РОЗВИТОК ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ




  • скачать файл:
title:
РОЗВИТОК ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі розкрито сутність і стан проблеми, обґрунтовано актуальність теми, вказано на зв’язок роботи з науковими напрямами досліджень, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження; охарактеризовано ступінь наукової новизни одержаних результатів, їх теоретичне й практичне значення; наведено дані щодо апробації результатів дослідження й публікації за темою.

У першому розділі – “Теоретико-методологічні засади інформаційного забезпечення органів державної влади на регіональному рівні” – розглядаються теоретичні засади інформаційного забезпечення органів державної влади регіонального рівня, особливості формування інформаційних ресурсів із застосуванням сучасних інформаційних технологій та їх вплив на ефективність державного управління. Під органами державної влади регіонального рівня автором розуміються місцеві державні адміністрації та їх функціональні підрозділи, територіальні управління центральних органів виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Базуючись на поняттях інформатизації і інформації, визначених у нормативно-правових актах України та роботах вітчизняних і зарубіжних вчених, в дисертації розглянуто властивості інформації як об’єкта державного управління.

У роботі пропонується властивості інформації розподілити на три групи: загальні, якісні й спеціальні. Загальні властивості притаманні інформації про об’єкти, процеси та явища, що оточують людину в повсякденній її діяльності, в тому числі і в соціально-економічній сфері. Найбільш важливими з них є цілеспрямованість, що заснована на поняттях мети і дієвості. Цілеспрямована дія відбуваються не випадково, а за певним планом, вона збільшує вірогідність досягнення мети державного управління. Інформація також повинна бути дієвою і давати можливість не лише приймати рішення, але і їх реалізовувати. Це досягається механізмами, які існують у системі державного управління і створені для впровадження управлінських рішень в життя. Одним з таких механізмів є нормативно-правове забезпечення функцій державного управління. Параметри дієвості залежать від того, наскільки інформація сприяє ухваленню ефективного рішення та дієві механізми його впровадження.

Якісні властивості пов’язані із задоволенням вимог користувачів інформації, яку надають органи державної влади. Найбільш суттєвими для органів державного управління є репрезентативність, достатність, своєчасність, точність, актуальність. Репрезентативність пов’язана з адекватністю відображення об’єктів, подій, явищ. Для її досягнення важливо організувати ефективний відбір потрібної для прийняття рішень у державному управлінні інформації, що досягається методами і засобами інформаційних систем. Достатність інформації характеризує її оптимальний обсяг, котрий можна застосувати при прийнятті рішень з подальшим позитивним результатом їх впровадження. Своєчасність дає можливість отримання і використання інформації в необхідний для прийняття рішення момент часу, а точність означає співпадіння показників, що надходять до регіонального органу державної влади, з дійсними значеннями параметрів функціонування об’єктів управління. Враховуючи динаміку змін у зовнішньому і внутрішньому середовищах процесу державного управління, значної уваги потребує властивість актуальності, яка стосується збереження корисності інформації протягом тривалого часу.

Спеціальні властивості можуть застосовуватися в прикладних дослідженнях інформаційних систем органів державної влади на регіональному рівні.  Важливими з них є концентрація інформації, яка здійснюється за допомогою інтеграції її в базах і банках даних інформаційних систем у державному управлінні, і властивість швидкодії¸ що пов’язана з можливістю передачі інформації за короткий проміжок часу і залежить як від технічних, програмних засобів, так і від організації інформаційних потоків у системі державного управління.

Проаналізовано джерела управлінської інформації в органах державного управління на регіональному рівні. До них належать: органи державної влади загальнодержавного і місцевого рівнів, що спрямовують керівну інформацію в органи державного управління і місцевого самоврядування; нормативно-правова база, яка надає повноваження державним службовцям для прийняття управлінських рішень; звернення юридичних і фізичних осіб стосовно реалізації своїх прав й інтересів; дані, які отримуються шляхом контролю об’єктів управління; надзвичайні й проблемні ситуації, котрі потребують втручання держави.

Виходячи з проведеного аналізу кількісних і якісних характеристик інформації в органах виконавчої влади регіонального рівня, автором пропонується визначення інформації в державному управлінні як документованих відомостей про події та явища у суспільстві, державі, природному середовищі, котрі відповідають вимогам репрезентативності, своєчасності, точності, актуальності, достатності, дієвості й відібрані для забезпечення державно-управлінських функцій.

При цьому під інформаційним забезпеченням розуміється процес отримання управлінської інформації, методи і засоби її обробки, програмний, апаратний та кадровий супровід функціонування інформаційних систем в органах державного управління регіонального рівня.

Для системи державного управління в цілому, а особливо на регіональному рівні, надзвичайно важливим фактором є накопичення інформаційних ресурсів. Найбільш розповсюдженою формою цього ресурсу є документи, які можуть бути паперовими або на технічних носіях. Аналіз показав, що в практиці діяльності місцевих державних адміністрацій та в органах місцевого самоврядування переважно використовується паперова їх форма, яка частково дублюється електронними варіантами документів. Розвиток цього виду інформаційного ресурсу йде шляхом удосконаленням систем електронного документообігу та впровадження електронного підпису. Робота з фактами відбувається з застосуванням фактографічних інформаційних систем.

У дисертації пропонується узагальнена схема функціонування інформаційної системи в органах державної влади на регіональному рівні, яка показана на рис. 1. Схема відображає процедури роботи з інформацією, що відбуваються в автоматизованій інформаційній системі, котра забезпечує керівний склад органу державної влади інформацією для прийняття рішень та управлінських впливів на об’єкт управління будь-якого рівня.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)