ГІСТОМОРФОЛОГІЯ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ СОБАК В ПОСТНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ ОНТОГЕНЕЗУ В УМОВАХ ПОЛІССЯ ЖИТОМИРЩИНИ



Название:
ГІСТОМОРФОЛОГІЯ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ СОБАК В ПОСТНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ ОНТОГЕНЕЗУ В УМОВАХ ПОЛІССЯ ЖИТОМИРЩИНИ
Альтернативное Название: ГИСТОМОРФОЛОГИЯ ЩИТОВИДНОЙ ЖЕЛЕЗЫ СОБАК В ПОСТНАТАЛЬНОМ период онтогенеза в условиях Полесья ЖИТОМИРЩИНЫ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Радіологічна характеристика територій, де народились і утримувалися контрольні та дослідні собаки


Результати радіологічних досліджень свідчать, що потужність експозиційної дози гамма-випромінювання в місцях постійного перебування собак Народицького району у воль’єрах та вигульних майданчиках відповідно становила 36–46 і 35–43 мкР/год, у
м. Житомир – майже у 3,5 рази менше. Питома активність продуктів раціону за цезієм-137 для цуценят 2-міячного віку, вирощених у ІІІ зоні радіоактивного забруднення (53,6–79 Бк/кг) майже у шість разів перевищувала показник (7–12 Бк/кг) у цуценят 2-місячного віку контрольної групи тварин. У собак 8-місячного, 1 та 3–4-річного віку дослідної групи було також встановлено перевищення показників питомої активності раціону за цезієм-137 порівняно з контролем.


Встановлено, що у цуценят добового віку з с. Яжберень Народицького району питома активність щитоподібної залози за цезієм-137 вища у 8,9 рази (20,19 Бк/кг). Вірогідне зростання таких показників виявляли і в собак інших вікових груп.


Клініко-біохімічний статус собак, вирощених в умовно чистій та


ІІІ зонах радіоактивного забруднення


Результати клінічного дослідження. Результати клінічного обстеження показують, що найчастіше (28,6 %) у собак дослідної групи діагностували розлади травлення, 21,8 % – дерматози, у 17,6 % – патологію серцево-судинної системи. Серед ендокринних патологій переважно (15,1 %) діагностували низькорослість, 4,2 % – енофтальм, у 1,7 % – збільшення щитоподібної залози, що є свідченням наявності у деяких тварин гіпотиреозу.


На підставі морфологічних та біохімічних досліджень крові виявлено зниження вмісту гемоглобіну у крові собак дослідних груп з 7-добового віку, при цьому ліміти вмісту гемоглобіну у собак 7 та 14-добового віку становили 54,3–94,7 г/л; 1 і 2-місячного –
56,1–98,7; 8 та 12-місячних – 77,1–150; 3–4-річних – 94,3–128,6 г/л. Середнє значення кількості еритроцитів у дослідних тварин достовірно знижувалось, окрім собак віком
3–4 роки, у яких спостерігали лише тенденцію до зниження. Найменша кількість еритроцитів була діагностована у цуценят дослідної групи 14-добового і 2-місячного віку – 3,3±0,03 і 3,4±0,13 Т/л відповідно.


Лейкоцитів у дослідних собак усіх вікових груп було менше порівняно з контрольними. Найменша кількість лейкоцитів – у 2-місячних цуценят (4,8±0,22 Г/л), найбільша (7,9±0,25 Г/л) – у цуценят добового віку, які народились у ІІІ зоні радіоактивного забруднення.


Білковий обмін у собак дослідних груп характеризувався низьким вмістом загального білка і альбумінів. Найменший вміст загального білка у цуценят 14-добового віку
(48,4±1,12 г/л). Встановлена виражена тенденція до зменшення вмісту загального білка у цуценят дослідної групи 1 і 14-добового віку, а в одномісячного молодняку різниця була вірогідною: 56±2,25 – у дослідній групі та 63,2±1,12 г/л – у контрольній (р<0,05). У собак 14-добового, 8-місячного та 1-річного віку, вирощених на забрудненій радіонуклідами території, вміст альбумінів був достовірно (р<0,05, р<0,01, р<0,001) меншим, ніж у контрольних тварин, і в середньому складав, відповідно, 41,2±4,68; 44,3±0,60 та 35,3±1,76 %.


Вміст загального білірубіну у крові новонароджених собак дослідної групи у середньому становив 11,7±0,46 мкмоль/л (р<0,001), з віком зменшувався і найнижчим був у
14-добових цуценят (1,9±0,20 мкмоль/л). У сироватці крові собак 3–4-річного віку дослідної групи вміст загального білірубіну у середньому складав 11,1±0,95 мкмоль/л, при цьому різниця з контролем була вірогідною (р<0,001).


Отже, проведені лабораторні дослідження крові собак вказують на те, що в умовах радіоактивного забруднення вже у ранньому віці діагностуються анемія і гепатодистрофія.


·               Гістологічна характеристика та морфометричні показники щитоподібної залози собак контрольної групи


·               Щитоподібна залоза собак має дві частки – ліву і праву. Знаходиться вона з обох боків дорсальної поверхні перших кілець трахеї. Залоза фіксується за рахунок сполучної тканини. Обидві частки прикриті грудинно-щитоподібним та грудинно-під’язиковим м’язами. Кожна частка ЩЗ у собак має різну форму, переважно овальну, з боків дещо сплющену, щільну консистенцію, темно-червоно-коричневого або сіро-червоного кольору.


Щитоподібна залоза збільшується в процесі росту і розвитку собак. Так, абсолютна маса залози у цуценят добового віку становить 0,0495±0,0032 г, тоді як у собак 3–4-річного віку – 2,4±0,37 г. Відносна маса органа з віком зменшується.


Основною морфофункціональною одиницею залози є фолікули, які утворені тиреоїдним епітелієм (тироцитами), що містяться на базальній мембрані. Між фолікулами розташована інтерфолікулярна тканина. У цуценят 1, 7 та 14-добового віку тироцити здебільшого мають переважно кубічну форму. Колоїд заповнює майже весь просвіт фолікулів і має середню інтенсивність забарвлення. Це свідчить про помірну функцію щитоподібної залози.


У цуценят 1 та 2-місячного віку тиреоїдний епітелій має переважно кубічну форму, але зустрічаються й тироцити призматичної форми. Ядра клітин в основному кулясті, у деяких випадках злегка видовжені, зсунуті в бік базальної мембрани. Апікальна ділянка цитоплазми видовжена і має мікроворсинки. У фолікулах, які утворені такими тироцитами, колоїд розріджений, що вказує на підвищену функцію щитоподібної залози.


 


Фолікули органа собак 8-місячного, 1 та 3–4-річного віку мають округлу й овальну форми, іноді – видовжену та ромбоподібну. Стінки фолікулів утворені кубічним тиреоїдним епітелієм. Колоїд переважно заповнює просвіт фолікулів, що свідчить про помірну функціональну активність.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины