МОДЕЛЬ И ИНФОРМАЦИОННАЯ ТЕХНОЛОГИЯ УПРАВЛЕНИЯ КАЧЕСТВОМ ПРОЦЕССА РАЗРАБОТКИ ПРОГРАММНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ В УСЛОВИЯХ ОГРАНИЧЕННЫХ РЕСУРСОВ



Название:
МОДЕЛЬ И ИНФОРМАЦИОННАЯ ТЕХНОЛОГИЯ УПРАВЛЕНИЯ КАЧЕСТВОМ ПРОЦЕССА РАЗРАБОТКИ ПРОГРАММНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ В УСЛОВИЯХ ОГРАНИЧЕННЫХ РЕСУРСОВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано основну мету та задачі дослідження, охарактеризовано наукову новизну, наукове та практичне значення одержаних результатів, наведено інформацію про впровадження результатів роботи, їхню апробацію та публікації.


У першому розділі проведено аналіз основних проблем управління якістю процесу розробки програмного забезпечення: слабка формалізуємість задачі; розгляд задачі, в основному, на вербальному рівні; відсутність математичних моделей її розв’язання; невизначеність вихідної інформації; відсутність постановок задачі, у яких враховуються обмеження на фінансові ресурси.


Детально розглянуто поняття ПР ПЗ, наведені визначення цього поняття як об’єкту дослідження. Введені поняття: ЖЦ програмної системи, моделі ЖЦ. Розглянуто стисло: модель водоспаду; базову спіральну модель; метод RUP (Rational Unified Process), як найбільш відомий приклад реалізації інкрементно-ітеративного підходу; метод SCRUM, як частковий випадок інкрементно-ітеративної моделі; модель еволюційної розробки.   


Проаналізовано різні підходи до дослідження ПР ПЗ. Виділено класи моделей, які описують процес розробки: статичні моделі, динамічні, аналітичні, алгоритмічні (імітаційне моделювання). Більш докладно представлені моделі імітаційного моделювання: агентний підхід, системна динаміка, дискретно-подійний підхід. Виділені різні напрямки до покращення якості ПР ПЗ. Основна увага приділена моделям зрілості. Відмічено, що більшість підходів до розв’язання задачі покращення якості ПР ПЗ базуються на методології TQM.


На основі аналізу існуючого стану та проблем, які притаманні процесу розробки програмного забезпечення, поставлена задача розробки математичної моделі, алгоритмів та інформаційної технології управління якістю ПР ПЗ на основі моделі зрілості з врахуванням обмеження на фінансові ресурси.


Основні результати цього розділу опубліковані у роботах [1, 6].


 


Другий розділ присвячено дослідженню ПР ПЗ як складової системи управління якістю розробки програмних систем (ПС) у відповідності з ідеологією TQM, яка передбачає реалізацію чотирьох складових управління якістю: «входу», ПР ПЗ, ресурсів, «виходу». Програмне забезпечення представлено як сукупність програмних засобів інтегрованих у ПС на основі технічних, організаційних та інших видів забезпечення системи. Загальну структуру управління якістю ПР ПС наведено у вигляді дворівневої ієрархічної структури на прикладі моделі водоспаду (рис. 1). Перший рівень відповідає розгляду всієї ПС, а на другому рівні знаходяться окремі підпроцеси ЖЦ розробки ПЗ. У відповідності до цього, глобальні ресурси знаходяться  на рівні  організації-розробника  ПС, а 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины