РОЗРОБКА ЕФЕКТИВНИХ РЕЖИМІВ ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ І ЗБЕРІГАННЯ ДРІБНОНАСІННЄВИХ КУЛЬТУР



Название:
РОЗРОБКА ЕФЕКТИВНИХ РЕЖИМІВ ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ І ЗБЕРІГАННЯ ДРІБНОНАСІННЄВИХ КУЛЬТУР
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність вибраної теми, наведено зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, визначено мету роботи та завдання досліджень, показано наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, наведено дані щодо їх апробації, визначено особистий внесок здобувача в проведених дослідженнях та публікаціях за темою дисертаційної роботи.


Перший розділ «Сучасний стан та проблеми термічної обробки і зберігання дрібнонасіннєвих культур» є оглядом літературних і патентних джерел. Наведено аналіз наукових публікацій, що стосуються процесів термічної обробки та зберігання ДК.


На сьогодні не достатньо вивчені та визначені фізико-механічні, аеродинамічні і гігроскопічні властивості, розмірні і теплофізичні характеристики, інтенсивність дихання зерна ДК, не встановлено їх залежність від вологості зерна. Відсутні дані про методи та режими термічної обробки зерна, не обґрунтовано гранично допустиму температуру нагрівання.


Для ефективної роботи хлібоприймальних підприємств та елеваторів необхідно розробити нормативні документи та інструкції (або доповнення до них) з науково обґрунтованими режимами термічної обробки та зберігання ДК, які будуть сприяти зниженню енергоємності обробки і зберігання та покращувати якість зерна.


У другому розділі «Об’єкти та методики досліджень» обґрунтовано вибір об’єктів та напрямку досліджень, описані методики експериментальних і теоретичних досліджень. Відповідно поставленій меті та сформульованим завданням розроблена програма теоретичних та експериментальних досліджень (рис. 1). Для реалізації поставлених завдань обґрунтовано методи та методики досліджень. Наведено опис основних експериментальних установок.


У третьому розділ «Дослідження технологічних властивостей дрібнонасіннєвих культур» визначено фізико-технологічні властивості ДК (сорго, льону, гірчиці, ріпаку та маку) при різних значеннях вологості, які можуть бути використані для визначення ефективних режимів термічної обробки і зберігання зерна. Встановлено, що досліджувані зразки ДК можна віднести до добре сипких продуктів, оскільки кут природного укосу в них менше 38 градусів. Збільшення вологості ДК призводить до зменшення їх сипкості. Встановлено також, що зі збільшенням вологості зерна зменшується натура, незначно зростають маса 1000 зерен та коефіцієнти зовнішнього тертя в стані спокою та руху.


 


Геометричні розміри  визначали для сухого зерна та зволоженого: олійні ДК до вологості 9,9…22,1 %, а сорго – до 16,3 та 24,2 %. Для кожного зразка зерна визначено гранулометричній склад та ряд важливих статистичних характеристик – розкид варіювання лінійних розмірів, класи, частоту та моду зернин (значення геометричних розмірів зернин, які спостерігаються найбільше число разів). 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины