Римар Б.А. Види трудового договору за законодавством України




  • скачать файл:
Название:
Римар Б.А. Види трудового договору за законодавством України
Альтернативное Название: Римар Б.А. Виды трудового договора по законодательству Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ


У Вступі обґрунтовуються актуальність теми дослідження, визначаються мета роботи і завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети, предмет і методи дослідження, висвітлюються наукова новизна одержаних результатів та їх практичне значення.


Перший розділ «Поняття та правова природа трудового договору, його відмінності від цивільно-правових договорів» складається з трьох підрозділів. У підрозділі 1.1. «Становлення та розвиток вчення про трудовий договір» аналізуються витоки вчення про трудовий договір, його розвиток у радянський та сучасний періоди. Підкреслюється внесок у становлення і розвиток вчення про трудовий договір представників науки цивільного права, які стояли у витоків трудового права (Л.С. Таль, І.С. Войтинський, К.М. Варшавський та ін.). Саме Л.С. Таль першим визначив поняття трудового договору і виділив 4 основні його елементи (ознаки).


У радянський період з кінця 20-х до початку 50-х рр. ХХ ст. трудовий договір розглядався майже виключно як підстава виникнення трудових правовідносин, зміст яких усіляко визначався централізовано. Інтерес вчених-трудовиків до проблеми теорії трудового договору посилився починаючи з 50-х рр. ХХ ст. у зв’язку з поширенням договірних засад у радянському трудовому праві. Одним з провідних напрямків дослідження інституту трудового договору стало вивчення судової практики застосування законодавства про трудовий договір. Іншим важливим напрямком у розвитку вчення про трудовий договір стало його вивчення в аспекті прав і гарантій особистості працівника, свободи праці та свободи трудового договору (Р.З. Лівшиць). У 70-80 рр. ХХ ст. здійснювалися також порівняльно-правові дослідження трудового договору у законодавстві соціалістичних та капіталістичних країн. З початку 90-х рр. в літературі активно обговорювалися питання застосування контрактної форми трудового договору.


Сучасні вітчизняні дослідники теорії трудового договору звертають увагу на його істотні відмінності від цивільно-правового договору про працю, підкреслюють глибоку соціальну природу трудового договору, яка виявляється в його широкому соціально-правовому змісті.


У підрозділі 1.2. «Поняття, ознаки та функції трудового договору» аналізуються правове визначення поняття трудового договору, його родові ознаки та функції в умовах ринкової економіки.




У дисертації аналізуються законодавче визначення поняття трудового договору та існуючі у науці підходи до трудового договору як багатозначного поняття. У підрозділі розглядається значення трудового договору у механізмі правового регулювання трудових відносин. Проаналізовано недоліки поняття трудового договору у ст. 21 КЗпП, запропоновано внесення доповнень та уточнень у визначення поняття трудового договору у ст. 39 проекту ТК.


У підрозділі розглядається тріада ознак трудового договору, які традиційно виділяються у науці трудового права. Досліджуються такі елементи трудового договору як предмет, сторони, зміст, включення працівника до сфери господарювання роботодавця. Обґрунтовується теза про те, що предметом трудового договору є жива праця, тобто процес безпосередньої реалізації людиною своєї здатності до праці (а не виконання працівником певної трудової функції).


У дисертації аналізується модифікація родових ознак трудового договору в умовах поширення нестандартних форм зайнятості. Зміна особистісного і, деякою мірою, організаційного критерію виявляться у відносинах із використання позикової праці. Модифікація організаційного критерію відображується у нових режимах роботи (наприклад, поділ робочого місця, робота за викликом), зміні місця виконання роботи (надомна праця і як її різновид електронна надомна праця та ін.).


У підрозділі виділяються функції трудового договору, що виражають його цільове призначення (регулятивна, установча, нормативна, соціальна, захисна). Особливо підкреслюється значення захисної та соціальної функцій трудового договору в умовах ринкової економіки. Виступаючи альтернативою примусової праці, трудовий договір гарантує захист працівників у рамках трудових правовідносин від незаконних відмови у прийнятті на роботу, переведення, звільнення тощо. У Декларації МОП про соціальну справедливість в цілях справедливої глобалізації, прийнятій на 97-й сесії Міжнародної конференції праці 10 червня 2008 року, відзначається, що у світі, який стає усе більш взаємозалежним і складним, та з урахуванням глобалізації виробництва, важливість трудових правовідносин повинна визнаватися як засіб забезпечення правового захисту працівників. Саме трудовий договір забезпечує правовий захист працівників у сучасних умовах глобалізації.


У підрозділі 1.3. «Співвідношення трудового договору із цивільно-правовими договорами про працю» аналізуються спільні риси та суттєві відмінності зазначених видів договорів. Відмежування трудового договору від суміжних цивільно-правових договорів (договору про надання послуг, підряду, доручення, авторського договору) має важливе практичне значення, адже правильне застосування законодавства забезпечує захист прав та інтересів сторін трудового договору.


 


З урахуванням міжнародних трудових стандартів у підрозділі визначаються наступні ознаки трудової діяльності, яка здійснюється на підставі трудового договору: предметом трудового договору є жива праця, надання у розпорядження

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)