ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН КОНКУРЕНЦІЇ У ЄВРОСОЮЗІ




  • скачать файл:
Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН КОНКУРЕНЦІЇ У ЄВРОСОЮЗІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Однією з головних цілей європейської інтеграції є створення спільного ринку, який об’єднує внутрішні ринки держав-членів Європейського Союзу. Функціонування спільного ринку неможливе без дотримання правил конкуренції. У процесі європейської інтеграції було створено унікальну систему регулювання конкурентних відносин. Її основу становлять правові норми, створені європейськими інтеграційними об’єднаннями. Їх доповнюють приведені шляхом гармонізації у відповідність до норм права Євросоюзу норми внутрішнього права держав-членів. У результаті такої взаємодії було створено цілісний комплекс правових норм у сфері відносин конкуренції, що діють як на рівні Євросоюзу, так і на рівні держав-членів.

Конкурентне право Європейського Союзу має реальний вплив на антимонопольне законодавство країн із перехідною економікою, до яких належить Україна. Укладення нової посиленої угоди між Україною і Євросоюзом передбачає створення зони вільної торгівлі між її сторонами. А це вимагатиме зближення антимонопольного законодавства України з конкурентним правом Євросоюзу. З огляду на тенденцію поступового зростання ролі Євросоюзу в сучасному світі, дослідження правил конкуренції об’єднання для країн, які створюють засади ринкової економіки, набуває не лише теоретичного, а й практичного значення.

Вивчення цих процесів визначає актуальність обраної теми дисертаційного дослідження, її теоретичне та практичне значення для розробки конкретних дій, спрямованих на інтеграцію України до Євросоюзу.

Вивченням окремих аспектів права Євросоюзу в рамках науки міжнародного та міжнародного економічного права займались і займаються такі вітчизняні автори, як М.О. Баймуратов, М.В. Буроменський, В.А. Василенко, О.Ф. Висоцький, А.З. Георгіца, М.М. Гнатовський, В.Н. Денисов, А.І. Дмитрієв, А.С. Довгерт, В.І. Євінтов, О.О. Мережко, М.М. Микієвич, В.І. Муравйов, В.Ф. Опришко, Р.А. Петров, К.В. Смирнова, Л.Д. Тимченко, Л.О. Тимченко та ін. Результати їхніх досліджень дають можливість отримати чіткіше уявлення про міжнародно-правові особливості світових економічних процесів і місце в них правового регулювання європейської економічної інтеграції та конкурентних відносин зокрема.

Однак питання правового регулювання відносин конкуренції на ринку ЄС висвітлювались в українській літературі з міжнародного права та права ЄС лише частково. На сьогодні однією з небагатьох в Україні спеціальною роботою, присвяченою комплексному дослідженню конкурентного права ЄС, є підготовлений колективом авторів у складі В. Скордамальї, Н. Саніахметової та С. Мельник навчальний посібник «Конкурентне право ЄС» (Київ, 2004 р.). Відсутні праці, присвячені дослідженню організаційно-правового механізму забезпечення конкуренції на спільному ринку ЄС. Поза межами досліджень українських учених залишилась і важлива проблема впливу конкурентного права Євросоюзу на внутрішнє право держав-членів ЄС, третіх держав, в тому числі України.

Серед зарубіжних науковців, які досліджували питання правового регулювання конкуренції у Євросоюзі, слід відзначити О.І. Абдуліна, С.В. Бахіна, В.В. Безбаха, Г. Бермана, Н. Блокера, К.-Д. Боршарта, М. Вейстлека, Т. Гартлі, Л.М. Ентіна, А.Я. Капустіна, С.Ю. Кашкіна, П. Кейптена, В. Кернза, В. Кору, Х.-Б. Круса, В.К. Пучинського, А. Татама, Б.Н. Топорніна, А. Тота, Ж. Тускоза, О.О. Четверикова та ін.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано згідно з планами науково-дослідної роботи кафедри міжнародного права Київського університету права НАН України. Вона відповідає тематиці «Правове регулювання в умовах трансформації суспільних відносин в Україні» (номер теми: 97118; номер державної реєстрації: 01050001907 – 2005–2007 роки)

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)