Фінансове право: галузь права, навчальна дисципліна і наука



title:
Фінансове право: галузь права, навчальна дисципліна і наука
Тип: synopsis
summary:

 

Загальна характеристика роботи

 

       Актуальність теми дослідження.  Для виконання завдань і функцій суверенної, демократичної,  і соціальної держави Україні потрібні величезні суми фінансових ресурсів. За об’єктивно існуючим законом випереджаючого зростання видатків держави над доходами кожна держава веде своє господарство ретельно, планує правильне співвідношення між дійсною цінністю державних послуг і тим, скільки сплачують за них фізичні і юридичні особи на її території. Відносини, які виникають при мобілізації різних видів доходів для покриття першочергових витрат, пов’язаних із функціонуванням держави і органів місцевого самоврядування, держава регулює за допомогою норм фінансового права.

       Перехід до ринкової економіки дав поштовх до бурхливого розвитку всіх  правових інститутів цієї галузі права, знання яких необхідно практично всім  - державним органам, організаціям, підприємцям, усім громадянам, які є суб’єктами фінансового права і стають, при певних обставинах, суб’єктами фінансових правовідносин. Фінансові відносини можуть існувати тільки у формі правовідносин, а зміна законодавства вимагає як економічного, так і наукового обґрунтування, і тому фінансово-правова наука не повинна відставати від потреб практики.

       В останні роки питаннями окремих фінансово-правових інститутів почали займатися науковці, однак переважна більшість їх досліджень присвячена податковому праву. Не дивлячись на недостатню розробленість теоретичних питань фінансового права, ними займаються всього кілька науковців.

       Ще в 60-ті роки було видано монографію професора РовінськогоЮ.А. “Основные вопросы советского финансового права”. Рік видання свідчить про те, що в цій монографії вміщено застарілий для сьогодення матеріал. Професор Ю.А.Ровінський започаткував дослідження предмету і методу фінансового права, але за 43 роки, які пройшли з того часу, змінився політичний і економічний устрій країни, тому і фінансово-правові інститути, які досліджував засновник фінансового права на терені Радянського Союзу, змінилися. Роботами, які присвячені дослідженню теорії фінансового права, є монографії наших сучасників: доктора юридичних наук, професора П.С.Пацурківського “Правові засади фінансової діяльності держави: проблеми методології” та “Проблеми теорії фінансового права”, в яких розглядаються загальні питання всієї теорії фінансового права на сучасному етапі розвитку та його статті у науковому віснику Чернівецького університету імені Ю.Федьковича. Його учнем В.М.Вишновецьким проведено дисертаційне дослідження “Система фінансового права України в умовах переходу до ринкової економіки”, в якому автор розглянув поняття системи фінансового права, розкрив об’єктивну зумовленість та юридичну природу цієї системи, обґрунтував сучасну структуру системи фінансового права, юридичну природу структурних елементів системи фінансового права. Проаналізував співвідношення і взаємодію фінансового законодавства та фінансового права.

       Російська вчена, професор Карасьова М.В. захистила докторську дисертацію і опублікувала кілька монографій, присвячених фінансовим правовідносинам. Цей автор  включає у фінансове право не тільки цивільно-правову термінологію, але і цивільно-правові відносини, що, на наш погляд, не розширює предмет фінансово-правового регулювання, а утруднює регулювання дійсно фінансових відносин.

       Зв’язок дисертації з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження обрана дисертанткою в ініціативному порядку та належить до пріоритетних в галузі фінансового права. Тематика дисертації є складовою науково-дослідної роботи кафедри конституційного та адміністративного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, пов’язаної із проблемами фінансового права як галузі права, його системи та інститутів; фінансового права як навчальної дисципліни; фінансового права як науки.    

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины