ОСОБЛИВОСТІ ВИКОНАННЯ І ВІДБУВАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ СТОСОВНО ЗАСУДЖЕНИХ ЖІНОК



Название:
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОНАННЯ І ВІДБУВАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ СТОСОВНО ЗАСУДЖЕНИХ ЖІНОК
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Важливого значення під час виконання і відбування покарання у виді позбавлення волі засудженими жінками набуває вивчення їх особистісних властивостей, тому, що вони (крім інших чинників) є підставою для диференціації та індивідуалізації виконання покарання, застосування заходів заохочення, стягнення, зміни умов утримання щодо цієї категорії засуджених. Актуальність диференціації та індивідуалізації виконання і відбування позбавлення волі стосовно засуджених жінок зумовлюється необхідністю наближення цього процесу до міжнародних принципів та стандартів, рекомендацій міжнародних організацій у сфері виконання покарань, пов’язаних з перебуванням особи у місцях позбавлення волі.

З набуттям у січні 2004 р. чинності новим Кримінально-виконавчим кодексом України отримало більшу чіткість правове регулювання питань посилення правового статусу засудженої особи взагалі та засуджених жінок, які є вагітними і мають дітей віком до трьох років, зокрема. У зв’язку з утворенням у кримінально-виконавчих установах структурних дільниць карантину, діагностики і розподілу; ресоціалізації; посиленого контролю; соціальної реабілітації надається особливе значення раціональності застосування чинної системи стимулювання правослухняної поведінки в місцях позбавлення волі. Створення цих дільниць у свою чергу сприяє систематичному вивченню особистості жінки, засудженої до позбавлення волі.

Жінка займає особливе місце в суспільстві (є матір’ю, берегинею сім’ї), що зумовлює й особливі вимоги, які суспільство висуває до неї, і пояснює ту шкоду, яку завдає суспільству жіноча злочинність. Тому засуджені жінки потребують особливої уваги при застосуванні засобів карально-виховного впливу, а ефективністю їх виправлення будуть показники зменшення рецидиву злочинів.

Той факт, що дослідженню піддавалися саме особливості виконання і відбування засудженими жінками покарання у виді позбавлення волі зумовлено тим, що цей вид покарання характеризується підвищеним рівнем репресивності, викликає негативні зміни в особистості засудженого, здебільшого зумовлює втрату суспільно корисних зв’язків засудженого із суспільством. Щодо засуджених жінок всі ці негативні фактори посилюються та, як наслідок, зумовлюють повернення їх до злочинної діяльності.

Дослідженню піддавалися засуджені жінки, які вперше відбували покарання у виді позбавлення волі. Актуальність дослідження саме цієї категорії зумовлена тим фактом, що переважна більшість жінок, які перебувають у місцях позбавлення волі, – це жінки, які вперше засуджені до відбування цього покарання (майже 70%). Окрім цього, в установах, призначених для утримання вперше засуджених до позбавлення волі жінок, утримуються засуджені за вчинення злочинів будь-якої тяжкості, незалежно від наявності та кількості судимостей (єдина умова – жінка раніше не перебувала в місцях позбавлення волі).

Те, що з усієї категорії засуджених жінок, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, окремо вивчалися особливості виконання і відбування цього виду покарання засудженими вагітними жінками та жінками, які мають дітей у віці до трьох років, зумовлено тим, що всі негативні наслідки впливу цього покарання на зазначену категорію засуджених справляє посилений руйнівний вплив. Ця категорія засуджених за сучасних умов є особливо незахищеною та вразливою. Труднощі, з якими стикаються ці жінки під час відбування покарання та після звільнення з місць позбавлення волі, посилюються, ураховуючи наявність у цих жінок малолітніх дітей.

Проблемам виконання і відбування покарання у виді позбавлення волі присвячена значна кількість досліджень. Сутність та зміст цього покарання, його протиріччя розглядалися в працях Л.В. Багрія-Шахматова, О.М. Джужи, С.І. Дементьєва, І.Г. Богатирьова, В.А. Єлеонського, І.І. Карпеца, О.Г. Колба, О.С. Міхліна, О.Б. Пташинського, В.І. Рудніка, А.Х. Степанюка, М.О. Стручкова, М.І. Хавронюка, Г.Ф. Хохрякова, С.В. Черкасова, В.М. Трубникова, М.Д. Шаргородського, І.В. Шмарова, О.М. Яковлєва та ін. Безпосередньо проблемам виконання покарання у виді позбавлення волі стосовно засуджених жінок присвячено праці Ю.М. Антоняна, А.Б. Благої, В.А. Бадири, М.С. Басенко, М.Н. Голоднюк, Т.А. Денисової, І.О. Кирилової, І.В. Корзуна, В.О. Меркулової, С.В. Нікітенко, А.Т. Потьомкіної, М.В. Стрюк, В.О. Серебрякової, Є.В. Середи, Л.О. Шевченко, Т.О. Шмаєвої, В.В. Федусік, Т.М. Явчуновської. Зазначені праці використовуються як спеціальні наукові джерела в обґрунтуванні певних положень дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Теоретичні і практичні проблеми дисертації досліджувалися в межах виконання планів науково-дослідної роботи кафедри кримінального права та кримінології Одеського державного університету внутрішніх справ за темою «Актуальні проблеми реалізації кримінальної відповідальності», яка є складовою частиною плану науково-дослідної роботи Одеського державного університету внутрішніх справ за темою «Роль та місце ОВС у розбудові демократичної правової держави» (державний реєстраційний номер 0103V002568).

До того ж обраний напрям дослідження ґрунтується на основних положеннях п. 2 Концепції реформування Державної кримінально-виконавчої служби України, затвердженої Указом Президента України від 25.04.2008 р. № 401/2008, п. 1.1. Наказу МВС України від 5.06.2004 р. № 755 «Про затвердження пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 роки».

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины