МЕХАНІЗМИ ІНДИКАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ




  • скачать файл:
title:
МЕХАНІЗМИ ІНДИКАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і задачі дослідження, визначено об'єкт і предмет, відображено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі «Теоретико-методологічні основи управління економічною безпекою національної економіки» на теоретико-методологічному рівні виконано постановку задачі індикативного управління економічною безпекою національної економіки. Досліджено динаміку і тенденції розвитку економіки України. Проведено аналіз проблем інформаційного забезпечення задач індикативного управління безпекою національної економіки, на основі якого визначається методологія індикативного управління економічною безпекою національної економіки.

В системі індикативного управління економічною безпекою національної економіки пріоритетним стає аналітичний напрям роботи, який полягає в організації і проведенні безперервного моніторингу, і систематичного аналізу в системі управління економічною безпекою національної економіки, що є безперервним процесом дослідження внутрішніх зв'язків і динаміки показників, оцінками їх керованості і спостереження. Аналітичний напрям роботи включає широкий комплекс організаційних і методичних засобів аналізу і оцінки інформаційних ресурсів.

В якості теоретичної бази для побудови методології управління економічною безпекою національної економіки використано поняття методології практичної діяльності як вчення про організацію діяльності. При цьому діяльність розглядається як цілеспрямована активність людини (людей), а організація включає такі аспекти, як цілеспрямованість, внутрішня впорядкованість, узгодженість взаємодій, єдність форм, засобів, методів.

Визначення 1.1. Об'єктом визначення методології індикативного управління економічною безпекою національної економіки є структура і логічна організація соціально-економічних процесів, а також сукупність методів, забезпечення єдності форми і способів їх застосування для вирішення логічно погодженого комплексу задач щодо розвитку соціально-економічної системи держави і поліпшенню положення його громадян.

Визначення 1.1 дозволяє сформулювати мету методології індикативного управління економічною безпекою національної економіки.

Визначення 1.2. Метою методології індикативного управління економічною безпекою національної економіки є створення умов для формування потенціалу соціально-економічного розвитку і забезпечення можливостей його реалізації.

Методологія індикативного управління економічною безпекою національної економіки для досягнення визначеної мети обумовлює виконання наступних чотирьох етапів, які дозволять оцінювати як стан, так і ефективність механізмів управління економічною безпекою національної економіки.

Перший етап. Ідентифікація структури системи економічної безпеки національної економіки і вимірників її стану. На цьому етапі визначається покомпонентний склад системи економічної безпеки національної економіки. Для кожної компоненти формується безліч якісних і кількісних показників (індикаторів), що відбивають їх стан.

Другий етап. Ідентифікація закономірностей розвитку і поведінки системи економічної безпеки національної економіки. На цьому етапі оцінюється керованість різних компонент системи економічної безпеки національної економіки, взаємозв'язок різних компонент і прояв ефектів самоорганізації.

Третій етап. Прогнозування керованого і самостійного (на основі ефектів самоорганізації) розвитку національної економіки, що  дозволяє сформувати систему потенційних загроз і визначити напрям їх локалізації, попередження і ліквідації, формуючи таким чином індикативні плани розвитку.

Четвертий етап. Вибір методів і механізмів управління економічною безпекою національної економіки, який в системі управління відповідає вибору і реалізації управлінських рішень.

Таким чином, запропонована методологія в процесі управління дозволяє реалізувати наступний логічний ланцюжок: ідентифікація об'єкту - ідентифікація поведінки - прогнозування поведінки - керований (некерований) розвиток.

У другому розділі «Концептуалізація індикативного управління економічною безпекою національної економіки» досліджено передумови і особливості індикативного управління. Запропоновано авторську концепцію індикативного управління економічною безпекою національної економіки.

Для забезпечення ефективності управління економічною безпекою національної економіки, зважаючи на структурну, організаційну, функціональну, динамічну складність керованих підсистем потрібно урахування специфіки їх розвитку. В роботі ідентифіковано наступні особливості розвитку підсистем національної економіки, які вимагають обліку і в системі управління економічною безпекою.

Особливість 2.1. Спостережувана некерованість. Явище спостережуваної некерованості пов'язано з наявністю безлічі внутрішніх взаємодій між елементами системи управління економічною безпекою національної економіки, загальний ефект від яких значно перевершує ефекти від зовнішніх дій, що управляють.

Особливість 2.2. Консерватизм і опір змінам. Аналіз причин опору змінам в складних економічних системах приводить до висновку, що опір змінам є завжди, вони з одного боку гальмують впровадження інновацій, але, з іншого боку певною мірою гарантують захищеність будь-якої системи.

Особливість 2.3. Очікування майбутнього в складних соціально-економічних системах більшою мірою визначають майбутнє, чим екстраполяція минулих тенденцій.

Особливість 2.4. Керована самоорганізація краще директивного управління. Ця особливість базується на аналогії розвитку складних соціально-економічних систем і розвитку біологічних систем, які були проведені і доведені в роботах С. Біра.

Особливість 2.5. Відсутність достовірної інформації про стан керованих підсистем не дає можливості однозначно визначити стан економічної безпеки національної економіки в цілому і різних її компонент.

Особливість 2.6. Можливість кожної підсистеми функціонувати зі змінною продуктивністю не дозволяє оцінити міру критичності та потенціали росту окремих підсистем системи управління економічною безпекою національної економіки.

Особливість 2.7. Індивідуальне цілепокладання в окремих підсистемах визначає наявність в системі управління економічною безпекою національної економіки конкуруючих цілей, що формує потенційно антагоністичний характер взаємодій підсистем і формує стратегічну невизначеність і пов'язану з нею невизначеність задачі координації взаємодій підсистем управління економічною безпекою національної економіки.

Особливість 2.8. Стратегічна невизначеність і невизначеність потенціалу росту, обумовлюють непередбачуваність реакцій з боку керованих підсистем на дії, що управляють.

Особливість 2.9. Різноманіття форм і способів взаємодії підсистем управління економічною безпекою національної економіки, визначають можливість досягнення одних і тих же результатів різними способами, що ускладнює задачу ідентифікації закономірностей розвитку в системі економічної безпеки національної економіки.

Особливе значення у рамках індикативного підходу до управління економічною безпекою національної економіки має методологія оцінки економічної ефективності на основі використання маржинального аналізу і дослідження залежностей результативних і факторних ознак, що дозволяє сформулювати наступне визначення.

Визначення 2.1. Під індикаторами в системі індикативного управління економічною безпекою розуміється система спеціалізованих показників, що забезпечує наочне представлення стану національної економіки з точки зору рівня її економічної безпеки.

Відмічена структурна, організаційна, функціональна і динамічна складність керованих підсистем вимагає постійного моніторингу і актуалізації, як самого набору індикаторів, що застосовуються, так і правил інтерпретації їх значень. Це в свою чергу вимагає формування динамічної системи індикаторів.

Визначення 2.2.  Під динамічною системою індикаторів в системі індикативного управління економічною безпекою розуміється система конкретних показників, їх станів, тенденцій, взаємозв'язків і правил інтерпретації, що відображає функціонування і розвиток окремих сфер економічної безпеки національної економіки.

 

На риc. 1 наведено схему концепції системи індикативного управління економічною безпекою національної економіки, що враховує наведені особливості управління складними системами (2.1–2.9) і визначення категорій «індикатор» і «динамічна система індикаторів».

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)