МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ (НЕТАРИФНИЙ АСПЕКТ) :



Название:
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ (НЕТАРИФНИЙ АСПЕКТ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми. Одним із головних факторів, що впливає на рівень світового прогресу та розвиток економіки окремої країни, є міжнародна торговельна діяльність. Кожна держава проводить власну зовнішньоекономічну політику, вступаючи у різноманітні міжнародні відносини торговельного характеру, що вимагає від неї узгоджувати свої дії з діями інших держав шляхом прийняття певних рішень щодо регулювання та упорядкування зовнішньоторговельних відносин. Інструментами таких дій є норми права (міжнародні та національні), що створюють правову базу зовнішньоторговельного регулювання країни.

Сучасний механізм регулювання зовнішньої торгівлі є комплексом взаємодоповнюючих захисних заходів, серед яких є традиційні та порівняно нові, припустимі й неприпустимі з точки зору міжнародно-правових норм. Отже, постає питання дослідження теоретичних та практичних аспектів розвитку державного механізму регулювання зовнішньої торгівлі у співвідношенні з міжнародною практикою в цій сфері. Це особливо важливо у процесі інтеграції України в світове господарство, що потребує формування національного торговельно-політичного механізму на основі принципів та норм, що існують у міжнародній торгівлі. Як свідчить міжнародна практика, одним із важливих напрямів регулювання зовнішньої торгівлі є нетарифні методи, роль яких у загальному обсязі регулюючих інструментів постійно зростає. Використанням нетарифних обмежень у зовнішній торгівлі країни вирішують широкий комплекс завдань зовнішньої та внутрішньої економічної політики.

Сучасна сфера зовнішньоекономічної діяльності розглядається на двох рівнях: міжнародному, де представлена світова торгівля, та внутрішньодержавному через зовнішньоекономічну діяльність певної країни. Регулювання торгівлі на міжнародному рівні забезпечується загальновизнаними нормами міжнародного права. У зв’язку з приєднанням до СОТ для України одним із важливих завдань стало вдосконалення національної правової бази державного регулювання зовнішньої торгівлі. В зв’язку з цим необхідне спеціальне вивчення та осмислення методів та інструментів управління зовнішньоторговельною діяльністю, розробка концептуальних основ її регулювання, в рамках яких могли б узгоджуватися інтереси держав, регіонів та господарюючих суб’єктів.

В Україні вже зроблено певні кроки для створення власної правової бази, спрямованої на здійснення правового регулювання суспільних відносин у сфері зовнішньої торгівлі, однак практично відсутні розробки та дослідження комплексного плану. Тобто є нагальна потреба узагальнити та проаналізувати прийняті в країні нормативно-правові акти щодо нетарифного регулювання зовнішньої торгівлі, а особливу увагу приділити зіставленню їх з міжнародно-правовими актами, зокрема з вимогами ГАТТ/СОТ. Однак новизна та актуальність теми полягає не тільки в практичному, а й у дослідницькому плані, адже серед досліджень вітчизняних науковців майже немає монографічних розробок та теоретичних обґрунтувань, які стосуються правових аспектів регулювання зовнішньоторговельної діяльності.

Наукові розробки українських вчених з проблем регулювання зовнішньоекономічної діяльності присвячені переважно економічному аспекту і меншою мірою торкаються правового регулювання даної сфери, особливо нетарифного регулювання. При дослідженні аспектів торговельно-політичного механізму, складових його інструментів та практики їх застосування теоретичною базою дисертації стали праці іноземних вчених (Шміттгоффа К., Карро Д. та ін.), російських вчених (Шумилова В., Шишаєва О., Богуславського М., Вельямінова Г., Колосова Ю. та ін.), а також українських вчених (Осики С., Покрещука О. та ін.), що вивчають проблеми світової торгівлі, висвітлюються різні аспекти функціонування системи ГАТТ/СОТ. Водночас, функціонування системи регулювання зовнішньоторговельної діяльності шляхом застосування нетарифних методів досі не було предметом комплексних досліджень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою планової науково-дослідної роботи Української академії зовнішньої торгівлі з тем:

Розробка аналітичних коментарів щодо юридико-економічних аспектів системи ГАТТ/СОТ як регулятора світової торгівлі (державна реєстрація - 0199U002199).

Розробка пропозицій щодо вдосконалення нормативно-правового регулювання регіональної та міжрегіональної інтеграції України (державна реєстрація - 0201U004076).

Розробка програми адаптації національного законодавства до законодавства ЄС у сфері економіки (державна реєстрація - 0101U006914).

Науково-економічний та правовий аналіз ефективності укладання міжнародних договорів України про вільну торгівлю (державна реєстрація -0202U006350).

Практика захисту внутрішніх ринків через механізм спеціальних, антидемпінгових та антисубсидиційних розслідувань і розробка рекомендацій щодо її вдосконалення на основі світового досвіду (державна реєстрація – 0101U006909).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины