РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦТВА І ФОРМ ВЛАСНОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СОЦІОКУЛЬТУРНИХ І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН



title:
РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦТВА І ФОРМ ВЛАСНОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СОЦІОКУЛЬТУРНИХ І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний світ наприкінці ХХ століття зазнав радикальних економічних, соціальних, політичних та культурних змін. Людство зіткнулось із цілою низкою нових глобальних проблем, зокрема таких як проблеми вибору стратегії дій, системної трансформації і забезпечення усталеного розвитку. Особливий характер новітніх глобальних трансформаційних процесів зумовлює потребу їхнього глибокого наукового осмислення. Зростаюча світова взаємопов’язаність та взаємозалежність суб’єктів не тільки в економічній, а й в усіх інших сферах, роблять неможливим вирішення будь-яких національних проблем без серйозного врахування глобальних факторів. Країни з транзитивною економікою, перед якими стоїть завдання виходу на новий рівень розвитку, стикаються з необхідністю все більше утягуватись, інтегруватись до глобальних економічних процесів.

Процеси, які останні роки відбуваються в економічній сфері, є занадто складними і динамічними для того, щоб вивчатись окремо від інших наукових галузей. В даному дисертаційній роботі ми ставимо завдання дослідити вплив соціокультурних чинників на економічну інтеграцію країн в умовах глобалізації. Як і взагалі все, що пов’язане з глобальною проблематикою, об’єкт і предмет цього дослідження є, по-перше, новими і, по-друге, дуже динамічними, що зумовлює, з одного боку, інтерес науковців, з іншого, постійний нестаток наукових досліджень. Нова проблематика потребує нових підходів, моделей та схем, нового понятійного апарату тощо, розробка яких є актуальним завданням сьогодення.

Вирішення таких завдань і глибоке дослідження поставленої проблеми дозволить не тільки більш правильно оцінювати процеси та явища, що відбуваються сьогодні, а, крім того, розробляти певні прогностичні моделі розвитку, своєчасно коректувати як внутрішню, так і зовнішню економічну політику.

Для дослідження  різних аспектів  соціо-культурного важливе теоретичне і методологічне значення мають праці таких вітчизняних та зарубіжних вчених як І. Ансофф, С. Валдайцев, Л. Водачек, П. Еліот, Г. Ковалев, Ю. Морозов, М. Портер, Б. Санто, Б. Твісс, А. Томпсон, Р. Фатхутдінов, Е. Чемберлін, Й. Шумпетер, Ю. Яковець О. Алимов, О. Амоша, М. Бутко, В. Геєць, Б. Данилишин, В. Семиноженко, Ю. Полунєєв, М. Згуровський, Я. Жаліло, В. Чижова, Л. Федулова та ін.

Актуальним проблемам соціо-культурного розвитку в новітніх умовах присвячені наукові розробки О. Білоруса, В. Будкіна, В. Власова, О. Дація, В. Зіновчука, С. Кваші, М. Корецького, А. Лисецького, О. Могильного, П. Осіпова, Т. Осташко, П. Саблука, О.Гаркуші, М. Сичевського, В. Топіхи, І. Топіхи, І.Іртищевої, О. Шубравської та інших вчених.

В цих роботах закладене вагоме методологічне та методичне підґрунтя для дослідження проблем функціонування галузі. Однак, складність і масштабність цих процесів дає можливість знаходити все нові недосліджені аспекти цієї проблеми та продовжувати наукові дослідження.

Актуальність вищезазначених проблем зумовила вибір теми дослідження, визначила мету, задачі, структуру та зміст дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота виконана у межах комплексної науково-дослідницької роботи Міжнародного Університету бізнесу і права за темами “Ефективне використання ресурсного потенціалу АПК України в умовах глобалізації світової економіки ” (номер державної реєстрації 0109U002938); “Фінансово-економічний механізм сталого розвитку аграрних підприємств в умовах трансформації до СОТ” (номер державної реєстрації 0109U002936).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є комплексне дослідження теоретико-методичних засад та розробка практичних рекомендацій з розвитку підприємництва і форм власності в аграрному секторі в умовах глобальної трансформації соціокультурних і суспільно-економічних відносин. Досягнення поставленої мети обумовило необхідність вирішення таких завдань:

   - обґрунтувати підходи до дослідження ролі підприємництва на селі;

   - визначити тенденції та закономірності розвитку підприємництва і форм власності в аграрному секторі;

- розробити комплекс заходів щодо активізації соціальних складових агробізнесу;

- удосконалити концептуальні підходи до активізації розвитку аграрного підприємництва;

- розробити модель розвитку сільського туризму;

- запропонувати теоретичну модель концепції формування сприятливого економічного середовища функціонування агробізнесу;

- розробити заходи щодо подальшого удосконалення процесу формування і функціонування сільськогосподарських виробничих кооперативів.

Об’єктом дослідження є процеси розвитку підприємництва і форм власності в аграному секторі в контексті реалізації глобальної трансформації соціокультурних і суспільно-економічних відносин.

Предметом дослідження є теоретико-методичні та прикладні проблеми розвитку підприємництва і форм власності в аграрному секторі в умовах глобальної трансформації соціокультурних і суспільно-економічних відносин.

Методи дослідження. Методологічною і теоретичною основою дисертаційної роботи є наукові положення фундаментальних і прикладних досліджень в області економічної теорії, регіональної економіки, аграрної економіки, стратегічного управління, планування та прогнозування, теорії систем, менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, праці вітчизняних і зарубіжних вчених різних галузей економічної науки, в яких висвітлено фундаментальні теорії інноваційного розвитку.

Інформаційна база дослідження – Закони України, Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, статистичні матеріали Державного комітету статистики України, Головних управлінь статистики в АРК, Миколаївській, Одеській та Херсонській областей, Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики, інших міністерств і відомств, науково-дослідних інститутів, центрів і фондів, які оприлюднені і не становлять службової чи комерційної таємниці, наукові доробки вітчизняних та зарубіжних авторів.

Для досягнення поставленої мети в роботі використано ряд загальнонаукових і спеціальних методів дослідження: історичний метод – для дослідження соціо-культурного розвитку; аналізу та синтезу – для дослідження як окремих аспектів функціонування підприємництва на селі; порівняльно-географічний метод систематизації – для виявлення подібності у розмірах та динаміці соціально-економічних показників; регіональний метод – для дослідження функціонування галузі в регіональному розвитку; статистичний метод – для систематизації економіко-статистичної інформації з розвитку агробізнесу, надання кількісної характеристики чинникам, що визначають стан цих процесів; економічного аналізу, SWOT-аналіз – при виявленні тенденцій, закономірностей та перспектив розвитку підприємництва на селі під впливом глобальної трансформації соціокультурних і суспільно-економічних відносин. Для наочного відображення динаміки показників розвитку об’єкту дослідження використовувалися графічний метод. Для проведення комплексного аналізу, визначеного метою та завданнями роботи застосовувались методи комп’ютерної обробки, аналізу та відображення інформації за допомогою програм Microsoft Excel та Microsoft Access.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у формуванні теоретико-методичних основ та практичних рекомендацій з розвитку підприємництва та форм власності в аграрному секторі в умовах глобалізації суспільно-економічних відносин:

вперше

-      розроблено комплекс заходів щодо активізації соціальних складових агробізнесу на основі паспорту соціально-економічного становища села та карти інвестиційної привабливості, що являє собою сукупність достовірних і вичерпних даних про ступінь розвитку економіки та соціальної сфери конкретного сільського поселення та реальні можливості ефективного вкладання коштів у його розвиток.

удосконалено:

-      концептуальні підходи до активізації розвитку аграрного підприємництва, які передбачають його комплексну підтримку  організаціями різних рівнів та способів заснування;

-      модель розвитку сільського туризму, з обґрунтуванням конкретних заходів та розробкою конкурентоспроможних програм відпочинку в сільській місцевості;

- концептуальну модель формування сприятливого економічного середовища функціонування агробізнесу, що розкриває його змістову, структурно-функціональну сторони, об’єкти, суб’єкти й інструменти підтримки, регіональні фактори стійкості розвитку підприємництва, соціально-психологічні та організаційні детермінанти впливу на ділову активність.

- заходи щодо активізації процесів формування і функціонування сільськогосподарських виробничих кооперативів - запропоновано варіант створення кооперативу на основі об'єднання потенціалу господарств населення і фермерських господарств і залучення майна громади як заставного забезпечення кредитів на технічне оснащення цих кооперативів.

набули подальшого розвитку:

- визначення тенденцій та закономірностей розвитку підприємництва і форм власності в аграрному секторі, що враховують особливості сучасної глобальної трансформації соціокультурних і суспільно-економічних відносин.

- підходи до дослідження ролі підприємництва на селі: на відміну від традиційних підходів, що переважно виходять з функціонального призначення сільського господарства, пропонується розглядати його нерозривно з розвитком сільських територій.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання теоретичних, методичних і практичних розробок і пропозицій при формуванні стратегії розвитку аграрного підприємництва, у практичній діяльності органів влади рівнів та аграрних підприємств.

Визначено основні заходи активізації підприємницької діяльності на селі, які включені до програми розвитку Миколаївської області на 2010-2015 роки Миколаївською обласною державною адміністрацією (довідка № 108/05-15-69/6-10 від 17.02.2010 р.); Державною податковою адміністрацією в Херсонській області (довідка 3216/11/13-029 від 22.12.2009 р.); в навчальному процесі Херсонського державного аграрного університету (довідка № 160 від 08.06.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, висновки, пропозиції та рекомендації дисертаційної роботи, представлені до захисту, отримані автором особисто у результаті власних досліджень. Із наукових праць, виконаних у співавторстві, використано лише ті ідеї та положення, які є результатом особистих досліджень, внесок автора конкретизовано в списку основних публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертаційного дослідження апробовані в доповідях і виступах на наукових і науково-практичних конференціях: Сучасні проблеми науки та освіти: мат-ли IV міжнародної міждисциплінарної конференції, (1-10 травня 2008 р. м. Ялта); Міжнародне економічне співробітництво і регіоналістика: матеріалили науково-практичної конференції (2009 рік, м. Харків); Вплив бюджетно-податкової політики на соціально-економічний розвиток регіону: міжнародна науково-практична конференція (29-30 травня 2009р. м. Херсон); щорічні конференції професорсько-викладацького складу Міжнародного університету бізнесу і права (2008-2010 рр.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 8 наукових праць, у тому числі 6 статей у наукових фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій складає 2,2 у.д.а., з яких 2,2 у.д.а. належать особисто автору.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації складає 215 сторінок, з них 199 сторінок основного тексту. Робота містить 10 таблиць, 16 рисунків.

Список використаних джерел налічує 133 найменування і займає 16 сторінок.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины