СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ИНДИВИДУАЛЬНЫХ СРЕДСТВ ОХЛАЖДЕНИЯ ГОРНЯКОВ В УСЛОВИЯХ ПОВЫШЕННОЙ ТЕМПЕРАТУРЫ ШАХТНОГО МИКРОКЛИМАТА :



Название:
СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ИНДИВИДУАЛЬНЫХ СРЕДСТВ ОХЛАЖДЕНИЯ ГОРНЯКОВ В УСЛОВИЯХ ПОВЫШЕННОЙ ТЕМПЕРАТУРЫ ШАХТНОГО МИКРОКЛИМАТА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У першому розділі виконано аналіз мікрокліматичних умов у різних галузях промисловості України, наведено огляд і аналіз існуючих методів і засобів індивідуального протитеплового захисту, у тому числі для надання допомоги постраждалим під час перегрівання й механічних травм.


У багатьох галузях промисловості: вугільній, металургійній, хімічній, а також під час ведення підрозділами МНС і ДГВРС аварійно-рятувальних робіт працівники нерідко перебувають в умовах підвищеної температури навколиш-нього середовища. Це призводить до перегрівання організму, втрати здоров'я, іноді й життя, а також значним витратам на лікування та виплату за професійним захворюванням.


В умовах підвищеної температури навколишнього середовища разом із заходами, направленими на зниження температури повітря до допустимих норм, потрібно застосування ЗІПЗ: одяг (жилети, куртки, костюми) із засобами для її використання, а також для надання допомоги постраждалим під час перегрівання і механічних травм (охолоджувальні елементи – ОЕ, морозильні установки, тепло-ізолюючі контейнери).


Значний внесок у розробку та впровадження засобів індивідуального протитеплового захисту гірничорятувальників, гірників і пожежників внесли вчені Землянський І.Я., Рибалко О.П., Карпекін В.В., Кліменко Ю.В., Вольський В.О., Марійчук І.П., Колосніченко М.В., Гаврилко О.А., Онасенко О.О., Мичко А.А., Очкуренко В.І. та інші.


Проте до цього часу не обґрунтовано параметри водольодяних ОЕ, використовуваних у протитепловому одязі, переносних і пересувних теплоізолюючих контейнерів для доставки до місця ведення робіт, зберігання та переоснащення одягу, засобів екстреного охолодження постраждалих під час перегрівання й механічних травм, унаслідок чого вони мають ряд суттєвих недоліків. Водо-льодяні ОЕ, оболонку яких виконано з поліетиленової плівки завтовшки 0,15 мм, при дво-трикратному заморожуванні в камері установки «Зима-А» з темпера-турою мінус 60 0С виходять з ладу, а під час використання морозильних установок «Норд» і «Зима-В» з температурою мінус (15-20) 0С кількість застосувань складає від 12 до 15 разів. Тому підрозділи ДВГРС щороку придбавають у кількості від 30 до 40 тис. ОЕ-2, вартість яких становить від 300 до 400 тис. грн. Переносні контейнери К-1є складними у виготовленні, незручними в експлуатації, мають чималу масу і вартість, не регламентовано час зберігання в ньому ОЕ, у тому числі в пересувному контейнері. Костюми екстреного охолодження постраждалих КЕОП з водольодяними ОЕ-2 незручні під час експлуатації і мають значну вартість.


Ці недоліки викликано невивченістю явища повзучості оболонки водольодяного ОЕ-2 у разі багатократного заморожування, можливістю використання матеріалу з більш високими міцністними характеристиками, нерівномірністю розподілу температури в контейнерах і можливістю використання для ОЕ-2 матеріалу шарів з більш високими міцнісними характеристиками; альтернативних водольодяним ОЕ-2 засобів, речовини яких під час активації ендотермічно поглинають тепло з виділенням холоду для надання допомоги постраждалим під час перегрівання й механічних травм.


Це призводить до зниження безпеки праці та ефективності робіт в умовах підвищеної температури шахтного мікроклімату.


На підставі результатів виконаного аналізу стану питання сформульовано мету та завдання досліджень, розроблено загальну методику і наведено основні методи досліджень.


 


У другому розділі викладено результати теоретичних досліджень напружено-деформованого стану оболонки ОЕ, виконаної з поліетиленової і полівінілхлоридної плівок з урахуванням явища повзучості матеріалу (залежності деформації від часу), теплообмінних процесів у системах «навколишнє середовище – теплоізолюючий контейнер – водольодяні ОЕ», «навколишнє середовище – теплоізолююча оболонка – водно-сольовий розчин».

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне