Економіко-кримінологічна теорія детінізації економіки




  • скачать файл:
Название:
Економіко-кримінологічна теорія детінізації економіки
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В Україні, як і в інших країнах світу, в умовах глобалізації стрімко зростають криміногенні складові тіньових економічних відносин.

Ситуація в нашій країні ускладнюється через прорахунки у податковій, кредитній, монетарній і зовнішньоекономічній політиці держави, інші недо­ліки, припущені в процесі соціально-економічних пере­творень. У результаті тіньова економіка набула значних розмірів і за оцінкою Президента України, яка дана у Зверненні до Верховної Ради України в 2001 році, порівнялась з легальним еко­номічним капіталооборотом.

Поряд з наведеними економічними та політичними макрорівневими чинни­ками тінізації економіки з’явились сприятливі технічні і технологічні умови здій­снення трансна­ціональних тіньових фінансово-господарських операцій. Вини­кнення вірту­альних магазинів, установ з надання роз­рахункових, конвер­таційних та інших послуг, у тому числі й протиправного характеру, ускладнило контроль за гро­шовими і товарно-матеріальними потоками. Останнє у свою чергу сприяє акти­візації діяльності транс­на­ціональних зло­чинних формувань, скоєнню широко­мас­штабних шахрайств, розповсюдженню ухилень від оподаткування, корупції, зростанню тіньо­вого капіталообороту, тіні­зації національних і міжна­родних еко­номічних відносин, відтворенню їх криміногенних чинників.

До проблем протидії кримі­нальним проявам тіньової еконо­міки в їх органі­зованих формах, через відмивання доходів злочинного походження, ухилення від оподаткування, в латентній сфері цих злочинів, а також при вив­ченні інших кри­мінально-правових і криміно­логічних проблем неодно­разово зверталися ряд про­відних вітчизняних вчених, зокрема Андрушко П.П., Бандурка А.М., Бо­рисов В.І., Глушков В.А., Голіна В.В., Даньшин І.М., Джу­жа О.М., Зака­люк А.П., Зеленець­кий В.С., Кальман О.Г., Кондратьєв Я.Ю., Кор­жан­ський М.І., Лихо­лоб В.Г., Мати­шевський П.С., Матусовський Г.А., Мель­ник М.І., Мель­ник П.В., Навроцький В.О., Панов М.І., Ста­шис В.В., Тацій В.Я., Туркевич І.К., Фесенко Е.В., Шакун В.І., Яцен­ко С.С. Значний вклад у розробку концептуальних засад кримінально-правової протидії злочинним проявам у тіньовій сфері економіки внесли відомі вчені-правники Російської Федерації та інших країн СНД – Акутаєв Р.М., Бурлаков В.Н., Волженкін Б.В., Гуров О.І., Долгова А.І., Карпець І.І., Квашис В.С., Куз­не­цова Н.Ф., Лунєєв В.В. і багато інших.

Однак, негативні, у тому числі кримінальні прояви тіньової економіки од­ними кримінально-правовими засобами не подолати. Потрібні розробка та здій­снення кримінологічних заходів загальної і спеціальної профілактики тіньових про­явів, створення еко­номічних передумов та відповідних органі­заційно-технічних, інфор­маційно-технологічних і право­вих механізмів превен­тивної протидії псевдо­легаль­ним і нелегальним тіньовим операціям. Кримінально-правова та криміно­логічна розробка проблеми тіньової економіки має бути поєднана з глибоким вивченням її передумов, проявів та негативних наслідків з позицій та засобами економічної науки.

Цей постулат давно вже обумовив інтерес економічної науки до проблем пізнання тіньової економіки. Характеристиці тіньових економічних процесів присвя­чені роботи таких західних вчених, як Гутман, Фейг, Блейдс, Баделт, Век-Хеннеман, Вейсрод, Гершуні, Діколт, Моріс, Норман, Макафі, Парк, Патерсен, Хігенс та інших. Починаючи з середини восьмидесятих років до економічних досліджень тіньової економіки звер­талися також вчені в колишньому Радян­ському Союзі, зокрема Козлов Ю.Г., Корягіна Т.І., Осипенко О.В., Рутгайзер В.Н., Савельєв А.Н., Шохін А.Н. та інші. Серед вітчизняних авторів цим дослідженням присвятили свої роботи відомі вчені-економісти Геєць В.М., Базе­люк А.В., Бородюк В.А., Коваленко С.О., Турчинов О.В., Мандибура О.В., а також науковці-юристи Горщак А.А., Дидоренко Е.О., Іванов В.М., Мамутов В.К.

Проте слід визнати, що, не зважаючи на наведене, у сучасній теорії і прак­тиці ще не визначено загальноприйнятне поняття тіньової економіки, не роз­роблені відпо­відний теоретико-методологічний та методичний інстру­ментарій пізнання її сутності, структури і динаміки, уніфікований понятійний апарат. При висвітленні тіньової економіки використовується занадто широкий, інколи по­бу­тово-жаргонний спектр її визначень та ознак: “друга”, “нелегальна”, “проти­за­конна”, “невра­хована”, “де­структивна”, “нерегламен­тована”, “нео­фі­ційна”, “прихована”, “фіктив­на”, “пара­лель­на”, “чорна”, “підпільна” і т.ін. Потребують об’єктивного, науково обґрун­тованого пояс­нення криміногенні і некри­мі­но­генні тіньові процеси і прояви, які здійсню­ються з використанням ле­гітимних фінансово-господарських інструментів та скла­дних програмно-інформаційних комплексів і мереж Інтернет. Стає все більш зрозу­мілим, що феномен “тіньова економіка” має міждисциплінарний ха­рактер і вихо­дить за межі предмету однієї з правових, економічних або управ­лінських наук. Набуває очевидної актуальності розробка спеціальної економіко-криміно­логічної теорії детінізації економіки. Це зумовлюється нагальними по­требами роз­витку те­орії та прак­тики, метою комплексного забезпечення протидії тіньовим про­це­сам в сфері еконо­мічних відносин. Міждисциплінарний характер яви­ща тіньової еконо­міки, необ­хідність інтегрованого економіко-правового та кри­міно­логічного підходу до її вивчення, розробки науково-обґрунтованих заходів протидії процесам тінізації фінан­сово-господарських від­носин створюють причинно-детер­мі­наційні передумо­ви розробки даної теорії. Все наведене й зумовило вибір даної теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дослі­дження та його напрями відповідають основним напрямам проекту Державної про­грами детінізації економіки, Комплексній програмі профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 року № 1376/2000. В ньому реалізуються вимоги ряду постанов Кабінету Мі­ністрів України з питань відслідкування процесів тінізації еко­номіки та роз­ро­блення реко­мендацій щодо припинення її зростання, наказу голови ДПА України від 04. 05.98 р. стосовно затвердження комплексної науково–дослідної теми з проблеми відслідку­вання процесів тінізації економіки, роз­робки пропозицій щодо її лега­лізації. Тема дисертаційного дослідження передбачена тематичними планами нау­ково-дослідної роботи Академії ДПС України.

Дослідження проблем співвідношення тіньової економіки з органі­зо­ва­ною злочинністю та відмиванням доходів злочинного походження вико­ну­валося ди­сер­тантом також через його участь у реалізації “Про­грами спільного українсько-американського наукового партнерства” Ака­де­мії правових наук України та На­ціонального Інституту Юстиції Департаменту юстиції США. В рамках спів­ро­бітництва Харківського Центру вивчення організованої зло­чин­ності та Амери­канського Університету, м. Вашингтон.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)