ДЕРЖАВНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ Ф. В. ТАРАНОВСЬКОГО




  • скачать файл:
Название:
ДЕРЖАВНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ Ф. В. ТАРАНОВСЬКОГО
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. У час формування і становлення новітньої української юридичної думки актуальним є вивчення державно-правових поглядів вітчизняних науковців, наукова спадщина яких досі не була досліджена достатньою мірою. До кола таких учених належить і професор Федір Васильович Тарановський (1875–1936). Більшу частину свого життя правознавець працював у Росії, а з 1921 р. викладав у Белградському університеті. Однак за невеликий час перебування на Україні Ф. В. Тарановський зміг досягти значних успіхів на ниві української науки і освіти, став, зокрема, одним із засновників Української Академії наук, першим деканом юридичного факультету новоствореного Катеринославського університету.

Значення наукової спадщини Ф. В. Тарановського не викликає сумнівів, у його доробку – фундаментальні дослідження з історії держави і права, а також з теорії (енциклопедії) права, історії державного права та історії політичних і правових учень. Перу правознавця, зокрема, належить один із перших підручників із загальної теорії права. Проте згодом офіційна радянська наука віднесла творчість ученого-емігранта до буржуазно-ліберального напряму історії права. Як наслідок праці Ф. В. Тарановського, повна бібліографія яких ще й досі не сформована, понад піввіку не друкувалися ні в Росії, ні в Україні, а ім’я його було викреслено з академічних списків.

Актуальність теми посилюється повною відсутністю комплексних досліджень відповідної проблематики і наявністю широкого простору для самостійних творчих пошуків.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація є складовою планової науково-дослідної роботи відділу історико-правових досліджень Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України «Концептуальні здобутки української академічної науки: історико-правове дослідження» (номер державної реєстрації 0108U001824).

Мета дисертаційного дослідження полягає в з’ясуванні джерел та основних засад державно-правових поглядів Ф. В. Тарановського і значення його вчення для сучасної юриспруденції. Особлива увага приділяється діяльності Ф. В. Тарановського в Україні.

Згідно з метою в дисертаційній роботі поставлені такі завдання:

·        визначити історіографічну і джерельну бази дослідження наукової спадщини Ф. В. Тарановського;

·        охарактеризувати джерела формування наукового світогляду;

·        розкрити сутність наукових ідей Ф. В. Тарановського з актуальних питань формування і розвитку держави і права;

·        висвітлити методологічні засади наукових досліджень правознавця;

·        розглянути внесок ученого у становлення академічної науки в Україні в 1918-1920 роках;

·        з’ясувати внесок Ф. В. Тарановського у розвиток юридичної освіти в Україні та за кордоном;

·        визначити вплив учення Ф. В. Тарановського на розвиток сучасної української юридичної науки.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

ГБУР ЛЮСЯ ВОЛОДИМИРІВНА АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПРАВОПОРУШЕННЯ У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ТА ОХОРОНИ ВОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА