ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТРАНСАКЦІЙНИХ ВИТРАТ У КОРПОРАТИВНОМУ УПРАВЛІННІ



title:
ІНСТИТУЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТРАНСАКЦІЙНИХ ВИТРАТ У КОРПОРАТИВНОМУ УПРАВЛІННІ
Тип: article
summary:

 

Актуальність теми. Проблеми теорії та практики корпоративного управління посідають важливе місце серед наукових досліджень українських та закордонних вчених. Навіть у тих країнах, де акції більшості компаній не є предметом активної торгівлі на фондовому ринку, прийняття стандартів прозорості у відносинах з інвесторами та кредиторами постає важливою запорукою сталого розвитку та дозволяє уникнути системних банківських криз і порушень прав власності.

Україна, у корпоративному секторі якої виробляється більша частина ВВП, не стоїть осторонь загальносвітових процесів у сфері розвитку корпоративного управління. В Україні налічується понад 11 тис. акціонерних товариств та 18 млн. індивідуальних акціонерів. За прогнозами аналітиків у 2008 році капіталізація 100 найбільших українських корпорацій сягне 50% від ВВП. Проте, незважаючи на помітний поступ у розвитку корпоративного сектору в Україні, близько 40% корпорацій є збитковими, прибуток залишається основним джерелом інвестицій для 56% акціонерних товариств, що є нехарактерним для загальносвітової практики, яка свідчить про домінування фондових методів залучення інвестицій. Складною є ситуація з захистом прав власності дрібних акціонерів, а поширення останнім часом рейдерських атак на корпоративну власність засвідчило, що й великі акціонери не можуть бути впевненими у тому, що їхні права власності надійно забезпечено. Наведені факти свідчать про недостатню якість корпоративного управління, поліпшення якої стає важливою задачею на шляху економічного розвитку.

При аналізі якості корпоративного управління доцільно скористатися методологією нової інституціональної теорії, зокрема теорією трансакційних витрат. Трактуючи корпоративне управління як інституцію, яку створено для забезпечення прав акціонерів на залишковий доход у вигляді дивідендів та права управління корпорацією через право голосу, слід припустити, що її функціонування пов’язане з існуванням трансакційних витрат, тобто витрат щодо упорядкування дій економічних агентів, які обмінюються правами власності за умов невизначеності та асиметрії інформації. Структура та рівень трансакційних витрат визначають якість інституцій корпоративного управління та перспективи розвитку усього корпоративного сектору. Таким чином, залучення до аналізу інституцій корпоративного управління трансакційних витрат є актуальним для сучасної економічної теорії.

Важливе теоретичне підґрунтя для дослідження корпоративного управління надають дослідження природи інституцій, інституційних змін, організаційного розвитку та трансакційних витрат представниками інституціоналізму та інших напрямків економічної теорії: А.Алчіаном, С.Архієреєвим, В.Базилевичем, Й.Барцелем, М.Білоусенком, І.Булєєвим, О.Вільямсоном, О.Власюком, А.Гальчинським, В.Геєцем, А.Гриценком, С.Гросманом, В.Дементьєвим, Г.Задорожним, Р.Коузом, І.Малим, У.Меклінгом, В.Мельником, А.Олейником, В.Тарасевичем, Г.Тарасенко, Г.Хартом, А.Чаусовським, А.Чухном, А.Шаститком.

Таким чином, проблеми трансакційних витрат корпоративного управління потребують подальшого наукового аналізу, що дозволить розширити теоретичні знання у даній галузі і підвищити їх практичне значення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційну роботу виконано у відповідності з планом наукових досліджень Донецького національного технічного університету Міністерства освіти і науки України. При виконанні державної бюджетної теми за планом науково-дослідних робіт Донецького національного технічного університету «Розробка методів управління розвитком інститутів ринкового господарства» (номер державної реєстрації 0106U001181) здобувачем з використанням результатів проведеного аналізу трансакційних витрат, що супроводжують функціонування інституцій корпоративного управління, встановлено ступінь розгалуженості структури таких витрат. Розроблені здобувачем підходи до визначення впливу трансакційних витрат у перехідній економіці на розвиток деяких зовнішніх інституцій корпоративного управління використано при виконанні державної бюджетної науково-дослідної теми кафедри економічної теорії Донецького національного технічного університету «Політична економія: актуальні проблеми в умовах транзитивності» за № Н-34-2000.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування та розробка концепції залучення трансакційних витрат до аналізу функціонування інституцій корпоративного управління.

Для досягнення поставленої мети дослідження вирішено такі наукові та практичні завдання:

досліджено сутність корпоративного управління як системи інституцій;

виявлено особливості формування та еволюції інституцій корпоративного управління;

виділено ключові фактори, які визначають рівень та структуру трансакційних витрат;

визначено та класифіковано інституції корпоративного управління, досліджено їхній вплив на рівень трансакційних витрат;

досліджено теоретичні підходи до визначення ефективності інституції з точки зору трансакційних витрат;

розроблено концепцію залучення трансакційних витрат до аналізу функціонування інституцій корпоративного управління на основі узагальнення основних положень теорії корпоративного управління та інституціональної теорії;

розроблено модель взаємодії коаліцій акціонерів при розподілі прибутків та обігу акцій;

обґрунтовано методологічні положення щодо вдосконалення інституцій корпоративного управління шляхом скорочення трансакційних витрат.

Об’єкт дослідження. Об'єктом дослідження є процеси корпоративного управління.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є методи оцінки впливу трансакційних витрат на ефективність функціонування інституцій корпоративного управління.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є сукупність способів наукового пізнання, методів і прийомів, що використовувалися в процесі дослідження. Теоретичною основою дослідження є фундаментальні положення інституціональної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі інституціоналізму, трансакційних витрат та корпоративного управління.

Правове поле дослідження склали чинні закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, статистичні дані Державного комітету статистики України.

У роботі використано метод системного аналізу (при вивченні трансакційних витрат у ринковій економіці та дослідженні умов формування трансакційного сектора в економіці України); метод фактологічного аналізу (при аналізі контрактних відносин у корпораціях); метод кореляційно-регресійного аналізу (при вивченні взаємозв'язку між динамікою трансакційних витрат та інституціональними інноваціями, а також рівнем трансакційних витрат на фондовому ринку та параметрами діяльності корпорацій); метод логічного аналізу (при розробці принципових основ оцінки трансакційних витрат корпорації); метод граничних витрат (при визначенні впливу трансакційних витрат на ефективність функціонування інституцій корпоративного управління), метод теоретико-ігрового моделювання (при визначенні ефективної межі концентрації акціонерної власності).

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна одержаних результатів полягає у використанні досягнень інституціональної економічної теорії, зокрема теорії трансакційних витрат, для обґрунтування концепції залучення трансакційних витрат до аналізу функціонування інституцій корпоративного управління.

Найвагомішими теоретичними результатами, що характеризують новизну дослідження і особистий внесок здобувача, є:

вперше:

розроблено концепцію залучення трансакційних витрат до аналізу функціонування інституцій корпоративного управління, яка ґрунтується на теоретичних засадах інституціональної економіки та надає можливість об’єктивної оцінки якості інституцій корпоративного управління, що, в свою чергу, дозволить підвищити доходи підприємств;

розроблено теоретико-ігрову модель взаємодії між мажоритарними та міноритарними акціонерами за умов концентрованої власності, що надало можливість виявити межі економічно ефективної концентрації власності у корпорації, окреслити можливі шляхи захисту прав власності міноритарних акціонерів та сприяти підвищенню зацікавленості у придбанні та володінні акціями серед широких верств населення;

удосконалено:

теоретичний підхід до визначення економічної ефективності інституції на основі положень теорії трансакційних витрат. Авторський підхід відрізняється урахуванням нерівномірності розподілу переговорної сили між економічними агентами та відносної цінності ресурсів, які залучено до контрактних відносин, що дозволяє пояснити створення неформальних інституцій, які витісняють формальні у сфері корпоративних відносин у перехідних економіках, та досягти більшої формалізації контрактних відносин у сфері корпоративного управління;

дістали подальшого розвитку:

методологічні положення щодо удосконалення системи корпоративного управління шляхом створення інституцій, що скорочують трансакційні витрати участі у процесі управління корпорацією згідно з авторським підходом до визначення ефективності інституцій та встановленого зв’язку між рівнем трансакційних витрат та довгими хвилями економічного розвитку.

Практичне значення одержаних результатів. Результати проведеного в дисертації дослідження були використані в практиці викладання на кафедрі економічної теорії Донецького національного технічного університету навчальних дисциплін “Інституціональна економіка” та “Фінансові ринки” (довідка про впровадження №06/4-10 від 26.05.08).

Практична цінність теоретичних положень, що розкривають особливості формування та напрямки розвитку інституцій корпоративного управління, полягає в тому, що вони закладають методологічні основи для проведення подальших інституційних перетворень у корпоративному секторі.

У зв'язку з цим основні результати, що отримані дисертантом, доцільно направити до Міністерства освіти і науки, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертації є самостійним здобутком її автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача. Зміст дисертації відображає авторський підхід до вирішення актуальної наукової проблеми і концептуальні підходи до оцінки взаємного впливу інституцій корпоративного управління та трансакційних витрат.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукового дослідження, висновки та пропозиції доповідалися, обговорювалися та схвалені на II, III, IV та V Міжнародних науково-практичних конференціях “Проблеми сучасної економіки та інституціональна теорія” (м. Донецьк, 2004 - 2007 рр.); IV Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів і докторантів “Менеджмент предпринимательской деятельности” (м. Сімферополь, 2006 р.); Міжнародній науковій конференції студентів, аспірантів і молодих учених “Ломоносов-2004” (м. Москва, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Проблемы и перспективы экономической интеграции регионов и государств” (м. Белгород, 2006 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано в 9 наукових працях, серед яких 6 – у фахових наукових виданнях, загальним обсягом 3,5 д.а., з яких 3 д.а. належить особисто автору.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел з 156 найменувань,  1 додатку. Роботу викладено на 169 сторінках. Матеріал дисертації ілюструють 6 таблиць, 11 рисунків. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины