ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ



title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Одним із головних чинників стабілізації економіки нашої держави на сучасному етапі соціально-економічних перетворень є законне та ефективне використання бюджетних коштів, що вимагає впровадження  дієвого контролю за даним процесом. Саме цим було обумовлено прагнення держави  створити  Рахункову палату з наділенням її відповідними контрольними повноваженнями. Останнім часом  і в політичних колах, і в науці велика увага приділяється проблемі ефективності та результативності діяльності Рахункової палати, активно досліджуються  її взаємовідносини із виконавчою гілкою влади. Проте, єдиних концептуальних підходів щодо вирішення даної проблеми  не вироблено. Цьому в значній мірі сприяє наявність протиріч і прогалин у діючому законодавстві України, яке регулює функціонування даного органу. Норми Закону України “Про Рахункову палату” не створюють відповідного підґрунтя для реалізації завдань і функцій, покладених на Рахункову палату. Як наслідок цього, доводиться констатувати, що по багатьом аспектам  існуючий організаційно-правовий механізм здійснення контролю за використанням коштів державного бюджету не сприяє вирішенню проблем сьогодення, що негативно впливає на формування політики, розвиток законодавства,  безумовно, на  діяльність самої Рахункової палати. 

Актуальність теми дослідження обумовлюється також недостатнім ступенем її наукової розробки в доктрині національного адміністративного права.  В різні періоди під різними кутами зору до проблеми функціонування Рахункової палати зверталися вітчизняні вчені, зокрема, Ю.Г. Барабаш, І.К. Залюбовська,  О.А. Кузьменко,  О.В. Мельник, Л.А. Савченко, Н.В. Сидорова, І.П. Устинова, М.В. Харенко, В.С. Шестак. Однак до цього часу у вітчизняній правовій науці відсутня спеціальна теоретична розробка організаційно-правового забезпечення діяльності Рахункової палати.

В зарубіжній, особливо західноєвропейській правовій науці, протягом останніх десятиріч проблема функціонування органів, подібних за своїм функціональним призначенням Рахунковій палаті в Україні, стала однією з актуальних, що жваво обговорювалося як на концептуальному рівні, так і на рівні конкретно-правового аналізу. В країнах Європи накопичений не тільки теоретичний досвід, а й практика законодавчого регулювання діяльності зазначених органів та застосування відповідного законодавства. Але проблеми, пов’язані з особливостями організаційно-правового забезпечення їх діяльності залишаються прогальними в європейській та світовій літературі.  Недостатній рівень розробленості відповідної проблеми у вітчизняній науці, певна однобічність в її дослідженнях за кордоном стали вирішальними факторами у виборі теми даного дисертаційного дослідження.

Сформульовані  в дисертації методологія дослідження, теоретичні висновки та практичні рекомендації ґрунтуються на роботах вітчизняних і зарубіжних вчених, зокрема: В.Б. Авер’янова, С.С. Алексєєва, О.Ф. Андрійко, В.В.  Андріюка, Г.В. Атаманчука, В.Д. Бакуменка, Д.М. Бахраха, І.Л. Бачило, Ю.П. Бітяка, А.Б. Венгерова, Н.А. Волкова, П.Б. Евграфова, К. Кернса, Ю.М. Козлова, О.Д. Крупчана, О.Е. Кутафина, Б.М. Лазарєва, О.Є. Луньова, Ю.О. Любовича, О.А. Машкова, В.П. Нагребельного, Н.Р. Нижник, Г.І. Петрова,  В.Ф. Погорілка, Т. Сааті, В.К. Симоненка, Ю.Н. Старилова, М.С. Студенікіної, Ю.М. Тихомирова, Б.Н. Топорніна, Ф. Д.  Фіночка, В.В. Цвєткова, М.В. Цвіка, В.М. Шаповала, Ю.С. Шемшученка та інших.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відділі  проблем розвитку національного законодавства  Інституту законодавства Верховної Ради України відповідно до планової теми “Організація моніторингу ефективності чинного законодавства та прогнозування наслідків його застосування” № РК 0104U006941.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины