ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ КВАЛІФІКАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ АВІАТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ КВАЛІФІКАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ АВІАТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Розвиток світової економіки підвищує рівень вимог до персоналу авіатранспортних підприємств. В умовах турбулентної ринкової економіки особливого значення набувають питання розвитку персоналу авіатранспортних підприємств. На ринку послуг з забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємств виникає необхідність у комплексному підході до аналізу діяльності комплексів забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємств як складних та багатофункціональних системи та застосування в їх діяльності нових підходів до управління функціонуванням.

Широке коло питань, пов'язаних з дослідженням формування кадрового потенціалу економічних систем і підприємств, пошуком методів управління розвитком персоналу відображено в працях відомих закордонних і вітчизняних вчених Бандур С.И., Богиня Д.П., Бондар И.К., Долишній М.И., Крижко И.Д., Лібанова И.М., Онікієнко В.В., Петюх В.М., Шаленко М.В., Альберт М., Брю С.Л, Бузгалін П.В., Головачов А.С.,  Горєлов М.О., Мескон М.Х., Макконнелл К.Р., Мерсер Д., Самуельсон, Саруханов Е.Р., Фішер С., Хедоурі Ф. та інші.

Вищеназвані вчені зробили значний внесок в теорію, методологію і організацію управління розвитком персоналу підприємств та практичне забезпечення розвитку персоналу підприємств. Проте в теоретичному та практичному відношенні залишається не вирішеною проблема забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємств. Також не достатньо розроблені питання підвищення ефективності управління функціонуванням комплексів забезпечення розвитку кваліфікації персоналу (КЗРКП) авіатранспортних підприємств, а запропоновані підходи є фрагментарними та не мають системної основи. Практична та наукова актуальність зазначених питань обумовила вибір теми дисертаційної роботи, визначила його мету та завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалась згідно з планами наукових досліджень Національного авіаційного університету а саме, відповідно до плану науково – дослідної роботи за темою №71/11.01.04 "Організаційно-економічний механізм управління авіатранспортним підприємством в умовах когнітивної економіки", що виконується на кафедрі «Фінансів, обліку і аудиту» Національного авіаційного університету 2009-2012 рр.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретико – методичних підходів, методів та практичних рекомендацій з формування ефективного організаційно-економічного механізму забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств, а також науково обґрунтованих практичних рекомендацій щодо його впровадження у практичну діяльність та які дозволять підвищити якість розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств у комплексах забезпечення розвитку кваліфікації персоналу та підвищити рівень економічної ефективності їх функціонування.

Реалізація зазначеної мети дисертаційної роботи обумовила необхідність вирішення наступних завдань:

-       розкрити змістовно характеристику поняття „розвиток кваліфікації персоналу”;

-       проаналізувати та узагальнити досвід вітчизняних та закордонних систем забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємств;

-       визначити сутність, принципи, форми, види розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств;

-       виявити сучасні тенденції та закономірності ресурсного забезпечення комплексів забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємств;

-       запропонувати методологічні підходи щодо підвищення ефективності управління ресурсами комплексів забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємств в ринкових умовах;

-       розробити практичні рекомендації щодо підвищення ефективності забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств у комплексах забезпечення розвитку кваліфікації персоналу;

-       обґрунтувати пропозиції щодо оцінки ефективності інвестицій у розвиток кваліфікації кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств.

Об’єктом дослідження є організаційно-економічні процеси забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємств.

Предметом дослідження теоретико-методичні підходи та практичні рекомендації щодо побудови та реалізації організаційно-економічного механізму забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств.

Методи дослідження. Методичною та теоретичною базою проведених досліджень є фундаментальні положення загальної економічної теорії, роботи вітчизняних і закордонних вчених – економістів з проблем розвитку персоналу, формування кадрового потенціалу підприємств, забезпечення розвитку персоналу, стимулювання відповідних економічних процесів і явищ. Інформаційною базою проведеної роботи є закони України та інші нормативно – правові акти з питань регулювання інвестиційної діяльності підприємств, статистичні та звітні дані авіапідприємств. Методологічною основною даного наукового дослідження слугує діалектичний метод пізнання. Емпіричною базою роботи стали наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, законодавчі та нормативні акти Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, матеріали Міністерства економіки України, Державного комітету статистики, звіти, та статистичні дані. Крім того було використано фінансово – економічний аналіз при дослідженні ефективності капіталовкладень у розвиток кваліфікації персоналу. Для удосконалення організаційно-економічного механізму забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств використані такі методи, як економіко - математичний, оптимізації, а також організаційного моделювання процесів. В рамках вище означених методів в умовах невизначеності ринкової економіки використано також агентний та кардиналістський підходи.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у поглибленні існуючих, розробці нових теоретичних положень щодо шляхів та методів створення ефективної системи забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств та управління функціонуванням комплексів забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємств, при цьому

вперше:

-   обґрунтовано складові та сформовано організаційно-економічний механізм забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств, що являє собою сукупність організаційних заходів, економічних важелів та інших форм, методів та інструментів для побудови ефективної системи забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств шляхом узгодження інтересів авіапідприємств та комплексів забезпечення розвитку кваліфікації персоналу, що має істотне значення для сталого розвитку авіатранспортних підприємств;

-   запропоновано та обґрунтовано науково-методичний підхід до розробки економіко-математичної моделі функціонування комплексу забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств, яка дозволяє визначити оптимальний розподіл ресурсів комплексу забезпечення розвитку кваліфікації персоналу підприємства враховуючи ринкову кон’юнктуру попиту на послуги з забезпечення розвитку персоналу авіатранспортних підприємств;

вдосконалено:

-   підходи до оцінки ефективності інвестицій у розвиток кваліфікації персоналу підприємств шляхом трансформації підходів до оцінки ефективності інвестицій у розвиток персоналу підприємства у інструменти з оцінки економічної ефективності інвестицій у розвиток кваліфікації персоналу підприємств та за допомогою основних інструментів оцінки економічної ефективності інвестицій, що дає можливість власникам та топ-менеджменту авіатранспортних підприємств більш повно і точно враховувати економічну результативність розвитку кваліфікації персоналу;

дістало подальший розвиток:

-   трактування поняття «розвиток кваліфікації фахівців» як професійної підготовки та перепідготовки фахівців різноманітних груп професійно-кваліфікаційної структури підприємства під впливом факторів науково-технічного прогресу та на базі сертифікованих за світовими та національними стандартами навчальних закладів та центрів авіатранспортної галузі економіки для підвищення рівня конкурентоспроможності кадрової сукупності підприємства.

-   концептуальні засади взаємодії систем забезпечення розвитку персоналу підприємств та комплексів забезпечення розвитку кваліфікації персоналу, що дозволить більш повно і точно враховувати і задовольняти потреби авіатранспортних підприємств у якості та економічній ефективності розвитку персоналу в комплексах забезпечення розвитку кваліфікації персоналу.

Практичне значення одержаних результатів. Проведені в роботі дослідження дозволять на загальнодержавному рівні удосконалити процес управління забезпеченням розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств та нададуть їм реальну можливість за рахунок інвестування у розвиток кваліфікації персоналу забезпечити достатній потенціал розвитку у майбутньому.

Ступінь впровадження результатів роботи. На момент захисту запропоновані теоретичні і практичні розробки дисертаційного дослідження використовуються у практичній діяльності Інституту післядипломного навчання Національного авіаційного університету (акт впровадження від 16.03.2011 р.), що надало можливість даному суб’єкту господарювання підвищити свою конкурентоспроможність на ринку послуг забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств України.

Основні результати дисертаційного дослідження використовуються в УТЦ, що дозволило даному підприємству підвищити ефективність процесів забезпечення розвитку кваліфікації персоналу авіатранспортних підприємств України. (акт впровадження результатів науково-дослідної роботи від 30.03.2011 р.).

Матеріали дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Національного авіаційного університету при вивченні дисциплін «Управління персоналом», «Менеджмент організації», (акт впровадження результатів науково-дослідної роботи від 30.03.2011 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійним науковим дослідженням. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримано автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати досліджень були обговорені на науково – практичних конференціях: „Політ-2009” (м. Київ, 2009), „Політ-2010” (м. Київ, 2010 р.), «Сучасні проблеми  економіки» ( м. Київ, 2010 р.), «Дослідження та оптимізація економічних процесів" "Оптимум - 2010"» (м. Харків, 2010 р.), «Проблеми  організації авіаційних перевезень та застосування авіації в галузях економіки» ( м. Київ, 2010 р.).

Публікації. Результати проведених досліджень опубліковано у 9 наукових роботах, у тому числі 5 статях – у фахових виданнях ВАК України.

Структура, зміст та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, загальних висновків, списку використаної літератури та додатків. Загальний обсяг роботи становить 195 сторінок машинописного тексту, включаючи 14 таблиць, 20 рисунків (7 з яких займають площу сторінки), список використаних джерел з 182 найменування на 18 сторінках, додатків 5 на 30 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)