ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ



title:
ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми.  На сучасному етапі розвитку економіки країни формування і розвиток конкурентного потенціалу аграрних підприємств набуває особливого значення. Відсутність досвіду роботи українських аграрних підприємств в умовах конкуренції, неоднозначність концептуальних підходів до трактування самого поняття «конкурентоспроможність», недостатнє опрацювання методичних і прикладних питань управління конкурентоспроможністю потенціалу аграрних підприємства вимагають  грунтовного наукового дослідження.

У зазначених умовах актуальним є пошук нових підходів до вирішення проблем підвищення конкурентного потенціалу аграрних підприємств.

Теоретичним основам та принципам конкуренції присвячені праці таких відомих економістів, як Ф. Котлер, Й. Шумпетер, М. Портер, Г. Азоєв, Р. Фатхутдінов, А. Юданов та інші. Серед вітчизняних науковців значний вклад у дослідження феномена конкуренції внесли Л. Дайненко, І. Должанський, Т. Загорна, В. Рибінцева, Є. Песоцька, І. Іртищева, І. Гончаренко тощо. Проблемами конкурентоспроможності невеликих підприємств опікуються такі науковці, як З. Варналій, О. Денега, В. Лібернікель, М. Журавльова, В. Парсяк та інші.

Незважаючи на увагу науковців до питань конкуренції та конкурентоспроможності, є ряд проблем, які залишаються предметом дискусій і обговорень вчених-економістів.

Важливість і необхідність підвищення конкурентного потенціалу аграрних підприємствах в нових умовах функціонування економіки обумовлюють актуальність теми дослідження, логіку побудови та зміст дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане згідно з комплексною науково-дослідною роботою Міжнародного університету бізнесу і права за темою “Фінансово-економічний механізм сталого розвитку аграрних підприємств в умовах трансформації до СОТ” (номер державної реєстрації 0109U002936).

Особистий внесок автора полягає у розробці теоретико-методичних засад та практичних рекомендацій стосовно забезпечення ефективного розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств Миколаївської області.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо підвищення конкурентного потенціалу аграрних підприємств за рахунок створення передумов його розвитку та удосконалення організації діяльності.  Для досягнення поставленої мети в роботі визначено наступні задачі:

- дослідити сутність конкуренції та розвинути тлумачення конкурентного потенціалу аграрних  підприємств;

- розробити концепцію організаційно-економічного механізму формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств;

- удосконалити економічний механізм розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств;

- сформувати систему регулювання конкурентних відносин в умовах посилення інтеграційних процесів;

- доповнити інформаційну базу прийняття управлінських рішень щодо підвищення конкурентного потенціалу аграрних підприємств;

- розробити методичні рекомендації застосування кластерних підходів в аграрному бізнесі;

- сформувати пропозиції щодо підвищення рівня управління якістю, як фактора забезпечення конкурентного потенціалу аграрних підприємств.

Об’єктом дослідження є процес формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні й практичні аспекти формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств.

Методи дослідження. Поставлені у дисертаційній роботі задачі вирішувалися з використанням методів: індуктивного, дедуктивного – при зборі, систематизації й обробці інформації, теоретичному осмисленні проблеми та уточненні окремих понять; економічного аналізу та порівняння.

Інформаційною базою дослідження були законодавчі та нормативно-правові акти України з питань регулювання сфери зайнятості населення, офіційні матеріали Міністерства аграрної політики України, Державного комітету статистики України, Головного управління статистики у Миколаївській області, Головного управління агропромислового розвитку Миколаївської облдержадміністрації, праці вітчизняних та зарубіжних учених, матеріали наукових конференцій і семінарів.

Наукова новизна одержаних результатів. Результати дисертаційної роботи, які відображають наукову новизну та виносяться на захист, полягають у наступному:

вперше:

- розроблено концепцію організаційно-економічного механізму формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств,  що органічно поєднує переваги франчайзингу, кластерної моделі взаємодії підприємств, інформаційної та складської логістики, передбачає впровадження сучасної системи управління якістю і адаптацію механізму ціноутворення на продукцію аграрних підприємств;

удосконалено:

- економічний механізм розвитку конкурентного потенціалу аграрних підприємств через формування цінової політики в умовах маркетингової орієнтації підприємств;

- систему регулювання конкурентних відносин в умовах посилення інтеграційних процесів на основі поєднання заходів державного впливу в контексті забезпечення продовольчої безпеки країни, збереження екологічної рівноваги навколишнього середовища та регулювання з боку суб'єктів ринкової інфраструктури;

- інформаційну базу прийняття управлінських рішень щодо підвищення конкурентного потенціалу аграрних підприємств яку доповнено критеріями відповідності інформації потребам підприємства;

набули подальшого розвитку:

- тлумачення суті конкурентного потенціалу аграрних підприємств як сукупності двох складових: управлінської та ресурсної;

- методичні рекомендації застосування кластерних підходів в аграрному бізнесі на основі виробничо-технологічних, науково-технологічних і комерційних зв’язків у межах географічно обмежених територій;

- пропозиції щодо підвищення рівня управління якістю, як фактора забезпечення конкурентного потенціалу аграрних підприємств на основі використання  інструментів міжнародних систем.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці методичних підходів і рекомендацій щодо формування конкурентного потенціалу аграрних підприємств, впровадження яких у практику дасть змогу підвищити його рівень.

Окремі результати дисертаційної роботи впроваджено у практику, зокрема теоретичні та прикладні розробки використовуються Миколаївським обласним об’єднанням – союз сільськогосподарських підприємств (довідка № 17-18/22 від 14.12.2010); Приватно-орендним сільськогосподарським підприємством «Золота Нива» Новобузького району Миколаївської області (довідка № 102 від 14.02.2011); Фермерським господарством Кравченко В.В. (довідка № 8 від 10.12.2010); в навчальному процесі Миколаївського державного аграрного університету (довідка № 1152 від 30.08.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, висновки і пропозиції, що містяться в дисертаційній роботі, є результатом особистих розробок автора.

Апробація результатів дисертації. Основні  теоретичні і практичні результати дисертації доповідались і обговорювалися на Міжнародній науково-практичній конференції «Регуляторні механізми у сфері виробництва та споживання продовольчих товарів в умовах інтеграційних процесів» (м. Миколаїв  25 червня 2010р.); Міжнародній науково-практичній конференції студентів та молодих вчених «Проблеми розвитку соціально-економічних систем в контексті глобалізацій них викликів» (м. Хмельницький 22-25 вересня 2010р.), а також на щорічних регіональних наукових конференціях Міжнародного університету бізнесу і права протягом 2009-2011 рр. і науково-методичних семінарах.

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 7 наукових праць, у тому числі 4 статті у наукових фахових виданнях (1 у співавторстві). Загальний обсяг публікацій складає 2,1 у.д.а., з яких 1,7 у.д.а. належать особисто автору.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації складає 166 сторінок, з них 153 сторінки основного тексту. Робота містить 23 таблиці, 8 рисунків.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины