Правове регулювання охорони праці в умовах ринкової економіки



Название:
Правове регулювання охорони праці в умовах ринкової економіки
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Сучасний поступ України як правової держави, яка бажає бути повноправним членом Європейського Союзу, безпосередньо пов’язаний з удосконаленням національного законодавства у розрізі європейських цінностей. Національне законодавство потребує свого удосконалення і з огляду на посилення ринкових процесів в житті держави та суспільства. Зокрема ринкові перетворення в Україні потребують якнайшвидшого підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, розвитку трудового потенціалу держави, створення надійного і досконалого механізму захисту трудових прав громадян. В цьому контексті особлива увага повинна приділятися питанням охорони праці. Так, існуюча сьогодні велика кількість нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві не сприяє розвитку економічних показників та викликає суттєві економічні втрати не тільки кожного окремого підприємства, а й держави в цілому. Погані умови праці досить негативно відбиваються на її продуктивності, ефективності виробництва, що спричиняє зменшення прибутку та зниження валового внутрішнього продукту країни. Зокрема названі негативні фактори впливатимуть на конкурентоспроможність та рентабельність підприємств, а також на собівартість та якість продукції.

Сьогодні в Україні створено доволі розгалужену нормативну базу в сфері охорони праці. Однак їй притаманні певні недоліки. Так, відносини в сфері охорони праці регламентують два комплексних закони: Закон України «Про охорону праці» та Кодекс законів про працю України. Це породжує проблему розпорошеності та подвійності законодавства, а також знижує значення Кодексу законів про працю України як основного нормативно–правового акта в системі трудового законодавства. Крім цього, нормативна база в сфері охорони праці дещо застаріла та має  невпорядкований вигляд. Як відомо, кількість нормативно–правових актів, яку зафіксував Державний реєстр нормативно–правових актів з питань охорони праці, перевищила дві тисячі. Це, безумовно, є однією з причин того, що підприємства, особливо ті, що організували багатогалузеве виробництво, не виконують більшість з цих норм, правил та стандартів, бо розібратися в них зовсім не виявляється можливим.

Вищезазначене актуалізує тематику даного дослідження, яке покликане допомогти удосконаленню законодавства у сфері охорони праці та сприяти вирішенню  окремих теоретичних і практичних проблем інституту охорони праці. Підсилює актуальність дослідження той факт, що нині йде процес доопрацювання нового Трудового кодексу України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до п. 1.1 Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004–2009 років, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України № 755 від 05.07.2004 р. та п. 1.3 Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001–2005 рр., а також планів наукових досліджень науково–дослідної лабораторії з проблем кадрового забезпечення ОВС та кафедри трудового, екологічного та аграрного права Харківського національного університету внутрішніх справ.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины