ВИРОБНИЧО-ТЕРИТОРІАЛЬНІ ТИПИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ: СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ : Производственно-территориальные Типы СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ Закарпатской области: Географическое ИССЛЕДОВАНИЯ



Название:
ВИРОБНИЧО-ТЕРИТОРІАЛЬНІ ТИПИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ: СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
Альтернативное Название: Производственно-территориальные Типы СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ Закарпатской области: Географическое ИССЛЕДОВАНИЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, сформульовано мету та завдання дослідження, визначено його об'єкт та предмет, окреслено наукову новизну та практичну цінність роботи.


У першому розділі "Теоретичні та методичні основи вивчення типів сільськогосподарських підприємств в умовах переходу до ринкової еконо­міки" зазначено, що важливим напрямом вивчення розвитку та територіальної організації аграрного сектора економіки є виробничо-територіальна типізація сільськогосподарських підприємств. Вона виступає засобом наукової класифі­кації цих підприємств за допомогою абстрактних теоретичних моделей (типів), у яких фіксуються їх структурні та функціональні особливості. Кожен тип сільськогосподарських підприємств відображає найбільш важливі ознаки їх спеціалізації, розміщення, зв'язок із природним середовищем, соціально-еко­номічними та правовими змінами, які відбуваються в державі та конкретному регіоні (див. рис. 1).


Сільськогосподарське підприємство є первинним об'єктом типізації. Воно являє собою форму організації людської діяльності, яка базується на приватній чи іншій формі власності на засоби виробництва, має свою спеціалізацію і відіграє певну роль у суспільному поділі праці, приймаючи участь у ринкових відносинах. Це вимагає розробки нових теоретичних та практичних підходів, які б забезпечували (обґрунтовували) їх ефективне функціонування в новій соціально-економічній системі господарювання.


Незважаючи на наявність ґрунтовного теоретичного надбання світової науки й досить плідне дослідження даної проблеми сучасними вітчизняними вченими (М.Д.Пістун, Г.В.Балабанов, В.П.Нагірна, С.І.Іщук, І.Ф.Мукомель, М.Р.Влах, І.М.Пушкар, Р.А.Язиніна та інші), в цій фундаментальній проблемі залишаються багато нерозв'язаних питань. Аналіз наукових праць свідчить про відсутність комплексних досліджень ВТТг у системі ринкових відносин, а найважливіші теоретичні, методичні проблеми аналізу, незважаючи на акту­альність їх вирішення, залишаються недостатньо дослідженими. Тому важливо своєчасно й адекватно відреагувати на об'єктивні потреби процесу типізації сільськогосподарських підприємств на сучасному етапі господарювання. Це вимагає активізації цього процесу, надання йому цілеспрямованого комплексного характеру.


Дослідження типів сільськогосподарських підприємств є складним процесом за охопленням питань, використанням показників, їх аналізом та синтезом. Тому методичний шлях дослідження необхідно розділити на декілька окремих, але логічно пов'язаних етапів.


На першому етапі розробляється понятійно-термінологічний апарат дослідження, розкривається суть досліджуваного об'єкту, його основні риси, виявляються принципи формування типів сільськогосподарських підприємств, системні зв'язки між ними, критерії типізації, роль типів у територіальній організації сільськогосподарського виробництва території.


На другому етапі вивчається суспільно-географічна ситуація в досліджуваному регіоні. Здійснюється збір статистичної інформації про структуру земельного фонду області та його використання в сільськогосподарському виробництві; посівні площі та їх структуру в різних частинах області; основні галузі рослинництва і тваринництва, їх економічні показники; інвестування галузей сільськогосподарського виробництва; типи підприємств, що склалися в результаті реформування економіки та їх результативні показники. Крім цього вивчались питання кількості і розміщення населення, його зайнятість, матеріальний стан; транспортні умови; збут готової сільськогосподарської продукції.


Найбільш відповідальним і складним є заключний етап дослідження. Він синтезує попередні аналітичні розробки і вимагає використання цілого ряду методичних підходів і спеціальних методів дослідження. Для дослідження типізації сільськогосподарських підприємств у першу чергу шляхом вивчення спеціалізації окремих територій області, характеру природних умов, інтенсивності використання сільськогосподарських угідь, їх продуктивності необхідно виявити крупні виробничо-територіальні типи сільського господарства. Після цього встановлюють, які типи сільськогосподарських підприємств їх формують і яке співвідношення між ними у виробництві певних видів продукції. При цьому доцільно виявити основні господарства  -


виробники товарної продукції, допоміжні, обслуговуючі, супутні та інші.


 


 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины