ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ



Название:
ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У першому розділі – “Теоретичні засади та особливості державної соціальної політики в трансформаційній економіці” – здійснено огляд наукових досліджень зарубіжних і вітчизняних учених у сфері соціальної політики, розкрито концептуальні засади державної соціальної політики та визначено її особливості в контексті забезпечення економічного розвитку.

У роботі розкрито сутність державної соціальної політики через призму аналізу трактування понять “соціальний”, “політика”, “соціальна політика” та “державна політика”, сформованих вченими з різних галузей науки, зокрема і економічної. За цього враховано три компоненти, які визначають чи соціальна політика є державною, а саме: 1) політика має бути зафіксована в письмовій формі; 2) політика має бути ратифікована однією зі структур влади – законодавчою, виконавчою, судовою; 3) політика повинна керувати процесом прийняття рішень і водночас бути результатом процесу. На основі зазначеного аналізу згруповано визначення “соціальна політика” за видами наук, виділяючи управлінський, економічний, політологічний, правовий, соціологічний чи екологічний аспект.

Обґрунтовано, що державну соціальну політику потрібно розглядати як багаторівневу і багатофункціональну систему, яка зможе забезпечити не тільки соціальний, а й економічний розвиток країни шляхом активізації людського капіталу та максимальної реалізації його інноваційного потенціалу. Такий підхід забезпечить формування гармонійних відносин між різними соціальними прошарками, розбудову національного соціального капіталу, підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки та її динамічний розвиток.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины