Роль бюджету в регулюванні людського розвитку



Название:
Роль бюджету в регулюванні людського розвитку
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Бюджетні витрати повинні забезпечувати поліпшення добробуту суспільства і зростання якості життя населення, тому вони мають сприяти розширенню можливостей людського розвитку. Взаємозв’язок із людським розвитком  є особливо щільним при здійсненні бюджетних витрат на впровадження соціальної політики держави. Однак  при цьому виникає необхідність вирішення методологічного питання – яким чином на стадії планування бюджету забезпечити максимальний вплив майбутніх податків та зборів і бюджетних витрат на людський розвиток, а  на стадії виконання бюджету – моніторинг та оцінку ефективності змін стану людського розвитку в країні, зумовлених зазначеними витратами. Підґрунтям для розробки такої методології регулювання людського розвитку через бюджетні механізми є наукове переосмислення поняття та сутності бюджету через визначення його ролі у формуванні людського розвитку на основі державної соціальної політики.

Поняття державна соціальна політика є достатньо широким і охоплює розгляд таких сфер як система соціального забезпечення та підвищення добробуту суспільства. Соціа́льна полі́тика – комплекс заходів державного та недержавного характеру, спрямованих на виявлення, задоволення та узгодження потреб та інтересів громадян, соціальних груп, територіальних громад. Коло питань, що стосуються проведення соціальної політики, постійно розширюється, охоплюючи все більше і більше аспектів. Основною складовою соціальної політики є забезпечення рівноцінного доступу населення до  соціальних послуг належної якості. Зміст поняття соціальні послуги не обмежується  соціальним захистом і соціальним забезпеченням населення, а поширюється на охорону здоров’я, духовний та фізичний розвиток і освіту, забезпечення житлом. Сюди також можна віднести вирішення державою проблем, пов’язаних із зайнятістю, комунальною інфраструктурою,  екологічним станом територій проживання людей [118].

При визначенні державою пріоритетних напрямів соціальної політики основна увага приділяється випадкам, коли, за певних умов відбувається зменшення добробуту суспільства або окремих його верств. Причому до поняття добробут можна віднести гідними умовами життя, роботою, а також працездатність, рівень захворювання. Природно, що усі ці поняття є аспектами людського розвитку.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины