ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ



title:
ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Стан розвитку кредитних правовідносин визначальним чином обумовлює ефективність функціонування економіки, яка базується на ринкових засадах. Поступова трансформація пострадянської планової системи управління народним господарством та розбудова сучасних ринкових механізмів господарювання зумовили динамічний розвиток в Україні ринку фінансових послуг та його кредитної складової. Прийняте наприкінці 1990-х – на початку 2000-х років законодавство, зокрема закони України „Про Національний банк України”, „Про банки і банківську діяльність”, „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, послугувало належною правовою основою для створення в Україні основних інститутів та інфраструктури банківської системи і ринку фінансових послуг, включаючи їх відповідних професійних учасників (банки та інші фінансові установи) і регуляторів (Національний банк України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна комісія з регулювання ринку фінансових послуг).

Перспектива подальшого розвитку кредитних відносин в Україні безпосередньо залежить від імплементації якісно нових підходів до їх правового регулювання. Передусім це регулювання потребує вдосконалення у напрямку забезпечення належного юридичного режиму функціонування конкретних механізмів та інструментів, що використовуються в діяльності суб’єктів фінансових та кредитних правовідносин. Особлива роль належить поглибленню та вдосконаленню правового регулювання у сфері банківського кредитування, оскільки банківські установи є домінуючим видом фінансових посередників, а здійснювані ними кредитні операції є найвагомішою для розвитку економіки фінансовою послугою.

Останнім часом простежується тенденція розвитку законодавства у зазначеному напрямку. Зокрема, в українській правовій системі знайшли відображення прогресивні тенденції щодо регулювання спектру правовідносин, пов’язаних із забезпеченням виконання кредитних зобов’язань. Однак комплексного та системного підходу до розбудови належного правового регулю­вання у галузі банківського кредитування в Україні поки не існує. Недостатньо уваги вивченню й аналізу даних проблем приділяється і у вітчизняній юридичній літературі.

Окремі правові аспекти кредитної діяльності банків висвітлювалися у працях вітчизняних та зарубіжних вчених-юристів, зокрема: М.М.Агаркова, І.А.Безклубого, П.Д.Біленчука, А.Ю.Вікуліна, А.А.Вишневського, Л.К.Во­ронової, Я.А.Гейвандова, Д.М.Гриджука, І.С.Гуревича, А.М.Екмаляна, Н.Ю.Єрпилєвої, Л.Г.Єфімової, Н.Н.Захарової, Р.І.Карімулліна, А.Т.Ко­вальчука, Г.Л.Короткої, В.М.Коссака, О.А.Костюченка, В.Л.Кротюка, Н.С.Кузнєцової, С.І.Кумок, М.П.Кучерявенка, В.П.Нагребельного, О.М.Олійника, В.О.Олійника, А.О.Селіванова, Є.А.Суханова, В.Г.Пер­шина, І.І.Пучков­ської, Г.А.Тосуняна, Ю.А.Шишкіна, С.Батлера, Д.Валея, Г.Глінки, Д.Райса, Р.Хау та інших.

Більшість зазначених авторів досліджували переважно цивільно-правові аспекти кредитування або ж його особливості в контексті загальних вимог до регулювання банківської діяльності. Вивчення закономірностей розвитку грошово-кредитних відносин є традиційною сферою економічних досліджень, зокрема в працях відомих українських та зарубіжних вчених: Б.П.Адамика, А.М.Бабича, Н.І.Гребеннік, Б.С.Івасіва, М.В.Карпова, С.І.Кручка, В.Д.Лагутіна, Б.Л.Луціва, А.М.Мороза, С.В.Мочерного, Т.В.Осипенко, Л.Н.Павлової, М.І.Савлука, А.О.Сігайова, І.А.Сиротіної, Т.С.Смовженко, В.С.Стельмаха, В.Т.Сусіденка, Д.Ван-Хуза, Ч.Вулфела, Ж.Гарсії, Д.Дагласа, Дж.Мадури, Р.Міллера, Фр.Мишкіна, Ж.Пассейка, А.Полларда, Х.Фляйзіга та інших.

Натомість, в українській юридичній науці практично не досліджувались фінансово-правові аспекти регулювання банківського кредитування як відносно самостійного компонента в сфері фінансових правовідносин. Тему даної дисертаційної роботи обрано саме у зв’язку з недостатнім рівнем дослідження даного питання, а також з огляду на його вкрай важливе практичне значення для подальшої еволюції кредитної системи України та належного правового забезпечення процесів у цій сфері.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в межах планових тем відділу проблем державного управління та адміністративного права Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України „Проблеми адміністративно-правового забезпечення реформування державного управління (адміні­стративної реформи) в Україні” (№ державної реєстрації 0102U001602), „Проблеми вдосконалення державного управління на етапі адміністративної реформи в Україні” (№ державної реєстрації 0101U001011) та „Проблеми вдосконалення податкового законодавства і правового регулювання банківської діяльності” (№ державної реєстрації 0101U005660).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины