ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ ДОСЯГНЕННЯ УСПІХУ У СПОРТИВНО ОБДАРОВАНОЇ МОЛОДІ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ ДОСЯГНЕННЯ УСПІХУ У СПОРТИВНО ОБДАРОВАНОЇ МОЛОДІ
Альтернативное Название: ФОРМИРОВАНИЕ МОТИВАЦИИ ДОСТИЖЕНИЯ УСПЕХА У СПОРТИВНО ОДАРЕННОЙ МОЛОДЕЖИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дослідження розкрито її об’єкт і предмет, основну мету, завдання, подано теоретико-методологічні основи та методи. Сформульовано наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи. Представлено відомості про апробацію результатів дослідження та публікації за темою дисертації, її структуру та обсяг.


У першому розділі – “Теоретичні засади вивчення проблеми мотивації досягнення успіху у спортивно обдарованої молоді” - здійснено теоретичний аналіз наукової літератури з досліджуваної проблеми, висвітлено найважливіші методологічні положення, які складають основу різноманітних підходів до вивчення сутності мотивації досягнення успіху. Розглянуто проблематику обдарованості з позицій стратегіального підходу. Особливу увагу приділено аналізу взаємозв’язку між мотивацією досягнення успіху та спортивною обдарованістю.


У роботі розглянуто загальні аспекти проблеми мотивації (М.Алдерман, М.Алексєєва, В.Асєєв, Г.Балл, Л.Божович, М.Боришевський, В.Вілюнас, Р.Десі, С.Занюк, О.Колесник, Г.Костюк, О.Леонтьєв, С.Максименко, А.Маркова, А.Маслоу, Т.Матис, М.Матюхіна, С.Москвичов, А.Орлов, В.Рибалка, Б.Розен, Х.Хекхаузен тощо) та здійснено теоретичний аналіз проблеми мотивації досягнення успіху (Дж.Аткінсон, Б.Вайнер, К.Двек, Д.Макклелланд, Дж.Роттер, Ф.Хайдер та ін.).


В результаті вдалося виокремити та проаналізувати різні підходи, в межах яких здійснюється вивчення мотивації досягнення успіху: когнітивний, когнітивно-біхевіоріальний, інтегративний, соціокогнітивний та з позицій самодетермінації. Кожен з них проаналізовано як з точки зору теоретичних і практичних здобутків, так і з позиції виявлених методологічних проблем, які призводять до кризи в психології. В межах даної роботи надається особливе значення психологічному вивченню взаємозв’язку між мотивацією досягнення успіху та спортивною обдарованістю.


У контексті дослідження спортивної обдарованості розглянуто такі ключові поняття, як: здібності, обдарованість, талант, компетентність, креативність, спортивна обдарованість. Вивчення зазначених феноменів проводилося із урахуванням таких методологічних підходів, як: психометричний (Г.Айзенк, П.Вернон, Дж.Гілфорд, Дж.Томсон тощо), біологічний (М.Дакс, Дж.Леві, Р.Сперрі тощо), когнітивний (К.Спірмен, Н.Фрост, Е.Хант тощо) та системний (Х.Гарднер, Дж.Рензулі, Р.Стернберг тощо).


На підставі аналізу психологічної літератури (Г.Костюк, О.Матюшкін, В.Моляко, К.Платонов, Дж.Рензулі, Б.Тєплов та ін.) розкрито напрями, за якими здійснювалося вивчення обдарованості: як творчий процес (В.Моляко, О.Матюшкін), як здібності особистості (С.Рубінштейн, Б.Тєплов), як індивідуальна своєрідність задатків людини, які є внутрішньою умовою її здібностей (Г.Костюк). Теоретичний аналіз проблеми обдарованості показав, що в дослідженнях переважають психометричні підходи трактування цього феномену. В зв’язку з тим, що досліджуваними були спортивно обдаровані молоді люди, в роботі особливу увагу приділено комплексним дослідженням В.Алабіна, Л.Волкова, Б.Кретті, В.Платонова, К.Сахновського, В.Філіна та ін., а також тим напрямам, за якими здійснюється вивчення спортивної обдарованості: 1) розробка концептуальних вихідних положень щодо трактування даного феномену; 2) розкриття діагностичних засобів, спрямованих на виявлення спортивної обдарованості. У роботі підкреслено, що в дослідженнях недостатньо уваги приділяється вивченню динамічних особливостей мотивації у спортивно обдарованих осіб в умовах стихійного й керованого становлення їх особистості.


На основі аналізу літератури було визначено такі складові спортивної обдарованості: фізичні задатки до певного виду спортивної діяльності, рівень фізичної витривалості, тип нервової системи, швидкість сенсомоторних реакцій і просторово-часової та рухової координації.


У роботі підкреслено, що для мотивації досягнення успіху в спортивно обдарованої молоді характерним є поєднання особистісних і ситуативних чинників, стилю діяльності тренера, привабливості виду спорту та реакції на перемоги або поразки, які й складають підґрунтя для створення системи психолого-педагогічних умов щодо цілеспрямованого формування мотивації досягнення успіху у спортивно обдарованої молоді. Також зроблено наголос на тому, що для досягнення високих успіхів спортивно обдарованою молоддю суттєвий вплив має одна із таких стратегій: розробка спеціальних планів, зосередження уваги, відпрацювання тренувань в ментальному плані, розробка детального плану участі у змаганнях, вміння керувати своїми психічними станами.


На підставі аналізу психологічної літератури та власного досвіду тренерсько-викладацької діяльності мотивацію досягнення успіху в спортивно обдарованої молоді визначено як процес, спрямований на прагнення досягти спортивної та професійної компетентності, впевненості у досягненні успіху за допомогою прикладених зусиль.


У роботі розроблено систему формування мотивації досягнення успіху спортивно обдарованою молоддю, до якої увійшли такі компоненти: 1) формування домінуючих мотивів спортивної діяльності; 2) формування умінь постановки мети та планування спортивної діяльності, зокрема, досягнення результатів;        3) розвиток вмінь адекватно проявляти свої емоції та керувати ними.


Проведений аналіз феноменів мотивації досягнення успіху та спортивної обдарованості вимагають більш повного розкриття їх змісту на експериментальному матеріалі та виявлення психологічних механізмів мотивації досягнення успіху в спортивно обдарованої молоді. За результатами теоретичного аналізу визначено вихідні позиції для створення методичної бази діагностування мотивації досягнення успіху в спортивно обдарованої молоді, а також окреслено сукупність психолого-педагогічних заходів щодо її формування.


 


У другому розділі “Експериментальне дослідження мотивації досягнення успіху в спортивно обдарованої молоді” – викладено загальну стратегію експериментального дослідження, обґрунтовано систему методичних прийомів і діагностичних методик для визначення рівнів сформованості мотивації досягнення успіху в спортивно обдарованої молоді, а також критерії спортивної обдарованості. Представлений кількісний і якісний аналіз результатів експерименту з використанням методів математичної статистики.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)