АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ДЕТІНІЗАЦІЇ ВІДНОСИН У СФЕРІ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ



title:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ДЕТІНІЗАЦІЇ ВІДНОСИН У СФЕРІ ВИРОБНИЦТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

 

Сучасний стан відносин у житлово-комунальній сфері набув особливої економічної, соціальної та політичної гостроти. Про це свідчать періодичні техногенні катастрофи, які набувають дедалі загрозливіших масштабів, критичний екологічний та санітарно-епідеміологічний стан житлово-комунальної сфери (далі – ЖКС). Внаслідок цього, з одного боку, сформувалася тенденція стрімкого зниження кількості та якості житлово-комунальних послуг, з іншого - відбувається щорічне зростання цін на житлово-комунальні послуги, що супроводжується розповсюдженням тіньових економічних процесів. Крім занепаду ЖКС, формування тенденції зростання техногенних катастроф, ця ситуація продукує передумови виникнення правового нігілізму в населення щодо закону, влади і держави в цілому, зумовлює зростання конфліктно-напруженої ситуації в соціально-економічній сфері. На тлі зазначених негативних процесів виникає необхідність посилення адміністративно-правового регулювання стосовно вдосконалення організаційної та функціональної структури суб’єктів управління ЖКС як основи подолання кризового стану та детінізації житлово-комунальних відносин.

Актуальність теми дослідження. Становлення ринкової, соціально орієнтованої економіки вимагає нових підходів до регулювання такої важливої сфери, як житлово-комунальна. Надаючи фізичним і юридичним особам необхідні житлово-комунальні послуги, дана галузь суттєво впливає на життєвий рівень і повсякденний настрій майже всіх громадян України, забезпечує життєдіяльність суспільства та обумовлює стан соціальної напруги в сфері суспільних відносин у цілому. Відсутність належної координації дій державних органів, органів місцевого самоврядування, громадськості, недостатнє наукове, а, відповідно, й організаційне та адміністративно-правове забезпечення переходу галузі до ринкових відносин, непослідовність у прийнятті управлінських рішень щодо її структурних перетворень, призвели до втрати керованості цими процесами, сприяючи тінізації капіталооборотних відносин у ЖКС, подальшій її руйнації та системній кризі.

Необхідність пошуку нових науково-обґрунтованих концептуальних підходів щодо докорінних структурних перетворень, спрямованих на вдосконалення організаційно-правового механізму функціонування житлово-комунального господарства, який забезпечив би вихід галузі з системної соціально-економічної кризи, заклав економічні, організаційні та правові передумови детінізації капіталооборотних відносин, динамічний розвиток ЖКС, зумовлює проведення даного дослідження.

Теоретико-методологічне підґрунтя для виконання дисертаційного дослідження склали загальнотеоретичні наукові праці фахівців з адміністративного права і процесу, фінансового права, інформаційного права та теорії детінізації еконо­міки, зокрема: В.Б. Авер’янова, Б.П. Андресюка, О.Ф. Андрійко, А.В. Базелюка, О.М. Бандурки, В.Т. Білоуса, Ю.П. Битяка, Л.К. Воронової, І.П. Голосніченка, Р.А. Калюжного, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, Т.О. Коломоєць, В.В. Кравченка, Т.М. Кравцової, М.І. Комашка, О. Мандибури, Н.Р. Нижник, В.М. Поповича, М.О. Пухтинського, О.П. Рябченко, В.М. Селіванова, О. Турчинова, В.В. Цвєткова та інших.

У процесі дослідження використано основні положення та підходи щодо розв’язання проблем функціонування житлово-комунального господарства на ринкових засадах, розроблені в роботах зарубіжних учених Р. Белдвіна, Д. Гарднера, Т. Ділоренцо, Д. Лоран, К. Рабенхорста, С. Агапитова, В.О. Кірпічнікова, Р. Белоусова, О.С. Пузанова, К. Хербста, Є. Бонгак-Кухарчук та інших.

Враховано також праці вітчизняних науковців і практиків, присвячені ринковим трансформаціям ЖКС, серед яких слід відзначити роботи Б.І. Адамова, О.Ю. Кучеренка, О. Завади, А.В. Бабак, А.І. Безлюдова, І.Ф. Газізулліна, В.П. Ніколаєва, Г.І. Онищука, Н.І. Олійник, Л.Г. Кузьменко, Г.М. Семчука, Т.М. Строкань, В.Г. Святоцької, І.А. Пастухова, М.В. Пітцика, М.І. Федуняк, Н.М. Лисенко, К.Р. Сафіуліної, О.Б. Лотоцького, Г.Г. Кухти та інших.

Не зменшуючи ролі й значущості робіт вищезазначених науковців, необхідно визнати, що далеко не всі проблеми піддані необхідному аналізу, узагальненню і відповідному відображенню. Так, практично відсутні комплексні дослідження організації та адміністративно-правового регулювання відносин у сфері виробництва і реалізації житлово-комунальних послуг (далі – ЖКП), не здійснювався аналіз причин й умов тінізації даної сфери відносин, не проводився аналіз діяльності органів–суб’єктів управління і господарювання у сфері виробництва і реалізації ЖКП. Відсутні також публікації щодо розробки комплексної системи заходів протидії правопорушенням у ЖКС, створення організаційних, правових та економічних передумов, які робили б невигідним функціонування суб’єктів ЖКС поза легальною економічною діяльністю, сприяли б на цій основі подоланню кризового стану й динамічному розвитку суспільних відносин у житлово-комунальній сфері. Для адекватного відображення кризового стану та тіньових процесів у сфері виробництва і реалізації ЖКП, успішного розв’язання проблем детінізації житлово-комунальних відносин і виходу галузі з кризи необхідне відповідне наукове обґрунтування шляхів розв’язання проблемної ситуації та формування на цій основі комплексного адміністративно-правового режиму функціонування органів державного, корпоративного, громадського, управління, вдосконалення документообігу та його інформаційно-аналітичного забезпечення, адміністративного законодавства у сфері виробництва та реалізації ЖКП.

Зазначені вище проблеми, що мають місце в ЖКС, та необхідність пошуку шляхів їх розв’язання зумовили вибір теми дисертаційного дослідження, лягли в основу визначення його мети та завдань.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Тема дисертаційної роботи є складовою науково-дослідної роботи „Тіньова економіка: структура, масштаби, фінансово-правові засоби протидії” (державний реєстраційний № 0103U006463) Науково-дослідного інституту фінансового права Національної академії державної податкової служби України.

Роль автора у виконанні науково-дослідної роботи полягає в комплексному дослідженні функцій та структури органів - суб’єктів управління ЖКС, джерел і способів тіньових проявів у ЖКС та в наданні пропозицій щодо розробки комплексної системи заходів протидії тіньовим проявам у ЖКС, створення організаційних, правових та економічних передумов добровільного повернення суб'єктів господарювання з тіньового в легальний сектор економічної діяльності.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины