ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДЕРЖАВНОГО МИТА



title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДЕРЖАВНОГО МИТА
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В умовах соціально-орієнтованої економіки необхідно мати відповідні грошові фонди, формування яких можливе за рахунок своєчасного надходження коштів. У зв’язку з цим особливого значення набуває проблема нормативно-правового регулювання будь-яких обов’язкових платежів, у тому числі й державного мита.

Формування державного мита в Україні як незалежній державі розпочалося на рубежі 1991-1992 років разом з її податковою системою. Але на сьогодні норми законодавства, що регулюють його cправляння, нечіткі й суперечливі. Це у свою чергу відбивається на їх реалізації, а звідси, звичайно, і на формуванні дохідної частини бюджету. Абсолютна зміна правового механізму державного мита навряд чи має сенс, бо може призвести до хаосу й заміни ефективних і зрозумілих для платника норм. Тому проблема вдосконалення справляння державного мита потребує комплексного підходу, що сприятиме правильному і органічному застосуванню норм фінансового законодавства.

Теоретичну основу дослідження склали публікації провідних українських вчених юристів-фінансистів, які внесли значний вклад у розвиток науки фінансового права: Д.А. Бекерської, Л.К. Воронової, С.Т. Кадькаленка, М.П. Кучерявенка, А.А. Нечай, О.П. Орлюк, П.С. Пацурківського, Н.Ю. Пришви та інших.

Важливу роль у розгляді проблеми формування інститутів митних платежів відіграли фундаментальні праці В.П. Безобразова, Є.Н. Берендтса, С.Ю. Віте, П.П. Гензеля, В.О. Лебедєва, К.Г. Рау, І.І. Янжула.

Безпосередній вплив на формування висновків і положень поданої до захисту дисертаційної роботи мали також роботи науковців Російської Федерації: Д.В. Вінницького, О.М. Горбунової, О.Ю. Грачевої, О.М. Козиріна, І.І. Кучерова, М.В. Карасевої, Е.Д. Соколової, Г.П. Толстопятенка, С.Г. Пепеляєва, Ю.А. Ровенського, Н.І. Хімічевої, С.Д. Ципкіна та ін.

Проте в цілому в фінансовому праві вивченню інституту державного мита приділено недостатньо уваги. Найчастіше державне мито бралося до уваги для порівняння з податковими платежами (податками, зборами та митом), а елементи його правового механізму розглядалися частково. Низка важливих питань не порушені й дотепер, а вони, на наш погляд, потребують теоретичного осмислення, систематизації, узагальнення накопиченого матеріалу й аргументації на цій основі положень, висновків і пропозицій. Аналіз основних проблем нормативного регулювання державного мита, його справляння, визначення правового механізму цього обов’язкового платежу, має важливе теоретичне і практичне значення. Цим і пояснюється вибір теми дисертаційного дослідження, її актуальність і значення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи затверджена вченою радою Донецького інституту внутрішніх справ МВС України (протокол № 11 від 24.12.2003 р.). Напрямок наукового дослідження обрано відповідно до Пріоритетних напрямків фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів і науково-дослідних установ МВС України на 2000 - 2005 рр., затверджених наказом МВС України від 30 червня 2002 р. № 635. Автор брала участь у розробці науково-дослідної теми кафедри фінансового права Національної академії державної податкової служби України (номер державної реєстрації 0105U001247).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины