РОЗРОБКА СКЛАДУ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ТАБЛЕТОК «АПІТАР» З ВОЛОГОЗАХИСНИМ ПОКРИТТЯМ : РАЗРАБОТКА СОСТАВА И ТЕХНОЛОГИИ ТАБЛЕТОК «АПИТАР» с влажным защитным покрытием



Название:
РОЗРОБКА СКЛАДУ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ТАБЛЕТОК «АПІТАР» З ВОЛОГОЗАХИСНИМ ПОКРИТТЯМ
Альтернативное Название: РАЗРАБОТКА СОСТАВА И ТЕХНОЛОГИИ ТАБЛЕТОК «АПИТАР» с влажным защитным покрытием
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі наведено актуальність теми, мета та основні завдання досліджень, відзначена наукова новизна і практичне значення отриманих результатів.


У першому розділі проаналізовано і узагальнено дані сучасних літературних джерел щодо фармакотерапії екстремальних фізичних навантажень та обґрунтовано перспективи застосування продуктів бджільництва, зокрема меду натурального порошкоподібного та обніжжя бджолиного з кислотою бурштиновою, для лікування ускладнень, викликаних фізичними навантаженнями.


У другому розділі наведено обґрунтування загальної концепції та методів досліджень.


При розробці складу і технології таблеток як основні діючі речовини застосовували: мед натуральний порошкоподібний (ТУ У 01.2-02010936-001:2007), пилок квітковий (обніжжя бджолине) (ДСТУ 3127–95), кислоту бурштинову (ТУ У 13970836.002–99).


Як допоміжні речовини були використані аеросил, крохмаль картопляний, магнію стеарат, натрію кроскармелоза, целюлоза мікрокристалічна, рolyplasdone XL, рlasdone К25, якість яких відповідала вимогам нормативної документації.


У третьому розділі наведені результати наукових та експериментальних досліджень з розробки складу і технології таблеток «Апітар» з вологозахисним покриттям.


Оскільки об’ємно-технологічні властивості таблеткових мас значною мірою визначаються формою та розміром часток порошків, дослідження цих показників дозволило прогнозувати раціональну технологію та оптимальний склад суміші.


У зв’язку з цим вивчались кристалографічні характеристики меду натурального порошкоподібного, обніжжя бджолиного та кислоти бурштинової. Застосовували метод растрової мікроскопії, використовуючи систему візуального аналізу препаратів на електронному скануючому мікроскопі Jiol 840.


Мед натуральний порошкоподібний являє собою зморщену, суху, пористу масу з неоднорідною поверхнею, на якій спостерігаються сферолітні утворення. Поверхня має розгалужену сітку пор різної величини, заглиблень, кратерів.


Обніжжя бджолине подрібнене – це частки овальної форми, які скупчуються в конгломерати (відбувається явище агрегації), що свідчить про гігроскопічність порошку. Середній розмір домінуючої фракції складає 20-50 мкм. Частки анізометричні, оптично непрозорі в прохідному світлі.


Кислота бурштинова – прозорі кристали з чітко вираженими гранями, подовжені, а також уламки кристалів. Середній розмір домінуючої фракції складає 50-100 мкм, частки анізометричні, оптично прозорі в прохідному світлі.


На підставі проведених доклінічних досліджень було визначено кількість активних субстанцій. Дослідження проводились з розрахунку, що одна таблетка буде містити меду натурального порошкоподібного – 0,100 г, обніжжя бджолиного – 0,120 г та кислоти бурштинової – 0,050 г.


Для визначення виду та кількості допоміжних речовин при отриманні таблеток, які відповідають всім вимогам ДФУ, було проведено вивчення фізико-хімічних і технологічних властивостей субстанцій. Технологічні характеристики субстанцій (насипна густина, плинність, пресуємість (за стійкістю до роздавлювання), кут природного укосу, вологовміст) вивчалися за фармакопейними методами (ДФУ). Дані з вивчення фізико-хімічних та технологічних характеристик меду натурального порошкоподібного, обніжжя бджолиного, кислоти бурштинової наведені в таблиці 1.


Великий вплив на плинність порошків виявляє наявність вологи в матеріалі. Підвищена вологість маси, що пресується, різко знижує плинність за рахунок утворення масивних адсорбційних шарів на частках, підвищує їх адгезійні властивості. Вивчення вологопоглинання субстанцій проводили при відносній вологості повітря 90 % і 58 %.


 


Найбільш гігроскопічним виявився порошок меду натурального порошкоподібного. Вже через одну годину при 90 % вологості повітря вміст вологи в порошку зростав на 1,8 %, а через дві години – на 2,5 %. Мед втрачав властивості порошку і перетворювався на в`язку масу. При відносній вологості повітря 58 % вологопоглинання відбувалось менш активно, і мед починав розплавлятися тільки через 6 годин. Обніжжя бджолине – менш гігроскопічний порошок, ніж мед натуральний порошкоподібний. Перші 20 годин вологопоглинання відбувалось активно, а рівноваговий вологовміст встановлювався на 48-50 годину.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины