ЧЕЛОВЕЧЕСКИЙ КАПИТАЛ: КОНЦЕПЦИЯ ФОРМИРОВАНИЯ И РАЗВИТИЯ В УСЛОВИЯХ СТАНОВЛЕНИЯ ЭКОНОМИКИ ЗНАНИЙ




  • скачать файл:
title:
ЧЕЛОВЕЧЕСКИЙ КАПИТАЛ: КОНЦЕПЦИЯ ФОРМИРОВАНИЯ И РАЗВИТИЯ В УСЛОВИЯХ СТАНОВЛЕНИЯ ЭКОНОМИКИ ЗНАНИЙ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету й задачі дослідження, визначено об’єкт і предмет, висвітлено наукову новизну та практичну значимість одержаних результатів і пропозицій.

У першому розділі «Теоретичні та методологічні основи теорії людського капіталу» розглянуто сучасну парадигму становлення економіки знань, проаналізовано ґенезу формування теорії людського капіталу та досліджено види й особливості інвестування у людський потенціал і людський капітал.

За результатами аналізу теоретичних положень, представлених у сучасній науковій літературі, сформульовано авторське визначення економіки знань як етапу господарського розвитку суспільства, у якому провідним фактором виробництва є знання, що мають самостійну економічну цінність і присутні в кожному виді економічної діяльності, розширене відтворення яких забезпечує ефективне зростання й розвиток усіх господарюючих суб'єктів і економіки в цілому.

Процес становлення економіки знань означає перехід суспільства на новий етап господарського розвитку, у якому головним економічним ресурсом виступають знання.

У сучасних умовах розвиток економіки прямо залежить від нагромадження й використання людського капіталу. Саме люди з їх освітою, соціокультурним і духовним рівнем розвитку, кваліфікацією, професійним досвідом визначають можливості та межі необхідних змін.

Проведений у дисертації аналіз понять: людський фактор, людський потенціал, інтелектуальний капітал і людський ресурс - дають розуміння області проблеми, її глибини, соціальної значимості, обумовлюють взаємовідношення всіх наведених понять та визначають сутність та структуру людського капіталу, що дозволяє сформулювати авторське визначення цієї категорії.

Людський капітал як економічна категорія – це економічні відносини між індивідом, роботодавцем і державою щодо формування, нагромадження, використання й реалізації людського потенціалу з метою одержання й розподілу між економічними суб’єктами отриманого доходу.

Головним інструментом формування людського капіталу виступають інвестиції. Інвестиції в людський капітал являють собою всю сукупність вкладень, спрямованих на формування та реалізацію людського потенціалу. В залежності від напряму та цілей інвестування, виокремлюють різні види інвестицій у людський капітал (рис. 1).

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)