РОЗВИТОК СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
РОЗВИТОК СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

У вступі подано загальну характеристику роботи й обґрунтовано її актуальність, сформульовано мету та головні завдання досліджень, визначено основні методи вирішення завдань, окреслено наукову новизну і практичну цінність отриманих результатів.

У першому розділі  – „Теоретико-методичні засади побудови системи оподаткування доходів фізичних осіб в Україні” – узагальнено суть, принципи побудови системи оподаткування доходів фізичних осіб, її роль в економічній системі держави та характерні особливості на сучасному етапі розвитку; досліджено еволюцію прибуткового оподаткування в Україні.

Аналітичний огляд літературних джерел доводить, що особистий прибутковий податок — найдавніша форма фіскального адміністрування доходів громадян. Питання податкового тягаря, оптимальності його стягнення й фіскальної ефективності розглядалися завжди; сформовані положення побудови механізму оподаткування доходів фізичних осіб піддаються постійним модифікаціям, розвиваючись і вдосконалюючись і надалі. За будь-яких умов первинність фіскальності податку на доходи фізичних осіб домінує порівняно з іншими його функціональними якостями в наповненні бюджету держави.

Ретроспективний аналіз історичного досвіду системи оподаткування населення в Україні свідчить про значний вплив на її формування політичної складової. В умовах тривалого поневолення української держави характерними особливостями розвитку податкової системи були ознаки примусовості, надмірності податкових платежів та знищення свідомості українських громадян. Це спричинило поступове зниження рівня податкової культури та свідомості населення, а на сучасному етапі викликає певну нестабільність податкової системи та проблеми у пошуках напрямків її вдосконалення в ринкових умовах.

Проведене дослідження наукової літератури дало змогу виділити основні функціональні характеристики та переваги податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) в сучасних умовах: 1) забезпечує державі можливість впливу на економічні процеси (може виступати регулятором процесу сукупного споживання); 2) дає можливість встановлення прямої залежності між доходами платника і податковими відрахуваннями до бюджету; 3) здійснює розподіл податкового тягаря таким чином, що особи з більш високими доходами сплачують до бюджету податків більше порівняно з особами, які мають нижчі доходи.

Разом із зазначеними перевагами в роботі визначено, що головним недоліком податку на доходи є можливість ухилення від сплати. З одного боку, платники не завжди бажають показувати дійсні розміри свого доходу з метою зменшення оподаткування, а з другого, досить складно визначити дохід, який має оподатковуватися, оскільки про отримання окремих доходів може повідомити тільки сам платник податку. Зокрема, проблемним є оподаткування доходів, отриманих у результаті дарування, надання нерухомості в оренду без відповідного нотаріального посвідчення тощо. Досить розповсюджений в Україні тіньовий спосіб виплати заробітної плати на підприємствах, що призводить до зменшення об’єкта оподаткування в платника.

Дослідження показали, що чинна система оподаткування в Україні виконує лише фіскальну функцію, не відповідає пріоритетам довгострокового розвитку України, характеризується фрагментарністю та здатністю лобістських груп впливати на її формування.

Аналітичний огляд спеціальної літератури дозволив виділити ключові проблеми в оподаткуванні: спотворення фундаментальних основ оподаткування; нестабільність, суперечливість законодавчої бази; незахищеність податкової політики від некомпетентності та лобіювання; порушення балансу прав i відповідальності між платниками податків i податковими органами; прогресуюче ускладнення податкових процедур i правил; ослабленість регулюючих функцій, пов’язаних зi стимулюванням підприємницької активності.

Актуальність розв’язання виявлених проблем в значній мірі знайшла відображення в Податковому кодексі України.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)