ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: synopsis
summary:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі "Теоретичні засади функціонування економічного механізму логістичних систем" викладено теоретико-методичні засади логістики сільськогосподарських підприємств, виділені та охарактеризовані етапи еволюції логістики, доведено актуальність використання логістики в удосконаленні виробничо-господарської діяльності підприємств сільського господарства України, досліджено економічний механізм функціонування логістичних систем.

Вивчаючи питання логістики сільськогосподарських підприємств запропоновано розглядати агрологістику як напрямок логістики, пов'язаний із застосуванням її положень і методів у сфері аграрного виробництва. На цій основі визначено мету агрологістики, яка полягає в оптимізації циклу відтворення через комплексне, орієнтоване на потребу, формування потоку матеріалів та інформації у виробництві й розподілі продукції. Одним з основних завдань аграрної логістики є утворення інтегрованої ефективної системи регулювання і контролю за матеріальними та інформаційними потоками сільськогосподарських підприємств, яка забезпечить високу якість поставки продукції. Запропоновано тлумачення агрологістики, враховуючи специфіку сільськогосподарського виробництва, як джерела формування додаткового прибутку за рахунок скорочення внутрішньогосподарських витрат на комплекс логістичних активностей. Розкрито принципи агрологістики, що є початковими положеннями, на основі яких здійснюється побудова і функціонування логістичних систем.

Результативність функціонування логістичної системи залежить від досконалості економічного механізму функціонування останньої. Розкрито поняття і суть економічного механізму логістичних систем сільськогосподарського підприємства. Під економічним механізмом логістичних систем сільськогосподарських підприємств розуміємо комплекс специфічних форм і важелів, взаємодія яких забезпечує функціонування логістичних систем та ефективність управління ними, що в подальшому виведе підприємство на вищій рівень розвитку та закріпить його положення на ринку. Також, доведено необхідність формування механізму управління логістичною системою підприємства, який дає змогу швидко реагувати на зміни внутрішнього і зовнішнього середовищ за рахунок врахування великої кількості факторів і наявності необхідної кількості потрібної інформації.

Визначено, що планування і функціонування логістичних систем на сільськогосподарському підприємстві складається із чотирьох процедур: планування поставок готової продукції; планування виробництва; планування потреби в матеріалах; виробничо-економічне обґрунтування проектів.

Логістичне управління на підприємствах сільського господарства перебуває на початковому етапі розвитку. Саме тому завдання вдосконалення формування системи управління на засадах логістики набуває важливого значення та потребує доопрацювання наукових та практичних аспектів діяльності підприємств сільського господарства, створення відповідних методичних та організаційних інструментів управління.

У другому розділі "Оцінка формування та розвитку логістичних систем сільськогосподарських підприємств" встановлено тенденції логістичної діяльності в сільському господарстві, проаналізовано стан розвитку логістичних систем різних за розмірами і спеціалізацією сільськогосподарських підприємств України та Харківської області.

Встановлено, що в діяльності сільськогосподарських підприємств вагому роль відіграють процеси складування і збереження продукції, а тому в роботі значну увагу приділено підсистемі складування, яка є ключовою структурною ланкою логістичної системи сільськогосподарського підприємства.

З метою подальшого проектування логістичної системи підприємства нами було досліджено наявність та здійснено оцінку використання складських приміщень в сільськогосподарських підприємствах Харківської області (табл. 1), що свідчить про необхідність створення для підприємств цілісної логістичної системи, управляти якою повинна служба логістики.

Аналіз літературних джерел, у яких опубліковані результати дослідження відомих фахівців у сфері логістики, показує, що застосування логістики значно підвищує рівень продуктивності праці в сільськогосподарських підприємствах
(5−9 %), половина (2,54,5 %) досягається за рахунок поширення логістики. Скорочення на 1 % логістичних витрат еквівалентне збільшенню обсягу продажів майже на 10 %.

 

Одним з найважливіших напрямів логістичної діяльності сільськогосподарських підприємств є пошук нових каналів збуту продукції, зокрема експорту. Нині експорт сільгосппродукції зростає, що пов’язано зі стрімким розвитком збутових логістичних систем. За 2011 рік обсяги експорту сільськогосподарської продукції зросли на 28,5 % і складають 12 млрд. дол., позитивне сальдо становить 5 млрд. дол. Вагому частку позитивного сальдо склала соняшникова олія – 25 %, зернові культури – 27 %, насіння олійних культур – 10 %, а також молокопродукти – 5 %. Протягом 2011 року було розширено географію постачання сільськогосподарської продукції, відкрито ринок Бангладеша, Близького і Далекого Сходу. Виявлена динаміка свідчить про нарощування експортного потенціалу країни та підвищення якості виробленої продукції сільськогосподарськими підприємствами України, що в більшості випадків зумовлено поширенням логістичної діяльності в сільськогосподарських підприємствах.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)