Теоретичні основи економічної безпеки підприємства




  • скачать файл:
title:
Теоретичні основи економічної безпеки підприємства
Тип: article
summary:

 

Успішний економічний розвиток українських підприємств багато в чому залежить від їх діяльності у сфері гарантування економічної безпеки. Перехід економіки на ринкові відносини потребує від керівництва підприємств не тільки ринкової стратегії, але й стратегії безпеки.  Саме тому настільки важливо з’ясувати сутність понять  „безпека”, „економічна безпека” та „система економічної безпеки”.

Одним з фундаментальних завдань української економічної науки, як наголошує Я.А. Жаліло, є освоєння методології аналізу аспектів економічної безпеки з погляду її зв'язку з базовими економічними категоріями, насамперед - економічного відтворення. Метою такого аналізу має стати не лише власне формування адекватної політики забезпечення економічної безпеки, а й здійснення комплексної оцінки ефективності економічної стратегії, граничним критерієм якої є стан економічної безпеки [28].

Для того, щоб зрозуміти й усвідомити значення категорії „економічна безпека” необхідно дати характеристику терміну „безпека” і визначити, у чому полягає його сутність. Безпека - це такий стан суб'єкта, при якому вірогідність зміни притаманних цьому суб'єкту якостей і параметрів його зовнішнього середовища невелика, менша за певний інтервал. „Бажаний” стан суб'єкта визначається конкретним поєднанням параметрів життєдіяльності. Залежно від зміни цього поєднання змінюватиметься і поняття „бажана зміна”. Таким чином, не менш важливою для суб'єкта є правильна оцінка рівня безпеки. Оцінка безпеки суб'єкта може не відповідати її реальному рівню. Глибина цієї розбіжності залежить від повноти та глибини інформації про ситуацію, що складається, від ступеня впливу її змін на стан безпеки тощо.

Взагалі, категорія економічної безпеки по-різному трактується в науковій літературі. Так, наприклад, на думку В. Тамбовцева, „під економічною безпекою тієї або іншої системи потрібно розуміти сукупність властивостей стану її виробничої підсистеми, що забезпечує можливість досягнення мети всієї системи” [142]. В. Савін вважає, що „економічна безпека представляє систему захисту життєвих інтересів країни. Як об'єкти захисту можуть виступати: народне господарство в цілому, окремі регіони країни, поодинокі сфери і галузі господарства, юридичні і фізичні особи як суб'єкти господарської діяльності”. За Л. Абалкіним, „економічна безпека - це стан економічної системи, який дозволяє їй розвиватися динамічно, ефективно і вирішувати соціальні задачі, і при якому держава має можливість виробляти і впроваджувати в життя незалежну економічну політику” [1]. Отже, узагальнюючи вищевикладене, під економічною безпекою слід розуміти найважливішу якісну характеристику економічної системи, її визначальну здатність підтримувати нормальні умови життєдіяльності населення та стійке забезпечення ресурсами для розвитку господарської діяльності.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)