Перун, Марія Богданівна. Типологія материнської ідентичності жінок на ранньому етапі материнства




  • скачать файл:
Название:
Перун, Марія Богданівна. Типологія материнської ідентичності жінок на ранньому етапі материнства
Альтернативное Название: Перун, Мария Богдановна. Типология материнской идентичности женщин на раннем этапе материнства
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання, описано методи дослідження, представлено наукову новизну та практичне значення, наведено дані про апробацію результатів, публікації, структуру та обсяг дисертації.
У першому розділі – «Теоретичні засади вивчення проблеми материнської ідентичності жінок» – представлено психологічний аналіз проблеми материнської ідентичності, визначено її місце в структурі глобальної ідентичності жінки, розглянуто структуру та основні етапи формування материнської ідентичності, визначено, що перші місяці після народження дитини є найважливішими у становленні зрілої материнської ідентичності, окреслено групи чинників, які детермінують материнську ідентичність, а також розроблено теоретичну модель материнської ідентичності жінки.
Материнську ідентичність трактовано як психологічний конструкт, який виражає цілісне прийняття, усвідомлення і переживання жінкою себе як матері та своєї особистісної самореалізації в материнстві (Г.С. Шевчук). Співвідношення понять материнство, материнська сфера, роль матері та материнська ідентичність представлено у такий спосіб. Материнство розуміється як біо- психо-соціальне явище, яке знаходить своє відображення у психічному житті жінки у вигляді материнської сфери (Г.Г. Філіппова). Формування материнської сфери відбувається впродовж усього життя жінки, основи її закладаються у глибокому дитинстві дівчинки (Т. Бразелтон, Т. Крамер С.Ю. Мещерякова, Р.В. Овчарова, Г.Г. Філіппова). Центральним утворенням материнської сфери є материнська ідентичність жінки (Д. Штерн), процес становлення якої відбувається за умови прийняття нею соціальної ролі матері після народження дитини (О.Б. Подобіна).
Структуру материнської ідентичності складають когнітивний, емоційний, поведінковий та ціннісно-смисловий компоненти. Між усіма компонентами відбувається постійна мікроциркуляція інформації. Зміна будь-якого з них спричиняє зміну материнської ідентичності у цілому (О.Н. Калініна).
Структура глобальної ідентичності трактується як динамічне утворення, що розвивається упродовж всього життя людини (Е. Еріксон, К.В. Коростеліна). Розвиток ідентичності не є лінійним, а проходить через так звані «кризи ідентичності» – періоди, коли виникає конфлікт між конфігурацією елементів ідентичності, що склалася на даний момент (Е. Еріксон).
Обґрунтовується взаємозв’язок глобальної та материнської ідентичності жінки. Материнська ідентичність розглядається як провідна після народження жінкою дитини та визначальна для розвитку подальшої материнсько-дитячої взаємодії.
Формування материнської ідентичності характеризується як тривалий поетапний процес, під час якого відбувається природне прийняття жінкою материнської ролі. Показано, що сенситивним періодом для становлення материнської ідентичності жінки стає період очікування дитини. У період після народження відбувається психологічне прийняття дитини як незалежної особи та адаптація до неї.
Виокремлено групи чинників, які мають визначальний вплив на формування материнської ідентичності жінки, а саме психологічні, соціально-психологічні та біологічні. З-поміж психологічних підкреслено особливу значущість емоційних, а з-поміж соціально-психологічних – подружньо-сімейних та соціально-демографічних чинників. З’ясовано, що їх роль у становленні материнської ідентичності жінки може бути неоднозначною.
На підставі теоретичного аналізу розроблено теоретичну модель материнської ідентичності, яка висвітлює даний феномен у психічному житті жінки як системне, динамічне і структурне явище. Обґрунтовано припущення про те, що місце материнської ідентичності у структурі глобальної ідентичності жінки, зміст структури самої материнської ідентичності та специфічна сукупність її чинників визначатимуть становлення різних типів материнської ідентичності.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)