ТЕРМІЧНЕ ПЕРЕРОБЛЕННЯ ДЕРЕВИНИ У СУЦІЛЬНОМУ ШАРІ В ГАЗОПОДІБНЕ ПАЛИВО ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНИХ УСТАНОВКАХ



Название:
ТЕРМІЧНЕ ПЕРЕРОБЛЕННЯ ДЕРЕВИНИ У СУЦІЛЬНОМУ ШАРІ В ГАЗОПОДІБНЕ ПАЛИВО ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНИХ УСТАНОВКАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ  РОБОТИ


 


У вступі обгрунтовано доцільність і актуальність проблеми, визначено мету роботи, наукову новизну та її практичну цінність.


В першому розділі виконано огляд літератури щодо сучасного стану процесів перероблення деревини в газоподібне паливо. Проведено аналіз сучасних технологій газифікації деревини з подальшою утилізацією синтез-газу для виробництва електроенергії та тепла. Зібрано та проаналізовано дані за існуючими у світі демонстраційними і комерційними газифікаційними установками. Показано, що технології газифікації твердого палива досягли суттєвого розвитку на лабораторному і пілотному рівнях, працює також ряд демонстраційних і комерційних установок. Проведено аналіз викладених в літературі методів термічного перероблення деревини в газоподібне паливо і показано, що найбільш перспективним способом є газифікація в суцільному шарі, з подальшим використанням синтез-газу в енергетичних цілях. Розглянуто різні конструкції газогенераторів та методи процесу газифікації. Приведено аналіз дослідження характеристики властивостей деревини, яка використовується для термічного перероблення в газоподібне паливо.


У другому розділі наведено обґрунтування та аналіз теоретичних положень процесу термічного перероблення деревини в газогенераторі з суцільним шаром.


Проаналізовано основні реакції газифікації твердого палива. Основною є  реакція вуглецю (С) з окислювачем – киснем (О2), тому що вуглець є основною тепловиділяючою частиною більшості твердих палив.


Склад і теплотворна здатність синтез-газу, отримуваного в результаті газифікації палива, можуть змінюватися в залежності від різних факторів. Проведено аналіз експериментальних досліджень ряду авторів, які вивчали залежність виходу та складу продуктів газифікації від властивостей вихідної сировини, режиму процесу, а також конструкції газогенератора.


При різних операціях з сипучими матеріалами доводиться розраховувати ті або інші технічні процеси, наприклад газифікація, спалювання, сушіння, пневматичне транспортування та ін. В цих випадках велику роль грає розмір частинок. Для зручності і спрощення розрахунків форму частинок сипучих матеріалів приймаємо за кулю. Насправді частинки сипучої деревини відрізняються за формою від кулі, тому вводилось поняття про еквівалентний діаметр (de), тобто про лінійний розмір частинки деревини (l). Еквівалентний діаметр частинки визначали за допомогою ситкового аналізу.


З врахуванням фракційного складу та кількості деревини, необхідних в даному технологічному процесі, вибрано подрібнювач. Найбільше задовільняє задані умови машина РМ-5Р, яка призначена для подрібнення в технологічну тріску деревини, відходів лісозаготівлі, фанерного, плитного, меблевого виробництв.


Розроблено метод розрахунку процесу газифікації деревини, який дозволяє провести розрахунок параметрів робочого процесу в газифікаторі з суцільним шаром, заснований на рівняннях теплового і матеріального балансів.


В третьому розділі наведено методику експериментальних досліджень. Визначено основні змінні фактори, які впливають на процес газифікації та на якість синтез-газу.


 


Для проведення експериментальних досліджень та розробки технологічного процесу вироблення синтез-газу розроблено газогенератор з суцільним шаром (рис. 1), що відрізняється від відомих конструкцій газогенераторів. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины