Туберкульоз молодняку великої рогатої худоби (епізоотологія та діагностика)



Название:
Туберкульоз молодняку великої рогатої худоби (епізоотологія та діагностика)
Альтернативное Название: Туберкулез молодняка крупного рогатого скота (эпизоотология и диагностика)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Дисертаційна робота виконана в 2003 – 2006 рр. на кафедрі організації, економіки та маркетингу у ветеринарній медицині Національного аграрного університету та 16 господарствах, неблагополучних щодо туберкульозу великої рогатої худоби. Основними напрямками досліджень були вивчення епізоотологічних особливостей туберкульозу молодняку великої рогатої худоби та розробка науково-обґрунтованої системи зажиттєвої діагностики інфекції у телят раннього віку.


При виконанні роботи проведено: 18965 алергічних, клінічних та післязабійних досліджень; контрольовані і неконтрольовані епізоотологічні експерименти; епізоотологічний моніторинг з використанням даних власних досліджень, ветеринарної статистики та літературних джерел щодо захворюваності великої рогатої худоби туберкульозом.


Вивчення епізоотологічних особливостей туберкульозу молодняку великої рогатої худоби проводили поетапно: на першому етапі здійснено суцільний епізоотологічний моніторинг туберкульозу великої рогатої худоби в цілому в Україні та в розрізі 25 адміністративних регіонів; на другому - вивчено епізоотологічні особливості туберкульозу молодняку великої рогатої худоби в межах окремих районів та господарств; на третьому – вивчено епізоотологічні особливості туберкульозу телят і результативність методики проведення зажиттєвих методів діагностики в неблагополучному щодо мікобактеріальної інфекції господарстві.


Для досягнення поставленої мети використовували епізоотологічні (Бакулов И.А. и соавт., 1979, 1984; Литвин В.П. і співавт., 1995; Джупина С.И., 2004), клінічні (Левченко В.І. і співавт., 1995), алергічні, патолого-анатомічні, бактеріологічні та статистичні методи досліджень.


Внутрішньошкірну туберкулінову пробу проводили згідно "Настанови по застосуванню туберкуліну очищеного (ППД) для ссавців у стандартному розчині" (2001), а внутрішньочеревну туберкулінову пробу - за методикою В.А. Ситніка і співавт. (2003). Патолого-анатомічний і бактеріологічний методи досліджень застосовували згідно "Настанови по діагностиці туберкульозу тварин та птиці" (1994).


 


Статистичну обробку результатів досліджень проводили за методикою М.Г. Таршиса і В.Г. Константинова (1975) з використанням комп’ютерної програми MS EXСEL.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины