ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ ТА МОНІТОРИНГУ РОЗВИТКУ РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ ТА МОНІТОРИНГУ РОЗВИТКУ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У першому розділі «Теоретичні засади інформаційного забезпечення стратегічного планування та моніторингу розвитку регіону» розглянуто сутність та інструменти управління регіоном як соціально-економічною системою, визначено його складові й обґрунтовано концепцію інформаційного забезпечення стратегічного планування й моніторингу розвитку регіону.

Важливим інструментом управління розвитком регіону є розробка та впровадження відповідної стратегії. Стратегія розвитку являє собою узагальнену модель майбутнього стану економіки та планових дій щодо його досягнення, яка встановлює основні напрями, цілі і пріоритети діяльності, визначає критичні ресурси та необхідні нововведення, включає засоби реалізації пріоритетів й індикатори досягнення планованого результату. Стратегічне планування розвитку регіону являє собою здійснення певного порядку дій, спрямованих на ефективне функціонування конкурентоспроможного регіону, які враховують просторовий розвиток продуктивних сил і зорієнтовані на комплексність та соціальну спрямованість розвитку регіону. На основі узагальнення теоретичних і практичних підходів до стратегічного управління визначено такі етапи процесу стратегічного управління розвитком регіону: оцінювання поточного стану регіону, аналіз, розробка стратегії, впровадження та реалізація стратегії, моніторинг.

Доведено, що важливим інструментом стратегічного управління є моніторинг. Моніторинг можна визначити як управлінську функцію, яка передбачає безперервне забезпечення керівництва даними, що підтверджують чи спростовують наявність поступу в досягненні очікуваних результатів. Моніторинг впровадження стратегії забезпечує виявлення проміжних результатів і досягнень, своєчасне виявлення проблем та відхилень від намічених результатів і здійснення необхідних коригувань, ефективне використання ресурсів, виконання запланованих завдань, мінімізацію негативних наслідків, визначення можливостей для подальшого розвитку. Окреслено основні принципи моніторингу та етапи його проведення, сформульовано вимоги до індикаторів моніторингу. Доведено, що найбільш надійним з позиції отримання вихідної інформації на різних рівнях управління є моніторинг, побудований на статистичних даних, завдяки наявності стабільних та надійних джерел їх формування. Основним аспектом практичного застосування моніторингу слід вважати інформаційне обслуговування потреб управління. Ефективне використання інформації, яка обертається в системі управління, передбачає її відповідність цілям та функціям управління. На підставі цього визначено вимоги до інформації, що використовується на кожному етапі стратегічного управління регіоном.

В основу розробленої концепції інформаційного забезпечення стратегічного планування й моніторингу розвитку регіону (рис. 1) покладено: мету та завдання інформаційного забезпечення; вимоги до інформації на етапах стратегічного управління розвитком регіону; визначення елементів інформаційного забезпечення стратегічного планування й моніторингу розвитку регіону. Розроблена концепція інформаційного забезпечення стратегічного планування та моніторингу розвитку регіону базується на врахуванні особливості регіону та визначенні всіх складових інформаційного забезпечення виходячи з особливостей етапів стратегічного управління та вимог до інформації на кожному етапі.

У другому розділі «Аналіз інформаційного забезпечення розробки та впровадження стратегій розвитку регіонів України» досліджено інформаційне забезпечення, що використовується на етапі розробки регіональних стратегій розвитку, стратегічні цілі регіонів України, показники та індикатори моніторингу регіональних стратегій розвитку.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)