Інтенсифікація гомогенно-каталітичного окиснення етилбензолу



Название:
Інтенсифікація гомогенно-каталітичного окиснення етилбензолу
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обгрунтовано актуальність теми, визначено мету дисертаційної роботи та задачі досліджень, сформульовано наукову новизну та практичне значення роботи. Наведено відомості про апробацію роботи та публікації, а також відзначено особистий внесок автора.


У першому розділі на основі критичного огляду літературних даних сучасного стану проблем процесів окиснення вуглеводнів та порівняльної оцінки існуючих способів ініціювання і каталізу процесу окиснення ароматичних сполук в цілому, та етилбензолу зокрема, визначено основні напрямки досліджень. Обгрунтовано перспективність використання бінарних каталітичних систем на основі солей металів змінної валентності і здатних до комплексоутворення органічних модифікаторів різної природи та їх розчинів в процесі рідиннофазного окиснення етилбензолу.


У другому розділі наведено характеристики сировини, каталізаторів та реагентів, що використовували у процесі досліджень, описано лабораторну установку та методики проведення досліджень процесу окиснення етилбензолу і методики аналізів.


Для досліджень використовували:


§  етилбензол фірми “Flukaanalytical”, чистотою >= 98% (код продукту 101051027)


§  ацетат кобальту (ТУ 6-09-1024-76).


§  нафтенат кобальту (ТУ 6-09-1024-76).


§  технічний кисень (сорт ІІ, ГОСТ 5583-78).


Як модифікатори досліджували:


§  Поліетиленгліколь, заг. хім. формула НОСН2СН2(ОСН2СН2)nОН. Середня молекулярна маса становила М = 400 ÷ 3000. Температура оплення знаходиться в межах Тпл = 45 ÷ 50ºС (визначали експериментально).


§  Хромоксан заг. хім. формула CF3CF2OCF(CF3)CF2OCF2CF2SO3K


Закономірності рідиннофазного окиснення етилбензолу в присутності індивідуальних сполук вивчали в реакторі барботажного типу при температурі 363К і тиску 0,1 МПа.


Закономірності рідиннофазного окиснення етилбензолу в присутності каталітичних систем [сіль МЗВ – ПАС] вивчали в реакторі барботажного типу при температурі 403К і тиску 0,4 – 0,45 МПа.


Наведено схему лабораторного устаткування, описано методики проведення експериментів, аналізів продуктів рідиннофазного окиснення етилбензолу та обробки експериментальних даних.


 


У третьому розділі розглянуто вплив органічних речовин різної природи здатних до комплексоутворення на процес окиснення етилбензолу, при застосуванні у якості індивідуальних каталізаторів окиснення, та порівняння отриманих результатів з даними, одержаними при термічному окисненні етилбензолу та окисненні у присутності промислового каталізатора.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины