ОПРАЦЮВАННЯ СКЛАДУ, ТЕХНОЛОГІЇ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ З АЛЬБЕНДАЗОЛОМ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРНІЙ МЕДИЦИНІ



Название:
ОПРАЦЮВАННЯ СКЛАДУ, ТЕХНОЛОГІЇ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ З АЛЬБЕНДАЗОЛОМ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ У ВЕТЕРИНАРНІЙ МЕДИЦИНІ
Альтернативное Название: ОБРАБОТКА СОСТАВА, ТЕХНОЛОГИИ И ИССЛЕДОВАНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫХ ФОРМ С альбендазолом ДЛЯ ПРИМЕНЕНИЯ В ВЕТЕРИНАРНОЙ МЕДИЦИНЕ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обгрунтовані вибір теми та її актуальність, сформульовані мета та завдання досліджень, відзначені наукова новизна та практичне значення отриманих результатів.


У першому розділі проведено огляд нормативних документів та літератури, які висвітлюють шляхи реалізації питань, що стосуються створення, стандартизації, виробництва та контролю ветеринарних препаратів, забезпечення їх якості, ефективності і нешкідливості у ЄС, США та Україні. Визначені основні завдання ветеринарної фармації. Важливим завданням ветеринарної фармації є створення безпечних для тварин, людей і довкілля препаратів, що містять антигельмінтні речовини, оскільки за специфікою захворювань тварин такі засоби часто застосовують у ветеринарній фармакотерапії.


У другому розділі обгрунтований вибір об’єктів та методів досліджень.


Альбендазол (5-пропілтіо-2-метилкарбамінобензімідазол) - синтетичний препарат з групи бензімідазолів, який має широкий спектр дії при гельмінтозах. Субстанція практично нерозчинна у воді, розчинна у неполярних розчинниках. Описаний спектр ПМР сполуки підтверджує структуру та чистоту альбендазолу. Структура субстанції підтверджена також даними ІЧ-спектроскопії. ІЧ-спектроскопічні дослідження лікарських форм, створених на основі даної субстанції, вказують на співпадіння характеристичних смуг поглинання у чистій субстанції і у лікарських формах. Наявність у складі гранул полівінілпіролідону частково зміщує смуги поглинання екзоциклічного та ендоциклічного зв’язків групи =NH.


Для якісного аналізу альбендазолу опрацювали методику ідентифікації методом тонкошарової хроматографії (чутливість 0,5 мкг). Як систему розчинників запропонували суміш ацетону і бензолу (1:1).


Кількісне визначення проводили методами неводного титрування (відносна похибка 1,71%), потенціометричного титрування (відносна похибка 2,05%), УФ-спектрофотометрії (відносна похибка 0,71 %) та високоефективної рідинної хроматографії.


У третьому розділі проведено аналіз стану світового та західноєвропейського ринків ветеринарних препаратів. Ведучим регіоном з продажу ветпрепаратів є Європа (29,9% світового продажу), значними є частки ринку Північної Америки (28,6%), Близького Сходу (18,8%) та Латинської Америки (11,8%). Великий обсяг ринку препаратів для ветеринарії є у США  (найбільший національний ринок), Франції та Японії. Ведучими ринками Європи є Франція, Німеччина, Великобританія, Іспанія та Італія.


Більшу частину світового ринку, яка постійно зростає, складають фармакотерапевтичні засоби, значною є частка кормових добавок і найменшою - біологічних засобів. Збільшення частки фармакотерапевтичних препаратів зумовлене засобами для  лікування та контролю паразитарних захворювань та антибактеріальними засобами.


Препарати для великої рогатої худоби, овець та кіз традиційно домінували на світовому ринку. Від усіх засобів захисту тварин вони  складають 60%.  Проте з початку 90-их років ринок продуктів для свійської птиці та домашніх тварин  почав  зростати.


Суттєві відмінності структури регіональних ринків зумовлені  кліматичними особливостями, розподілом популяцій худоби, видами тваринницьких господарств.


Завдяки співробітництву з іншими державами розширюється асортимент ветеринарних препаратів, які надходять в Україну.


Найбiльше ветпрепаратів ввозять в Україну з Нiмеччини. Зокрема зареєстрованi i надходять препарати фiрм Bayer AG, BASF, LAH, ani Medica West. Високоефективними є iмунопрепарати та антибiотики голландської фiрми Intervet Inte ational  B.V. Фірма Sanofi (Франція) пропонує протипаразитарнi препарати та антибiотики. У номенклатурi американських  фiрм  переважають  вакцини  та антибiотики. Швейцарськi фiрми виробляють протипаразитарнi препарати та вiтамiни Ровiмiкс.


Зареєстровані імпортні ветеринарні препарати виробляються у різних лікарських формах. Найпоширенішими лікарськими формами протимікробних засобів є ін’єкційні розчини та порошки для внутрішнього застосування. Антипаразитарні засоби застосовують зовнішньо у вигляді розчинів для купання, аерозолів та нашийників, а також  - пероральних форм та ін’єкційних розчинів.


Серед зареєстрованих в Україні ветпрепаратів переважають протимікробні (34,07%) препарати, що співпадає з тенденціями світового ринку засобів захисту тварин. На другому місці - вітамінні та мінеральні засоби (27,59%), далі біологічні засоби (17,96%) та протипаразитарні препарати (15,18%).


 Вагому частину серед зареєстрованих ветеринарних препаратів в Україні складають антигельмінтики. Аналіз їх номенклатури показав доцільність створення вітчизняних засобів з альбендазолом.


У четвертому розділі представлені результати досліджень з обгрунтування складів та технологій лікарських форм з альбендазолом.


Зважаючи на фізико-хімічні та фармакокінетичні  параметри (практична нерозчинність у воді, низька біодоступність, висока адсорбційна здатність, швидкий метаболізм в печінці до сульфоксиду і сульфону), відповідною лікарською формою альбендазолу є пероральна суспензія. 2,5% концентрація діючої речовини  вибрана з врахуванням  загально прийнятого дозування альбендазолу для тварин. Суспензія альбендазолу 2,5% у воді без додавання допоміжних речовин  є седиментаційно нестійкою. Практично відразу проходить повне відділення твердої фази у вигляді осаду, рідина над яким залишається прозорою. Таким чином, для запобігання агрегації і сповільнення осідання частинок дисперсної фази до складу суспензії альбендазолу необхідно вводити стабілізатори (згущувачі і поверхнево-активні речовини).  Швидкість седиментації суспензії залежить від різниці густин дисперсної фази і дисперсійного середовища, а також від в’язкості останнього. Чим меншою є різниця густин і вищою в’язкість дисперсійного середовища, тим стабільнішою є суспензія. Як стабілізатори ми використовували метилцелюлозу, полівініловий спирт, полівінілпіролідон, гліцерин, гліцирам, бентоніт, аеросил.


Стабільність суспензій оцінювали, порівнюючи седиментаційну стійкість та ресуспендованість. Ресуспендованість порівнювали на основі кількості струшувань, необхідних для повного відновлення однорідності суспензії (час зберігання - 1, 2, 7, 14, 30, 90 діб).


Лікарські форми з бентонітом, гліцирамом мали вищу швидкість седиментації; суспензії, які вміщували метилцелюлозу (речовину значно збільшуючу в’язкість дисперсної системи), відстоюються повільно.  Ресуспендованість суспензій знижували 5% розчин метилцелюлози, полівініловий спирт, бентоніт; дуже важко ресуспендувались суспензії, у яких поєднували 5% розчин метилцелюлози і гліцерин, а також 5% розчин метилцелюлози і полівініловий спирт. Нестабільними були суспензії з аеросилом. На основі проведених досліджень як стабілізатори суспензії було обрано твін-80 та полівінілпіролідон.


Наступним етапом дослідження був вибір консерванту для запобігання проліферації або обмеження мікробної  контамінації  під час зберігання та застосування  препарату. Ефективність консервантів оцінювали мікробіологічно, використовуючи тестові  мікроорганізми: Esherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Zygosaccharomyces rouxii та нитчастий гриб Aspergillus niger. 


Дослідження проводилися при безпосередньому контакті мікроорганізмів та лікарської форми (метод прямого посіву) та методом дифузії в агар. Вивчали  шість прописів 2,5% суспензії альбендазолу  з різними консервантами (бензиловий спирт 1%, бензиловий спирт 2%, кислота сорбінатна 0,2%, кислота бензоатна 0,1%, кислота бензоатна 0,15%, кислота бензоатна 0,2%) і один склад без консервантів, інші інгредієнти суспензій були однаковими у всіх досліджуваних зразках.


 


Ефективність консерванту є адекватною, якщо спостерігається значне зменшення або немає підвищення кількості  мікроорганізмів у “щепленому” препараті при відповідній температурі за час спостереження. Відсутність росту мікроорганізмів на згаданих вище середовищах для тестування свідчить про антимікробну дію консервантів.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины