МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ПЛИТ ПЕРЕКРИТТЯ З УРАХУВАННЯМ ЇХ ПРОСТОРОВОЇ РОБОТИ



Название:
МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ПЛИТ ПЕРЕКРИТТЯ З УРАХУВАННЯМ ЇХ ПРОСТОРОВОЇ РОБОТИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


         У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, наведена загальна характеристика роботи, сформульовані мета і задачі дослідження, надані відомості про наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, вказаний особистий внесок здобувача, а також відомості щодо апробації результатів дисертаційної роботи.


 У першому розділі виконаний аналіз експериментальних та теоретичних досліджень просторової роботи залізобетонних перекриттів. Приведені їх достоїнства, недоліки, можлива область застосування. Для цього використані дослідження провідних фахівців з цієї проблематики Т.Н. Азізова, Р.Л. Айвазова, О.В. Александрова, К.М. Арзуманяна, В.М. Байкова, О.О. Гвоздева, В.Н. Горнова, Б.Г. Гнідця, В.С. Дорофєєва, О.С. Залесова, В.Г. Крамаря, М.В. Савицького, О.С. Семченкова, С.О. Слободянюка, Л.І. Стороженко, О.Л. Шагіна, В.С. Шмуклера.                                                                                                         


Проаналізовані методи розрахунку та моделювання будівель і споруд, доведено, що для визначення напружено-деформованого стану, в основному, застосовується метод скінченних елементів (МСЕ).


         Комп’ютерному моделюванню конструкцій різного ступеню складності, дослідженню сумісної роботи конструкцій при різних навантаженнях, врахуванню сумісної роботи конструкцій, дослідженню нелінійної роботи конструкцій присвячені роботи М.С. Барабаш, Ю.В. Гензерського, О.С. Городецького, А.А. Деркачова, А.І. Кісіль, В.І. Кравченко, А.А. Манжоса, І.В. Матвєєва, Ю.І.Немчинова.


        У результаті, проведеного аналізу, зроблені висновки, про те що до сьогоднішнього часу немає досить обґрунтованих рекомендацій до скінченно-елементного моделювання залізобетонних перекриттів. Для отримання надійних результатів потрібна методика, що дозволяє обґрунтовано виконувати уточнення розрахункових схем з урахуванням реальних властивостей матеріалів, конструкцій, їх сполучень і просторового характеру деформації, формувати просторові розрахункові моделі перекриттів для реалізації по методу скінченних елементів.


З урахуванням аналізу стану питання сформульовані мета та задачі досліджень, викладені у вступі.


        У другому розділі викладено результати досліджень напружено-деформованого стану залізобетонних перекриттів чисельним методом (метод скінченних елементів) із застосуванням ПК «ЛІРА-САПР» (ліцензія №1 д/2244).


        У останні десятиліття нестримно розвиваються чисельні дослідження, що дозволяють оцінювати як напружений стан|достаток|, так і міцність не тільки|не лише| плоских, але і просторових конструкцій.


        При виконанні перевірочних розрахунків у разі їх обстеження завжди постає проблема вибору адекватної розрахункової моделі конкретної конструкції або будівлі в цілому. Друга проблема – врахування попередніх деформацій будівлі від примусових деформацій ґрунтових основ, які призводять до зміни висотного положення конкретних конструкцій, осідання їх опорних частин тощо.


        Враховуючи велику кількість будівель типових серій, а також необхідність перевірочних розрахунків при їх обстеженні для визначення експлуатаційного ресурсу, особливої актуальності набувають рекомендації щодо складання розрахункових моделей залізобетонних плит перекриттів для реалізації методом скінченних елементів.


       Дослідження виконані у вигляді чисельного експерименту. За об'єкт досліджень прийняті розрахункові моделі збірної залізобетонної багатопустотної плити перекриття марки ПК60-15-8 без попереднього напруження типової серії 1.141-1 вип.63. Будівля в процесі експлуатації отримала нерівномірні осідання, викликані просіданням ґрунтів основи.


       Перерізи та найбільш розповсюджені розрахункові моделі плити перекриття наведені на рис. 1.


       Розглянуто п’ять варіантів розрахункових моделей: варіант 1 – спрощена балочна  модель  плити  перекриття  з  приведеними  характеристиками  перерізу, яка моделюється стержневим скінченним елементом прямокутного перерізу (рис. 1, а), що шарнірно спирається на зовнішні та внутрішні несучі стіни будівлі; варіант 2 – спрощена балочна модель (рис. 1, б), яка моделюється стержневим скінченним елементом двотаврового перерізу; варіант 3 – спрощена модель плити прямокутного перерізу з приведеними характеристиками (рис.1, в), яка моделюється прямокутними скінченними елементами пластини, що працює на згин; варіант 4 – просторова модель плити коробчастого перерізу (рис. 1, г), яка моделюється прямокутними скінченними елементами оболонки; варіант 5 – просторова модель плити фактичного перерізу (рис. 1, д), яка моделюється тривимірними скінченними елементами – призмами, з урахуванням розташування робочої арматури.


 


      Плита шарнірно спирається на зовнішні та внутрішні несучі стіни. Закріплення – шарнірне, за лінійними ступенями свободи вузлів. Завантаження – постійним навантаженням (власна вага та вага конструкції підлоги) та тимчасовим корисним навантаженням на перекриття.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины