Механізм регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках




  • скачать файл:
title:
Механізм регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках
Тип: article
summary:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Сучасна ринкова економіка є складним організмом, елементи якого функціонуючи вступають у взаємодію один з одним на основі розгалуженої системи правових норм і об’єднуються поняттям ринок. Вона немислима без створення сприятливих умов розвитку здорової конкуренції, забезпечення якої вимагає постійної наполегливої роботи по запобіганню порушень конкуренційного законодавства, в першу чергу, з боку природних монополій та в аграрному секторі економіки, здійснення заходів щодо моніторингу соціально-економічних наслідків демонополізації соціально важливих ринків.

Нині, на етапі розвитку ринкової економіки важливо визнати ту обставину, що теоретичні і практичні аспекти методології, методики і напрямів у плані розбудови механізму регулювання конкурентних відносин на регіональних ринках України значною мірою зорієнтовані на розв’язання лише окремих локальних проблем. При цьому нерідко такі проблеми розв’язуються без необхідного наукового обґрунтування, тому без належного опрацювання механізму регулювання конкурентних відносин немає сенсу говорити про становлення і розвиток регіональних ринків, що є підвалинами розвитку усієї економіки України. Якщо у сфері економіки відсутні заходи протидії проявам монополізму, регіональний ринок занепадає. За таких умов часто не ставиться завдання належного обґрунтування формування механізму регулювання конкурентних відносин в масштабах цілих галузей, а оцінка таких явищ переважно здійснюється лише в межах окремих товарів.

Все це означає, що дана проблема має тісний зв’язок із важливими науковими і практичними завданнями, а також те, що побудова механізму регулювання конкурентних відносин знаходиться на стартовому етапі.

Природа монополізму та конкуренції, вивчення механізмів її регулювання, формування конкурентного середовища на регіональних ринках привертали увагу багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених. Зокрема, проблеми конкуренції та конкурентних ринків висвітлено у роботах Дж.М.Кейнса, А.Маршалла, М.Портера, А.Сміта. В працях Дж.Робінсона, Е.Чемберліна було закладено основи теорії недосконалої конкуренції. Класична модель просторової конкуренції була введена Х.Хотеллінгом. Проблеми формування конкурентного середовища на регіональних ринках досліджували А.Леш, У.Рейлі, Н.Девлетоглоу, С.Авдашева, А.Новоселов, Н.Розанова та інші.

Проблемам функціонування господарських систем в сучасних умовах присвячені праці: Дж.Деніелса, Е.Долана, Дж.Каттана, К.Макконела, Х.Рандака, Дж.Сакса, П.Самуельсона.

Теоретичні засади формування конкурентних відносин на різних ринках представлені доробками Л.Абалкіна, В.Абрамова, П.Бєлєнького, Є.Бойка, З.Борисенко, С.Васильчак, Д.Гладких, І.Дахно, М.Єрмошенка, Я.Жаліло, Н.Жуковської, М.Козоріз, О.Костусєва, І.Кривов’язюка, А.Мельник, Н.Мікули, С.Нікітіна, В.Павлова, Ж.Поплавської, І.Стародубровської, В.Топіхи, Ю.Юданова та ін.

Проте, недостатня конкретизація в економічній літературі питання впливу державної та інституційної сфер регулювання на ефективність функціонування регіональних сировинних ринків вимагає уточнення їх змісту та потребує подальшого дослідження.

Особливої уваги вимагає дана проблема на стратегічно важливих ринках, яким, зокрема, є ринок молока для промислової переробки. Забезпечення умов ефективного застосування тих чи інших регуляторних заходів на даних ринках повинне займати пріоритетне місце у здійсненні внутрішньої стратегії уряду, оскільки від стану ринку молока для промислової переробки і від ефективності його функціонування залежить продовольча і економічна безпека держави.

Необхідність створення ефективного конкурентного середовища, визначення факторів та забезпечення дотримання основних принципів здорової конкуренції на регіональних сировинних ринках, запобігання виникненню монополізму в усіх його проявах, – усе це в комплексі зумовило актуальність проведеного дослідження та його науково-прикладне значення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок і проблематика досліджень, виконаних в дисертації, узгоджуються з основними напрямками державних програм у сфері соціально-економічного розвитку країни, зокрема з Регіональною програмою соціально-економічного розвитку Волинської області на 2006-2010 роки. Робота пов’язана з науковою темою, що виконувалась у Луцькому державному технічному університеті: “Механізми реалізації політики сталого розвитку регіону” (номер державної реєстрації 0106U000610). Особистий внесок здобувача полягає в удосконаленні механізму реалізації конкурентної політики на регіональному рівні.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розробка науково-методичних рекомендацій щодо удосконалення існуючого механізму регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках.

У рамках зазначеної мети основними завданнями дослідження стали:

  • визначення суті та значення економічної конкуренції у формуванні та розвитку регіональних сировинних ринків за умов ринкової економіки;

  • дослідження та виділення змістових характеристик конкурентного середовища регіональних сировинних ринків;

  • визначення сфер дії механізму регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках;

  • розкриття методологічного підходу до комплексної оцінки ефективності конкурентних відносин;

  • вивчення досвіду державного регулювання конкурентних відносин;

  • проведення аналізу економічної конкуренції та дослідження основних тенденцій розвитку конкурентних відносин на ринку молока для промислової переробки у Волинській області;

  • удосконалення методики визначення монопольного становища суб‘єктів господарювання на регіональних сировинних ринках в сучасних умовах;

  • уточнення засад формування інституційної сфери дії механізму регулювання конкурентних відносин;

  • вдосконалення сфери державного регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках.

Об’єктом дослідження є процес регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та прикладні положення формування та функціонування механізму регулювання конкурентних відносин на регіональному ринку молока для промислової переробки.

Теоретичною основою дисертації є ключові положення макро- та мікроекономіки, сучасні концепції державного регулювання. Достовірність отриманих автором наукових результатів забезпечена застосуванням положень сучасних економічних теорій, зокрема фундаментальних положень теорії конкуренції та теорії регіональної економіки.

У роботі використано наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів з питань дослідження ринку та ринкових структур, монополій та конкуренції на ринку, формування ефективного конкурентного середовища та антимонопольного регулювання, проблем розвитку конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках.

Методи дослідження. У процесі вирішення поставлених у роботі завдань використовувались такі методи дослідження:

  • логічного узагальнення, аналізу, синтезу та порівняння – для визначення сутност і поняття “механізм регулювання конкурентних відносин” в контексті класифікації та вибору методів його реалізації;

  • прийоми статистичного аналізу, а саме: порівняння – для визначення динаміки обсягів, тенденцій і закономірностей розвитку регіонального ринку молока для промислової переробки, індекс Джині та показник ентропії – для вивчення рівня концентрації ринку, середніх і відносних величин – для визначення рівня цін на ринку молока;

  • метод системного аналізу – для вивчення впливу чинників на рівень ефективності державної та інституційної сфер регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні вдосконалення механізму регулювання конкурентних відносин на регіональних ринках стратегічної сировини.

Вперше:

  • обґрунтовано теоретико-методологічні засади створення механізму комплексної оцінки конкурентних відносин шляхом обрахунку кількісних показників, основними з яких є коефіцієнт дієвості регулювання конкурентних відносин та комплексний показник ринкової концентрації, з врахуванням впливу потенційних та активованих факторів, що дає можливість визначити не лише реальний стан конкурентних відносин, але й рівень піддатливості ринку щодо конкурентних перетворень.

Удосконалено:

  • змістові характеристики рівнів впливу на стан ринкового конкурентного середовища, що дозволяє згрупувати ринки за суб’єктами впливу на конкуренцію та інтенсивності дії обмежуючих факторів за трьома ознаками: середовище, контрольоване ринком, державою та фірмою, що дає можливість визначити та систематизувати напрями здійснення заходів щодо підвищення ефективності механізму регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках;

  • понятійно-термінологічний апарат, зокрема, конкретизоване визначення категорії економічна конкуренція, сутність якої полягає у взаємодії ринкових суб’єктів, зацікавлених у досягненні рівнозначної мети, наслідком якої є процес відбору кращих фірм, що за умови виробництва функціонально однакової з конкурентами продукції спроможні забезпечити вищу якість та нижчу ціну, що можливе шляхом постійного вдосконалення та впровадження інновацій.

Дістало подальшого розвитку:

  • визначення сфер дії механізму регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках, зокрема пропонується їх систематизувати, виділивши державну та інституційну;

  • основні положення концепції інституційної сфери регулювання конкурентних відносин на сировинних ринках в регіоні на засадах формування регіонального молочного кластеру;

  • обґрунтування основних тенденцій розвитку конкурентних відносин на ринку молока для промислової переробки у Волинській області на основі проведеного аналізу рівня розвитку економічної конкуренції на даному ринку.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані результати дослідження використані при формуванні державної регіональної політики розвитку конкуренції на рівні Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (довідка про впровадження №31/25 від 17.09.2007 р.), та у роботі головного управління економіки Волинської обласної державної адміністрації (довідка №1342/02-11 від 05.12.2007 р.) для забезпечення ефективного економічного механізму регулювання ринків регіону й використання економічних важелів в рамках здійснення антимонопольної політики при формуванні та прогнозуванні взаємовідносин суб’єктів ринку молока для промислової переробки.

Окремі положення, що були обґрунтовані в дисертації, використані у навчальному процесі Луцького державного технічного університету при викладанні дисциплін з напрямку “Економіка підприємництва”: “Державне регулювання економіки”, “Макроекономіка”, “Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка” (довідка про впровадження №1703/1-10 від 28.08.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи були розглянуті та схвалені на: науково-практичній конференції “Стратегія розвитку вітчизняних підприємств” (м. Тернопіль, 2003 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Актуальні питання розвитку підприємництва, менеджменту та маркетингу в умовах трансформації економіки України” (м.Луцьк, 2004 р.); науково-практичній конференції “Ефективне використання природно-ресурсного потенціалу як чинник просторового розвитку регіонів” (м. Луцьк, 2004 р.); І міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми регіонального розвитку в контексті Європейської інтеграції” (м. Шацьк, 2005 р.); міжнародній студентсько-аспірантській науковій конференції “Інтеграція країн з перехідною економікою у світовий економічний простір: стан і перспективи” (м.Львів, 2005 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Корпоративне управління в Україні: менеджмент, фінанси, аудит” (м.Рівне, 2006 р.); V міжнародній науково-практичній конференції “Ставайки съвременна наука – 2007” (м. Софія, 2007 р.), науково-практичних конференціях Луцького державного технічного університету.

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 13 наукових робіт (7 – одноосібно), у тому числі 9 статей у фахових виданнях. Загальний обсяг опублікованих робіт становить 5,3 др. арк. (особисто автора 3,8 др. арк.).

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації – 181 сторінка. У дисертації міститься 30 таблиць, 13 рисунків, 9 додатків на 18 сторінках. Список використаних джерел нараховує 171 найменування.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)