ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ НАГЛЯДУ ПІДРОЗДІЛАМИ ДАІ МВС УКРАЇНИ ЗА ТЕХНІЧНИМ СТАНОМ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ



title:
ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ НАГЛЯДУ ПІДРОЗДІЛАМИ ДАІ МВС УКРАЇНИ ЗА ТЕХНІЧНИМ СТАНОМ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. У сучасних умовах різкого зростання кількості автотранспорту на автошляхах України за практично незмінної кількості осіб, покликаних забезпечувати безпеку дорожнього руху, занадто повільного збільшення кількості смуг руху у містах і довжини доріг кожного року збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод, кількість загиблих та поранених, вартість пошкодженого та зруйнованого майна. Не в останню чергу збільшенню рівня аварійності сприяє недостатньо якісне проведення державних технічних оглядів транспортних засобів.

Причин такого стану речей достатньо, проте головною з них є надмірна завантаженість підрозділів ДАІ виконанням, у першу чергу, завдань, пов’язаних із безпосереднім контролем дорожнього руху, фіксацією та розслідуванням дорожньо-транспортних пригод. Проведення державного технічного огляду лишається поза межами спектру основних завдань ДАІ. Тут варто ще раз нагадати, що метою діяльності всіх підрозділів правоохоронних органів є попередження правопорушень і тільки потім – усунення їх наслідків. Проведення державного технічного огляду транспортних засобів підрозділами ДАІ є таким профілактичним заходом щодо аварійності на автошляхах.

Сьогодні через різні причини багато автовласників не надають свої автотранспортні засоби для проходження державного технічного огляду. За різними статистичними даними щорічно приблизно 10-20 % автотранспортних засобів оминають проходження державного технічного огляду. У той же час за статистикою через несправність автотранспортних засобів щорічно стається до 7 % дорожньо-транспортних пригод, до того ж є підстави вважати, що фактично їх значно більше.

Чинне адміністративне законодавство також не сприяє якісному проходженню державного технічного огляду, оскільки є комплексним і занадто розгалуженим, а окремі його норми суперечать іншим законодавчим актам. За таких умов нагальною є необхідність удосконалення спеціального адміністративного законодавства про державний технічний огляд транспортних засобів. Крім цього, санкції Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), передбачені за непройдений державний технічний огляд та інші порушення транспортної дисципліни, є недостатніми, а, значить, не можуть стримувати порушників.

На жаль, за останні роки в Україні не було проведено жодного комплексного адміністративно-правового дослідження, спрямованого на подолання проблем, пов’язаних із проведенням державного технічного огляду транспортних засобів. Хоча окремими вітчизняними й російськими вченими М. Ануфрієвим, А. Берлачем, В. Доненком, Р. Зайцевим, М. Ковалем, В. Колпаковим, О. Мойсюком, М. Молодих, В. Назимовим, В. Петковим, В. Развадовським, С. Тараненком, С. Теслею, В. Шкарупою, В. Юсуповим та ін. було здійснено низку досліджень у сфері правового регулювання діяльності підрозділів ДАІ й вивчено правовий режим ДАІ, однак предметні дослідження з питань державного технічного огляду транспортних засобів не були здійснені. Разом з тим сутнісним моментом в обґрунтуванні актуальності обраної теми є той факт, що без вирішення означеної вище проблеми неможливим постає вирішення багатьох питань, пов’язаних зі зниженням рівня аварійності на вітчизняних автошляхах.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины