ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ФОРМУВАННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ




  • скачать файл:
title:
ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ФОРМУВАННЯ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Тип: synopsis
summary:

 

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАціЇ

 

У першому розділі “Теоретичні засади аналізу впливу інституціонального середовища на формування людського капіталу” висвітлено еволюцію поглядів щодо категорії “людський капітал”; проведено його дослідження як соціально-економічної категорії; визначено інституціональне середовище та глобалізаційні фактори людського розвитку.

Дисертантом визначено інстититуціональне середовище як сукупність інститутів, тобто “правил гри” та інституцій – організацій, які створюють “правила гри”, контролюють їх дотримання, примушують до виконання тих, хто не дотримується правил господарської взаємодії. У свою чергу, людський капітал являє собою нагромаджений запас, знань, навичок, мотивацій, професійного досвіду, адаптаційних, комунікативних та моральних якостей людини, які формуються завдяки інвестиціям в умовах інституціонального середовища, яке постійно змінюється під впливом глобалізаційних процесів. Автором запропоновано схему, що визначає основні характеристики суспільства до 2020 р., тобто ті тенденції, які спостерігаються в цей час і на майбутнє (рис. 1).

Розглядаючи сучасний розвиток, необхідно звернути увагу, що перехід до інформаційної цивілізації вивів на перше місце такі ключові класичні фактори виробництва, як час, інформація та знання, а також ключові технології – інформаційні й освітні (знання та ідеї), які формують економіку знань. Рушійною силою виступають якість життя, джерелом підвищення якої є складові людського капіталу (освіта, здоров’я, культура), гуманізм та екологічна безпека. Еволюція економіки реалізується через послідовні зміни, у результаті яких нововведення накладаються на існуючі, не знищуючи їх; при цьому пріоритетними є індивідуальна свобода та співіснування в глобалізованому світі, а також духовність, фундаменталізм та релігія. Підвищення темпів змін у сучасному суспільстві, зростання ролі науково-технічного прогресу ускладнює соціальну реальність саме за рахунок найбільш творчих людей.

Із запропонованої на рис. 1 структури характерних ознак сучасного суспільства випливає, що в результаті творчої діяльності людина створює унікальний інформаційний продукт, який одночасно задовольняє потреби самої людини, наприклад, у розвитку здібностей, самореалізації, і водночас задовольняє потреби інших у нових інформаційних продуктах.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)