УПРАВЛІННЯ АКТИВІЗАЦІЄЮ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
УПРАВЛІННЯ АКТИВІЗАЦІЄЮ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено об’єкт, предмет, мету, основні завдання, розкрито положення наукової новизни та практичну значущість отриманих результатів, а також подано відомості про їх апробацію.

У розділі 1 «Теоретико-методичні засади дослідження управління активізацією інноваційної діяльності підприємства» уточнено понятійно-категоріальний апарат інноваційного менеджменту, систематизовано основні підходи до визначення інноваційної активності, що існують у сучасній науковій літературі, розкрито сутність економічної категорії «інноваційна активність підприємства» та її взаємозв’язок із іншими спорідненими категоріями – «інноваційний потенціал підприємства», «інноваційна діяльність підприємства», «активізація інноваційної діяльності підприємства», виокремлено методичні підходи до оцінки рівня інноваційної активності підприємства та розглянуто процес групування малих підприємств за рівнем їх інноваційної активності.

За результатами опрацювання наукових публікацій вітчизняних та зарубіжних вчених із зазначеної проблематики виявлено розбіжності у трактуванні категорії «інноваційна активність». У сучасній спеціальній літературі інноваційна активність підприємства визначається як: цілеспрямована діяльність щодо розробки та запровадження нововведень; як властивість підприємства, що відображує його спроможність до інноваційної діяльності; як характеристика інноваційної діяльності підприємства. Кожен з таких підходів акцентує увагу на певній складовій інноваційної активності підприємства, проте не розкриває повною мірою економічний зміст цієї багатоаспектної категорії. Обґрунтовано авторське визначення інноваційної активності як характеристики підприємства, що базується на систематичних ініціативних процесах створення та запровадження нововведень та відображає посилений, більш інтенсивний рівень інноваційної діяльності даного підприємства у порівнянні із середнім значенням цього показника за досліджуваною сукупністю підприємств.

Виокремлено три основні методичні підходи до оцінювання інноваційної активності підприємства, а саме: ресурсний, результативний та підхід до виміру інноваційної активності як конкурентної сили підприємства. Критичний аналіз цих підходів засвідчив, що вони не враховують вплив інноваційного менеджменту підприємства на результати його інноваційної діяльності. Класифікацію існуючих методів доповнено у частині виокремлення підходу до оцінки інноваційної активності із урахуванням управлінської складової, згідно якого невід’ємною передумовою інноваційної активності підприємства визнається ефективна підсистема інноваційного менеджменту.

За результатами дослідження запропоновано процес групування малих підприємств за рівнем їх інноваційної активності (рис. 1), структура якого логічно випливає із авторського визначення категорії «інноваційна активність». Інноваційно-активними визнаються підприємства, показники інноваційної діяльності яких перевищують середні значення аналогічних показників, розрахованих за досліджуваною сукупністю, що повинна бути представлена підприємствами із різним рівнем інтенсивності інноваційної діяльності.

На відміну від існуючих методик оцінки рівня інноваційної активності запропонований авторський підхід дає змогу кількісно оцінювати ступінь інтенсифікації діяльності малих підприємств щодо розробки та запровадження нововведень у порівнянні із аналогічними показниками фірм-конкурентів, а також створює підстави для виокремлення критеріїв посиленої інноваційної діяльності та визначення на їх основі підприємств, що належать до типу інноваційно-активних.

У розділі 2 «Оцінка стану та системи управління інноваційною діяльністю на малих підприємствах» досліджено сучасний стан та динаміку показників інноваційної діяльності вітчизняних підприємств, виявлено тенденції розвитку інноваційних процесів в економіці України в цілому та у секторі малих підприємств зокрема, визначено особливості інноваційної діяльності вітчизняних малих підприємств та обґрунтовано перелік якісних параметрів оцінки підсистеми інноваційного менеджменту на малому підприємстві.

 

Здійснено аналітичну оцінку сучасного стану та динаміки інноваційної діяльності вітчизняних підприємств із використанням матеріалів Державної служби статистики України, результатів спеціального обстеження, проведеного за європейською програмою CIS 8 (Community Innovation Survey), а також даних, опрацьованих у ході анкетування вітчизняних малих підприємств. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)