ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСІВ ЛОГІСТИКИ АПТЕЧНИХ МЕРЕЖ



title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСІВ ЛОГІСТИКИ АПТЕЧНИХ МЕРЕЖ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У період поглиблення ринкових відносин в Україні ефективність діяльності аптечних мереж значною мірою залежить від організації процесів логістики. Ефективна організація процесів логістики оптимізує діяльність аптечних мереж та забезпечує зниження витрат, що є необхідним у звичайних умовах та в умовах кризових явищ економіки. Прояв логістики на практиці реалізується за рахунок формування системи логістики. Основою її результативного функціонування є інформаційна система логістики, а одним з об’єктів, завдяки яким здійснюється раціональне управління логістичними потоками, – логістичний центр. Незважаючи на велике значення логістики в системі удосконалення ефективної господарської діяльності підприємств, рівень застосування її аптечними мережами в Україні можна охарактеризувати як задовільний. Кількість підприємств, що працюють за логістичними принципами, є невеликою. У більшості наукових досліджень, розробок, рекомендацій зосереджують увагу на загальних питаннях цієї науки та не вирішують назрілі проблеми удосконалення процесів логістики аптечних мереж.

Вивчати проблеми становлення та розвитку логістики в Україні розпочали з появи ринкових відносин. З того часу багато праць українських науковців присвячено дослідженню цієї проблематики. Вагомий внесок у дослідження процесів формування логістики на підприємствах зробили такі відомі вітчизняні вчені: В. Апопій, Г. Башнянин, А. Войчак, С. Гаркавенко,     В. Герасимчук, Б. Громовик, А. Кальченко, Є. Крикавський, О. Кузьмін,           Б. Мізюк, І. Міщук, В. Николайчук, М. Окландер, О. Посилкіна, І. Решетнікова, В. Смиричинський, І. Смірнов, А. Старостіна, Л. Фролова, Н. Чухрай та інші. Серед відомих науковців Російської Федерації можна відзначити дослідження Б. Анікіна, А. Гаджинського, Л. Міротіна, Ю. Неруша, В. Сергєєва,                   А. Смєхова. У наукових школах країн Заходу є вагомі напрацювання у сфері дослідження логістичних процесів та їх організації на підприємствах, які висвітлені в роботах відомих вчених С. Абта, Р. Баллоу, Д. Бауерсокса,            П. Друкера, Д. Клосса, К. Кльозе, М. Крістофера, Дж. Ландлеу, Г. Пфоля,         Т. Стівенсона та інших. У працях вітчизняних та зарубіжних науковців розкрито сутність логістичних процесів на підприємствах, розглянуто основні категорії логістичних систем та логістичних інформаційних систем, досліджено напрямки їх оптимізації, теоретично-методологічні основи функціонування логістичних потоків, управління ними. Водночас у сфері логістики, теоретичних та практичних напрацювань, прикладних розробок, низку питань належно не вирішено, зокрема щодо організації системи логістики аптечних мереж, впровадження інформаційної системи логістики, формування логістичних центрів для аптечних мереж, вибору їх оптимального місця розташування. Не розроблено організаційно-економічні механізми удосконалення процесів логістики. Вищевикладені проблеми підкреслюють актуальність наукових досліджень у цій сфері, визначили тему дисертаційного дослідження, його мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Дисертаційна робота здійснювалась відповідно до наукового напряму кафедри маркетингу Львівського державного інституту новітніх технологій та управління ім. В. Чорновола “Розробка систем управління економікою в межах концепції сталого розвитку та в контексті надзвичайних ситуацій” (протокол № 4 від 04.11.2008р.), що згідно із Законом України “Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки” відображає один з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки на період до 2020 р. Робота виконана в межах держбюджетної науково-дослідної теми Львівського державного інституту новітніх технологій та управління ім. В. Чорновола “Обґрунтування концепції та розробка методики вартісної оцінки збитків заподіяних надзвичайними ситуаціями на радіаційних та еколого-небезпечних об’єктах у зоні відчуження”                      (№ ДР 0107U008290).

          Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розвиток теоретичних положень і обґрунтування прикладних рекомендацій щодо розроблення механізмів удосконалення процесів логістики аптечних мереж. Для реалізації зазначеної мети у роботі необхідно вирішити такі завдання:

­   обґрунтувати необхідність організації системи логістики в аптечних мережах та удосконалити метод її організації;

­   визначити засоби управління об’єктами і процесами логістики та розвинути методичні положення функціонування логістичних інформаційних систем в аптечних мережах;

­   розробити механізм впровадження логістичних інформаційних систем в аптечних мережах;

­   уточнити трактування поняття логістичний центр;

­   на основі узагальненого вітчизняного та зарубіжного досвіду функціонування логістичних центрів удосконалити механізм їх формування.

Об’єктом дослідження є логістичні процеси аптечних мереж, що відбуваються в умовах формування конкурентоспроможного ринку фармацевтичних препаратів.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні положення та прикладні розробки організаційно-економічних механізмів удосконалення процесів логістики.

Методи дослідження. Теоретичними і методологічними основами дисертаційної роботи стали класичні положення ринкової економіки, теорії управління, маркетингу та логістики. Для досягнення поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: порівняльного аналізу, синтезу та причинно-наслідкових зв’язків – для теоретичних, методологічних досліджень організації системи логістики на підприємствах та функціонування логістичних центрів (розділ 1, підр. 1.1, 1.3); монографічний та абстрактно-логічний – для дослідження проблем, систематизації і узагальнення методів, способів, механізмів формування та удосконалення логістичних процесів (розділ 1, підр. 1.1, 1.2); статистично-економічний, розрахунково-конструктивний, функціонально-вартісного аналізу – для оцінки показників фінансово-господарської діяльності досліджуваних підприємств та аналізу передумов формування логістичних центрів (розділ 2, підр. 2.1, 2.3); експертний та факторного аналізу – для комплексного аналізу господарської діяльності та оцінювання інформаційного забезпечення підприємств, що досліджувалися, виявлення чинників, явищ і процесів, що впливають на їхню діяльність (розділ 2, підр. 2.1, 2.2, розділ 3, підр. 3.1); картографічний – для дослідження закономірностей просторового розміщення і розвитку логістичних центрів, реалізації математичної моделі їхнього оптимального розташування (розділ 3, підр. 3.3).

Інформаційною базою дослідження слугували законодавчі акти України, праці українських та зарубіжних вчених, дані української державної статистики, фінансової звітності аптечних мереж, що досліджувались, періодичних видань у сферах логістики та торгівлі, зібрані та опрацьовані матеріали ринку фармацевтичних препаратів.

         Наукова новизна одержаних результатів. Результати проведеного наукового дослідження полягають у розвитку теоретичних і методичних положень щодо формування організаційно-економічних механізмів удосконалення процесів логістики аптечних мереж. Наукову новизну дослідження визначають такі положення:

вперше:

-   розроблено механізм впровадження логістичної інформаційної системи в аптечній мережі, суть якого полягає у логічному, послідовному виконанні операцій, що дає змогу зробити цей процес універсальним, а також врахувати будь-які особливі характеристики функціонування окремої аптечної мережі;

удосконалено:

-   метод організації системи логістики аптечних мереж, зокрема обґрунтовано, що її формування здійснюється поетапно, на основі врахування організаційного, функціонального, інформаційного, фінансового механізмів, а також чинників внутрішнього і зовнішнього середовища функціонування аптечних мереж, що на відміну від існуючих положень, які враховують традиційні підходи організації логістичних процесів, дає можливість комплексно об’єднати логістичні процеси аптечної мережі в єдину систему;

-   механізм формування логістичних центрів для аптечних мереж. Розроблений організаційно-економічний механізм формування логістичних центрів, на противагу від існуючих методів вибору оптимального місця розташування логістичних центрів, враховує розташування торговельних одиниць, середній обсяг замовлень та територіальні обмеження;

-   зміст сутності категорії “логістичний центр”, що на відміну від існуючих положень акцентує увагу на інтеграції всіх логістичних процесів і визначає його як координуючий та інтегруючий об’єкт логістичної інфраструктури, функціонування якого спрямоване на управління і перетворення логістичних потоків, що об’єднує елементи логістичної системи мікрорівня на регіональному рівні та забезпечує високу ефективність виконання цілей цих елементів. При цьому логістичний центр розглядається як окрема логістична категорія, відмінна від складу і дистрибуційного центру;

дістали подальшого розвитку:

-   семантична модель функціонування інформаційної системи логістики, відповідно до яких вона повинна формуватися на основі системного підходу, складатися з організаційно-економічного, функціонального, технічного та допоміжного блоків, що на противагу від відомих підходів, дозволяє визначити причини, передумови, обрати оптимальний час її для впровадження в аптечній мережі, врахувати проблеми, які виникають під час розроблення, експлуатації та подальшого удосконалення системи.

         Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність дослідження полягає в удосконаленні теоретичних положень, розробленні комплексних практичних, методичних рекомендацій щодо формування організаційно-економічних механізмів удосконалення процесів логістики та дозволяє створити умови для розвитку і широкого застосування концепцій логістики в діяльності аптечних мереж та формування логістичних центрів.

         Розроблені науково-прикладні положення використано в практичній діяльності таких підприємств: ТОВ “Аптека 3і” (довідка № 144 від      21.09.2010 р.), АТ “Галичфарм” (довідка № 02/1-1223 від 21.09.2010 р.), ТОВ “ВВС-ЛТД” (довідка № 87 від 23.09.2010 р.).

Наукові положення дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Львівського державного інституту новітніх технологій та управління ім. В. Чорновола під час викладання дисципліни “Логістика” (довідка № 661-01 від 12.10.2010 р.).

         Особистий внесок здобувача. Усі результати наукового дослідження у формі наукових положень, розробок і висновків, що викладені в роботі, отримані автором особисто. У дисертації з наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті ідеї та положення, що є результатом індивідуального внеску здобувача.

         Апробація результатів. Отримані результати дисертаційного дослідження було розглянуто, обговорено та схвалено на 5 міжнародних, 2 всеукраїнських науково-практичних конференціях та 1 всеукраїнському науково-практичному семінарі, зокрема на міжнародних: “Маркетинг та логістика в системі менеджменту” (м. Львів, 2006 р.), “Сучасні проблеми економіки та управління” (м. Львів, 2007 р.), “Соціально-економічний розвиток національної економіки у контексті європейської інтеграції” (м. Луцьк, 2009 р.), “Маркетинг інновацій і інновації в маркетингу” (м. Суми, 2009 р.), “Науковці попереджають Європу – 2010” (м. Перемишль, 2010 р.); на всеукраїнських: “Маркетингові дослідження на ринку товарів та послуг” (м. Львів, 2007 р.), “Міжнародне науково-технічне співробітництво” (м. Київ, 2009 р.); на семінарі “Суспільний сектор економіки України у ситуації системних змін ХХІ століття” (м. Хмельницький, 2010 р.).

         Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 19 наукових працях загальним обсягом 6,3 друк. арк., серед яких 8 статей у наукових фахових виданнях (з них 3 – одноосібні), 4 публікації  – в інших наукових виданнях, 7 тез доповідей на науково-практичних конференціях та семінарі. Особисто здобувачеві належить 5,1 друк. арк.    

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури (145 найменувань на 15 сторінках). Загальний обсяг роботи становить 228 сторінок комп’ютерного тексту, основний текст – 183 сторінки, містить 39 рисунків і 12 таблиць (з них три рисунка та дві таблиці займають площу цілої сторінки). Робота містить 12 додатків обсягом 29 сторінок.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины