МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ ДЕРЖАВНОГО МЕХАНІЗМУ ПОДАТКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ




  • скачать файл:
title:
МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ ДЕРЖАВНОГО МЕХАНІЗМУ ПОДАТКОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Державний механізм податкового регулювання в сучасних умовах має бути більш гнучким і сприяти економічному зростанню, розвитку суб’єктів оподаткування. Обмежитися виключно фіскальною функцією в період прояву кризових тенденцій і при необхідності структурної перебудови економіки неможливо. У свою чергу, застосування такої стимулювальної функції податків. як надання пільг, без адаптації інструментів, що використовуються, до динаміки розвитку суб\'єкта оподаткування не дасть очікуваного ефекту. Отже, виникли передумови для розробки та впровадження державного механізму податкового регулювання на новій методологічній основі, що дає можливість узгодження цілей органів податкового регулювання і суб\'єктів господарювання. Як таку методологію пропонується використовувати на загальнонауковому рівні розгляд системно-еволюційного підходу, а на конкретно-науковому рівні – розгляд еволюційної економіки, що враховує закономірності як сталого, так і нестійкого розвитку економічних систем. Узгодження методів податкового стимулювання з природною циклічною динамікою розвитку суб\'єктів оподаткування як виробничих систем на новій методологічній основі може мати значущі наслідки для динаміки національної економіки в цілому в посткризовий період.

Формування методологічного аспекту державного механізму податкового регулювання засновано на дослідженнях проблем податкового стимулювання, розглянутих у працях таких авторів: Т.Ф. Юткіної, М.В. Романовського, Д.Г. Чорниця, В.Г. Панскова, В.Г. Князєва, В.Е. Леонтьєва, Н.П. Радковської, А.Ю. Чепуренкова, М.М. Шадурської, А.В. Віленського, М.Г. Лапусти, М.В. Карпа, B.C. Гуревича, Н.Т. Мамбеталієва, В.Р. Захар\'їна, Ю. Подпоріна, Д.В. Скрипичникова, Н.І. Маліс, С.Н. Рагимова.

Серед праць у сфері податкової оптимізації як сфери управління фінансами  суб\'єктів господарювання можна виділити праці таких авторів: І.Г. Русакової, А.В. Бризгаліна, О.В. Вилкової, Д.В. Лазутиної, В.В. Бочарова, В.Е. Леонтьєва, А.В. Ігнатова, Е.А. Лисова, Е.В. Басалаєвої, Н.Є. Єгорової, О.Ф. Паська.

Розробка механізму податкового регулювання потребує застосування методології, заснованої на положеннях системного підходу, а також еволюційної економіки як нового напряму в розвитку економічної науки. Положення загальної теорії систем, системного підходу подані в працях А. Авер’янова, Л. Берталанфі, І. Добронравової, С. Капіци, С. Курдюмова, Г. Малинецького, М. Моїсеєва, І. Пригожина, Г. Хакена.

Еволюційна економіка, основи якої сформовані в дослідженнях Й. Шумпетера, Р. Нельсона, С. Уїнтера, розглядає економічні процеси як породження взаємодії зовнішніх і внутрішніх чинників: економічні суб’єкти взаємодіють із зовнішнім середовищем і їх поведінка невіддільна від розвитку соціальних інститутів. Економічний розвиток як чергування етапів еволюційного вдосконалення і періодів структурної перебудови економіки досліджується в працях Д.С. Львова, С.Ю. Глазьєва, Ю.Я. Ольсевича, В.І. Маєвського, А.І. Амосова, Д.С. Чернавського. Крім зазначеного, не можна не відзначити дослідження у сфері застосування положень еволюційної економіки для розробки механізмів державного управління праці В. Балабана, О. Поважного, Н. Хохлової, В. Попова. С. Степанчука.

Таким чином, вищеназвані напрями досліджень, результати теоретичних і практичних розробок у широкому ряді наукових сфер дають змогу сформувати методологічний аспект державного механізму податкового регулювання.

Виходячи з вищевикладеного, була обрана тема дисертаційного дослідження.

Зв\'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота підготовлена відповідно до плану науково-дослідної роботи Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України в рамках теми: «Фінансовий механізм державного управління економікою України» (номер державної реєстрації 0104U008798). Матеріали дисертаційної роботи є частиною розробок теоретичних і методичних положень комплексного підходу до вирішення завдання управління економікою України в сучасних умовах, у яких автор брав безпосередню участь.

Мета й завдання дослідження. Метою дослідження є розробка методологічного аспекту державного механізму податкового регулювання.

Для досягнення поставленої мети в роботі було поставлено такі завдання:

-  провести аналіз цілей і завдань державного податкового регулювання;

-  розглянути існуючу методологію податкового регулювання в Україні, проаналізувати принципи податкового регулювання і методи роботи з платниками податків;

-  розглянути стан проблеми аналізу й прогнозування господарської діяльності підприємства як основи прогнозування податкових надходжень;

-  проаналізувати значення методологічного аспекту податкового регулювання; обґрунтувати необхідність застосування еволюційної економіки як конкретно-наукової методології забезпечення стимулювальної функції податків;

-  сформулювати концепцію розвитку виробничої системи з урахуванням деталізації фаз циклу розвитку;

-  обґрунтувати тип податкового регулювання виробничої системи, заснований на концепції її розвитку;

-  розробити методичну складову методологічного аспекту державного механізму податкового регулювання на трьох рівнях деталізації, що дає змогу практично реалізувати стимулювальну функцію податків.

Об’єкт дослідження – процеси державного податкового регулювання.

Предмет дослідження – методологічний аспект державного механізму податкового регулювання.

Методи дослідження. У дисертації використано загальнонаукові й спеціальні методи, що дали змогу розробити методологічний аспект державного механізму податкового регулювання. 

У роботі застосовано такі методи: системно-еволюційний похід – як основу концептуальної складової методологічного аспекту державного механізму податкового регулювання; метод експертних оцінок – як частину способу оцінювання та прогнозування розвитку суб\'єкта оподаткування як виробничої системи; метод моделювання процесу розвитку виробничої системи на основі закономірностей її циклічної динаміки. Крім того, використано спеціальні методи, сформовані в рамках дослідження, що дають змогу провести оцінювання потенціалу пристосування виробничої системи, рівня мінливості зовнішнього середовища, розрахувати коефіцієнт опірності виробничої системи; а також метод аналізу й прогнозу розвитку виробничої системи, який дає можливість визначення оптимального типу її податкового стимулювання.

Інформаційною базою дослідження стали вітчизняні та зарубіжні публікації, відображені в них результати теоретичних і методологічних розробок; дані досліджень українських і зарубіжних експертів та аналітиків у сфері податкового регулювання; результати досліджень, проведених безпосередньо автором.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці методологічного аспекту державного механізму податкового регулювання.

Цей результат розкрито в таких положеннях:

уперше:

-  з погляду системно-еволюційного підходу сформовано концептуальну складову методологічного аспекту державного механізму податкового стимулювання;

-  розроблено метод аналізу й прогнозу розвитку виробничої системи як основи для формування адекватного типу податкового стимулювання на трьох рівнях деталізації;

удосконалено:

-  диференційовані підходи до реалізації функцій податкового стимулювання на основі прогнозу розвитку суб’єкта оподаткування як виробничої системи;

-  методи аналізу й оцінювання стану мінливості зовнішнього середовища для виробничої системи, методи оцінювання потенціалу пристосування виробничої системи;

набули подальшого розвитку:

-  принцип погодженого розвитку органів державного податкового регулювання і суб\'єктів оподаткування як частини національної економіки;

-  підходи до організації роботи податкової служби, що передбачають введення посади податкового консультанта, який виконує функції податкового стимулювання діяльності платників податків за рахунок істотного скорочення адміністративних функцій податкових інспекторів і автоматизації їх діяльності.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення має методична складова методологічного аспекту державного механізму податкового регулювання, подана у вигляді методу аналізу й прогнозу розвитку виробничої системи на трьох рівнях деталізації. Концепція дає змогу прогнозувати розвиток суб’єкта оподаткування і формувати на цій основі оптимальний тип оподаткування та спосіб взаємодії суб’єкта з податковими органами, спрямовані на реалізацію стимулювальної функції податків. 

Теоретичні та методичні положення дисертаційного дослідження впроваджені в Акціонерному банку «Український Бізнес Банк» (довідка про впровадження № 18.005/3112  від 18.04.2010 р.). У роботу банку впроваджено концепцію розвитку виробничої системи, засновану на визначенні основних фаз циклу її розвитку в рамках двох якісно відмінних зон – адаптаційної і зони катастроф, а також – метод аналізу й прогнозу розвитку виробничої системи на трьох рівнях деталізації. Запропонований метод дає змогу прогнозувати розвиток потенційного споживача банківських послуг, що знижує ризики банківського кредитування.

Теоретичні положення, розроблені в дисертації, включені до навчальних програм курсу «Оподаткування», який викладається в Донецькому державному університеті управління (довідка № 05-12/ 281 від 16.03.2006 р.)

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеним дослідженням. У ній автору належить аналіз теоретичних основ державного податкового регулювання, формування концептуальної складової методологічного аспекту державного механізму податкового регулювання з урахуванням системно-еволюційної концепції і положень еволюційної економіки, розробка методичної складової методологічного аспекту державного механізму податкового регулювання, що являє собою метод аналізу і прогнозу розвитку виробничих систем на трьох рівнях деталізації.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні, методологічні і практичні результати проведених досліджень, а також концептуальні положення й загальні висновки доповідались та обговорювались на VІ Міжнародній науково-практичній конференції «Науковий простір Європи – 2010» (м. Перемишль, Польща 07–15 квіт. 2010 р.), а також на щорічних конференціях професорсько-викладацького складу за підсумками науково-дослідної роботи Донецького державного університету управління (м. Донецьк, 2007–2009 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження автором опубліковано п’ять праць, із них: чотири статті – у наукових журналах і збірниках наукових праць, а також одна публікація в збірнику матеріалів конференції. Загальний обсяг публікацій становить 2,2 д.а., з них 2,2  д.а. належать особисто автору.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційне дослідження складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списки використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 178 сторінок, з яких 27 таблиць і 19 рисунків займають 24 сторінки, два додатки – 2 сторінки, список використаних джерел і (133 найменування) – 11 сторінок.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)