ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ І СИСТЕМНА ІНТЕГРАЦІЯ СХОВИЩ ДАНИХ БАНКІВСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ



Название:
ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ І СИСТЕМНА ІНТЕГРАЦІЯ СХОВИЩ ДАНИХ БАНКІВСЬКОЇ ІНФОРМАЦІЇ
Альтернативное Название: Экономико-математическое моделирование И СИСТЕМНАЯ ИНТЕГРАЦИЯ хранилища данных БАНКОВСКОЙ ИНФОРМАЦИИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дисертації, визначено мету та основні завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження, висвітлено наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.


У розділі 1 “Аналіз і оцінка системних ресурсів банківської інформації” на основі аналізу та узагальнення досвіду організації баз даних у сучасних банківських технологіях зроблено висновок про можливість вирішення ключових проблем системної інтеграції даних за рахунок впровадження технологій інтегрованого оброблення і добування інформації в процесах підтримки прийняття рішень у банківських установах.


Аналіз стратегій розвитку інформаційних технологій АППБ “Аваль” підтверджує назрілу необхідність перегляду концепцій розвитку банківських технологій, що зорієнтовані на традиційні трансакційні (обліково-звітні) системи, в бік інтенсивного впровадження інструментів аналітики (OLAP-засобів). Оцінка результатів роботи за проектами із компаніями IBTC, BAH, агентством міжнародного розвитку USAID та компанією “Arthur Andersen” підтверджують необхідність опрацювання теоретичного і наукового підґрунтя аналітичних та інтеграційних тенденцій у розвитку банківських ІТ, коли стратегія розвитку банку, зокрема АППБ “Аваль”, безпосередньо прив’язується і погоджується з послідовністю і змістом реорганізації та реструктуризації інформаційних служб.


Зроблена оцінка розвитку ІT АППБ “Аваль” дає підстави визначити ключові бізнес-процеси і вимоги до інформаційної підтримки діяльності банку на основі технологій сховищ даних, які забезпечують такі стратегічні цілі:


-   розвиток банку як універсальної банківської установи, розширення ринкової частки банку з 8%-15%  до 20-25%;


-   збільшення обсягу прямих інвестицій банку у різні сектори економіки України та його розвиток як фінансового холдингу,  підвищення дохідності операцій банку, у т.ч. збільшення обсягу комісійних доходів, створення повноцінної системи управління ризиками в масштабах банку (у т. ч. за рахунок таких інструментів як управління платіжним календарем);


-   подальший розвиток філіальної мережі банку до структури з 25 регіональних дирекцій і філіалів та 2500 віддалених відділень із одночасною централізацією управлінських функцій і функцій звітності та обліком усіх банківських операцій в одній Головній книзі;


-   нарощування капіталу банку та його гудвілу за рахунок впровадження нових інформаційних банківських OLTP-систем та управлінських OLAP-технологій.


Як показали дослідження, реалізація стратегічних цілей банку приводить до стрімкого зростання обсягів інформаційних потоків:


-   кількість трансакцій  за 2001 рік склала 104,5 млн.(розмір 52,7 Гбайт), а за 4,5 місяці 2002 року – 57,3 млн. (розмір 31,8 Гбайт);


-   розмір сховища даних “Vicont” станом на 15.05.2002 р. склав  11,1 Гбайт;


Стратегія системної інтеграції ІТ не може реалізовуватися ізольовано. Вона повинна відповідати умовам функціонування банку «Аваль», підтримувати місію і прагнення банку та враховувати відповідні темпи зростання обсягів інформаційних потоків. Цей підхід відомий як приведення у відповідність бізнес- та інформаційних технологій.


Перелік ключових вимог щодо підтримки ІТ, розподілених за основними бізнес-процесами та управлінськими процесами, ще раз підтверджує необхідність орієнтації на системну інтеграцію і засоби OLAP-аналізу, оскільки більшість наведених вимог є основними елементами цих засобів на відміну від традиційних трансакційних підходів.


Дослідження показують, що використання моделі сукупної вартості володіння інформаційними продуктами та технологіями забезпечує адекватний розподіл витрат в процесах системної інтеграції та в проектах впровадження сховищ даних.


Зведення даних щодо економії витрат сукупної вартості володіння інформаційними продуктами і технологіями дає можливість оцінити альтернативні варіанти за результативністю застосування сховищ даних в умовах різних платформ операційних і термінальних систем та офісних програмних пакетів.


Аналіз можливостей системної інтеграції з використанням підходів, адекватних SAS-технологіям, дає змогу охарактеризувати проблеми і принципи побудови сховищ даних для банківських інформаційних систем, у контексті актуальних проектів модернізації ІТ АППБ “Аваль”, співвіднесення його стратегій з технологіями сховищ даних і оперативно-аналітичними інструментами вдосконалення банківської діяльності.


У розділі 2 “Моделювання банківських інформаційних технологій і проектний менеджмент сховищ даних” проаналізовано поняття “сукупної вартості володіння” (СВВ) інформаційними продуктами стосовно засобів корпоративних БД. Для будь-якого виду товарів, у тому числі і для програмного забезпечення, існують продукти, які характеризуються найвищими для своєї категорії показниками якості та відповідною найвищою вартістю. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины